Column: Zorg voor een goede bandenspanning met een autobanden compressor

6 maanden geleden gepubliceerd

Een goede bandenspanning is cruciaal wanneer je met de auto rijdt. Een te lage of te hoge spanning kan zelfs gevaarlijk zijn. Daar wordt later in deze tekst nog meer uitleg over gegeven. Je kan tegen betaling je banden oppompen aan een tankstation, maar je hebt ook handige compressoren die je zelf kan kopen. Dan kan je zelf je bandenspanning controleren waar en wanneer je maar wil.

Juiste bandenspanning is belangrijk

De correcte bandenspanning is erg belangrijk om verschillende redenen. Een goede bandenspanning zorgt voor beter grip op de weg. Wanneer deze te laag is, heb je ook een langere remafstand. Dit kan gevaarlijk zijn wanneer je erg abrupt moet remmen. Je hebt daarnaast ook een grotere kans op slippen, wat een gevaar is voor jezelf, maar ook voor andere bestuurders.

Ook voor je portemonnee is een goede bandenspanning een interessant gegeven. Een slechte spanning kan ervoor zorgen dat je banden sneller verslijten, waardoor je dus vaker naar de garage moet voor onderhoud.

Met een goede spanning, draag je ook je steentje bij aan het milieu. Een slechte bandenspanning zorgt namelijk voor meer uitlaatgassen en bijgevolg dus ook een grotere CO2-uitstoot.

Een autobanden compressor kost daarnaast niet zo veel, maar het kan wel een goede investering op verschillende vlakken. Op verschillende websites zoals Donrox vind je meerdere compressoren in verschillende prijsklassen.

Waar moet je op letten bij het oppompen van je banden?

De bandenspanning van je auto hangt van meerdere dingen af. Zo hebben winterbanden bijvoorbeeld een hogere bandenspanning nodig dan je gewone banden. Wanneer je zwaarder geladen bent als je bijvoorbeeld op vakantie gaat met de wagen, wordt er ook altijd aangeraden om een hogere bandenspanning te gebruiken. De correcte spanning vind je terug in het instructieboekje van je wagen of op het brandstofklepje.

Daarnaast wordt het aangeraden om je banden op te pompen wanneer ze koud zijn. Wanneer je meer dan vijf kilometer of langer dan vijftien minuten hebt gereden, kan je best 0,3 bar extra bijtellen. Winterbanden vereisen nog eens een extra 0,2 bar.

Vergeet ook niet om je reservewiel af en toe mee op te pompen. Je kan bij dit wiel best 0,5 bar bijtellen bij de adviesspanning.

Ben je overtuigd en wil je zelf een compressor aankopen? Kijk dan zeker op Donrox wat de mogelijkheden zijn! Zo heb je handige draagbare modellen die je overal kan meenemen. Er bestaan zelfs compressoren die je kan gebruiken om je banden van je fietsen of motor mee op te pompen.