Column: Zoek een passende verzekering waarmee je zeker door het leven gaat

2 maanden geleden gepubliceerd

Sommige verzekeringen zijn meestal niet verplicht maar wel handig. Echter is een zorgverzekering en een WA-verzekering wel verplicht. Dit laatste als je zelf over een voertuig beschikt. Iedere verzekeraar biedt een andere dekking. Als je wilt weten welke verzekering bij jou past moet je goed vergelijken.

Autoverzekering

Als je een auto hebt kan het zomaar zijn dat er schade aan jouw voertuig ontstaat of je schade aan andermans voertuig veroorzaakt. Dit laatste is altijd standaard gedekt met een basis WA-verzekering. Zonder autoverzekering zou je niet prettig de weg op kunnen. Je kunt enorm veel geld moeten betalen. Kies daarom de autoverzekering die past bij jouw voertuig. Bij een autodekking kun je zelf kiezen welke past bij het voertuig. Aan de hand van een kenteken controle kun je dit checken. Naast kale WA kun je vrijwillig voor WA-casco gaan of voor allrisk. WA beperkt casco dekt naast schade aan andermans auto, ook diefstal, stormschade, ruit schade en autobrand. Met de all-risk is schade door een aanrijding aan eigen voertuig ook extra verzekerd. Vooral jonge auto's dienen all-risk verzekerd te zijn. Dit omdat de premie goed in verhouding staat met de nieuwwaarde. Omdat de auto nieuw is zul je ook hogere kosten bij schade hebben. De meeste verzekeraars bieden vervangend vervoer aan als je de auto niet meer kunt gebruiken.

Aansprakelijkheidsverzekering

Breng je schade toe aan iemand anders zijn bezittingen? Dan kun je aansprakelijk worden gesteld. Denk aan het per ongeluk kapot gooien van een vaas of het per ongeluk beschadigen van apparatuur in het bedrijf waar je werkt. Met de aansprakelijkheidsverzekering van Diks Verzekeringen ben je altijd beschermd tegen financiële nadelen als je iets van een ander beschadigd. Dit kan zowel binnen een organisatie of particulier zijn. De verzekering vergoed dan een het te repareren object zonder dat jij je zakken open hoeft te trekken.

Rechtsbijstandverzekering

Conflicten met personen, organisaties en overheidsinstanties? Dan kan een rechtsbijstandverzekering ideaal zijn. Deze sluit je af om van jouw recht als burger verzekerd te zijn. Je hebt dan recht op gratis juridische hulp en bijstand van een advocaat. Je krijgt vaak advies per telefoon. In dit geval weet je direct hoe je moet handelen in een conflict voordat het nog meer uit de hand loopt. Je bent ook verzekerd voor juridische bijstand als je bijvoorbeeld jouw product niet hebt ontvangen na een aankoop in een webshop of als het product allerlei mankementen bevat en je geen restitutie ontvangt na retour. De conflicten waarvoor je bent verzekerd zijn zeer uiteenlopend.

Woonhuis verzekering

Met een inboedel-verzekering verzeker jij jouw spullen in de woning. Ook al lijkt het overbodig, het kan heel waardevol zijn. Want een inbraak of brand kan spontaan plaats vinden. Ook al verwacht je niet dat er in jouw rustige buurt wordt ingebroken. Een woonhuisverzekering kan zowel voor je opstal (alles buitenshuis) als voor inboedel (jouw spullen binnen in de woning) worden afgesloten. Een inboedel heeft een bepaalde waarde. Je kiest de verzekering die ongeveer overeenkomt met de waarde van je inboedel. Meestal is dit duizenden euro's. Hoe veiliger de woning is, hoe lager de premie die je betaalt. Als je een koopwoning hebt kun je ook jouw opstal meeverzekeren. Dit zijn onder andere het dak, zonnepanelen, ramen, muren, schutting, schuur in de tuin en een overkapping of garage bijvoorbeeld.