Column: Alles wat je moet weten over kilometerregistratie

2 jaar geleden gepubliceerd

De term kilometerregistratie zegt je misschien niet meteen iets, wat logisch is aangezien kilometerregistratie enkel van toepassing is voor firmawagens of wagens die enkel worden gebruikt voor zakelijke doeleinden. In dit artikel wordt er meer uitleg gegeven over wat kilometerregistratie nu juist inhoudt.

Wat is kilometerregistratie?

Wanneer je spreekt over kilometerregistratie , moet je eerst begrijpen wat de term bijtelling is. Bijtelling is in het leven geroepen door de overheid en is een bijdrage of een belasting die je als werknemer moet betalen omdat je een wagen krijgt van je werkgever. Het kan natuurlijk ook zijn dat de werkgever deze belasting voor zich neemt, maar in veel gevallen wordt deze belasting betaald door de werknemer. Je moet deze bijtelling betalen omdat de kans groot is dat je je bedrijfswagen ook gaat gebruiken voor privéaangelegenheden. Indien je geen bijtelling wil betalen, dien je te bewijzen dat je enkel je wagen gebruikt voor zakelijke doeleinden. Hier komt de kilometerregistratie op de voorgrond.

Om te kunnen aantonen waarvoor je je wagen gebruikt, moet je registeren welke ritten je maakt met je wagen. Gelukkig hoef je niet manueel op te schrijven welke afstanden je afgelegd hebt. Er zijn verschillende apps en bedrijven, zoals Accredis, die kilometerregistratie automatisch kunnen laten verlopen. Het voordeel van platformen zoals Accredis is dat je heel handig een overzicht kan raadplegen van de gereden kilometers. In dit overzicht vind je terug wanneer de ritten hebben plaatsgevonden, waar de rit is gestart en geëindigd en in sommige gevallen kan zelfs geraadpleegd worden wie de bestuurder was.

Interessant om te weten is dat de bijtelling voor elektrische wagens lager ligt dan de bijtelling voor wagens die op brandstof rijden.

Is kilometerregistratie verplicht?

Een belangrijk gegeven is dat kilometerregistratie pas verplicht is in bepaalde gevallen. Het is bijvoorbeeld verplicht wanneer je als werknemer geen bijtelling betaalt om de wagen te gebruiken voor privégebruik. Indien je dit niet betaalt, mag je slechts vijfhonderd kilometer rijden naast je werk. Wanneer je een privé wagen gebruikt om zakelijke kilometers te rijden, kan je beroep doen op een kilometervergoeding. Om aan te tonen hoeveel kilometers je gereden hebt voor zakelijke doeleinden, is ook in dit geval een kilometerregistratie verplicht.

Natuurlijk zijn er ook andere voordelen aan kilometerregistratie. Zo biedt het je als werkgever inzicht in de afstanden die je werknemers doen. Wanneer het aantal kilometers erg hoog is, kan er eventueel bekeken worden om dit te optimaliseren of te beperken door over te schakelen naar online meetings wanneer dit mogelijk is.