Column: Zelf sleutelen

1 maand geleden gepubliceerd

Met ieder klein probleem ga je al gauw naar de garage om het te laten maken, maar dat is niet altijd nodig. Er zijn veel onderdelen die jij zelf kunt vervangen. In deze blog kan je enkele tips lezen en welke klussen je zelf kan uitvoeren. Enkele klussen zijn lastiger dan anderen. Begin als beginner bij de gemakkelijke probeer het dan steeds iets lastiger te maken voor jezelf.

Tips

  1. Lees je goed in voordat je gaat sleutelen aan je auto. In de handleiding van de auto staat vaak beschreven hoe je het precies moet uitvoeren. Als je grotere technische werkzaamheden hebt dan is het verstandig om een technisch handboek aan te schaffen.
  2. De locatie moet kloppend zijn voor de klus die je gaat uitvoeren. De auto moet op een vlakke ondergrond staan. Het is in sommige gemeenten verboden om op straat te sleutelen. Er staan ook hoge boetes als het milieu verontreinigd wordt. Maar er zijn ook zelfsleutelgarages, waar je tegen een kleine vergoeding gebruikt kunt maken van professionele gereedschappen.
  3. Zorg voor het juiste gereedschap. Vraag aan vrienden, familie of kennissen of zij de juiste schroevendraaier hebben voordat je het gaat aanschaffen. Bekijk ook van te voren welk gereedschap je nodig hebt. Er is namelijk niets frustrerender dan dat je er halverwege achter komt dat je niet de juiste tools in huis hebt. Ook is het fijn dat wanneer je wilt beginnen je de auto onderdelen binnen hebt die je nodig hebt voor de klus.

Welke klussen kan je zelf?

De olie is prima zelf te vervangen, maar let goed op of je wel de juiste olie erin doet. Je moet de olie wel goed af laten koelen, anders verbrand je jouw handen. Zorg ook dat de auto recht staat. Laat de olie weglopen, die vang je op en je doet er nieuwe olie erin. Mocht je nieuwe remschijven willen vervangen laat dan iemand met de juiste kennis meekijken of je het goed doet. Dit klusje moet namelijk wel goed gebeuren. Een nieuwe uitlaat, omdat je oude defect is kan je zelf vervangen als je heel handig bent. Als je dit zelf maakt dan kan je wel honderden euro’s besparen. Ook bougies zijn prima te vervangen. Bougies zorgen voor een kleine ontstekingsvlam die de motor doen starten. Het is per merk afhankelijk hoe lang een bougie meegaat. Het gaat ongeveer 15.000 tot 30.000 kilometer mee. Je betaalt ongeveer een paar euro per stuk en per cilinder heb je meestal één bougie nodig. Sommige lampjes kan je niet zelf vervangen. Sinds 2009 moeten autofabrikanten hun modellen zo ontwerpen dat mensen zelf hun auto lampen zijn te vervangen. Mocht je auto uitgerust zijn met xenonlampen. Kom er dan niet zelf aan, maar laat de garage de reparatie uitvoeren.