Column: Zelfrijdende auto’s, hoe zit het met de verzekering?

7 maanden geleden gepubliceerd

Hoewel er steeds meer mee wordt getest zijn volledig zelfrijdende auto’s momenteel nog niet in gebruik op de weg. Toch zijn er wel al discussies ontstaan over wie aansprakelijk is bij een ongeluk. Is zoals het nu is de bestuurder aansprakelijk? Of is het de autofabrikant of zelfs de softwareleverancier?

Zelfrijdende auto’s in Nederland

in Nederland zijn zelfrijdende auto’s nog niet te koop. Tenminste, niet volledig zelfrijdende auto’s. Wel heb je auto’s die gebruikmaken van functies als adaptieve cruise-control of automatisch inparkeren. De Tesla Model S heeft de mogelijkheid om de auto te voorzien van een autopilot, hierbij kan de auto zichzelf binnen de rijbaan houden en zelf bijvoorbeeld de snelheid aanpassen aan de situatie op de weg.

In andere landen was het al mogelijk om te testen met zelfrijdende auto’s op de weg. Sinds afgelopen jaar is dit in Nederland ook mogelijk gemaakt door een nieuwe wet die van kracht is.

Schade en aansprakelijkheid

Als je schade rijdt of een ongeluk veroorzaakt met een (deels) zelfrijdende auto kan de verzekeraar de schade van het slachtoffer op jou verhalen. Hierbij is het wel belangrijk dat de verzekeraar kan bewijzen dat je ‘zonder handen’ reed, wat geregistreerd wordt in data van de autofabrikant.

Omdat de auto zelfrijdend is is de bestuurder geen bestuurder meer, maar een inzittende. Daarom komt ook steeds vaker de vraag naar voren wie er straks aansprakelijk is na een aanrijding: de bestuurder (die dus eigenlijk niet reed), de autofabrikant of de softwareleverancier.

Autoverzekering vs. verkeersverzekering

Als er geen duidelijkheid komt over de aansprakelijkheid in deze gevallen kunnen er ingewikkelde discussies ontstaan. Momenteel wordt er door het Verbond van Verzekeraars onderzoek gedaan om een verkeersverzekering te introduceren die de traditionele autoverzekering vervangt. Toch zal het nog jaren duren voordat zelfrijdende auto’s gewoon worden gevonden en het hele systeem hierop is afgestemd.

Momenteel kan je op verschillende vergelijkingswebsites nog de gewone  autoverzekeringen vergelijken. Bijvoorbeeld op Overstappen.nl vergelijk je met een paar klikken alle grote verzekeraars van Nederland en zorg je ervoor dat je een  goedkope autoverzekering voor jouw persoonlijke situatie kunt kiezen.