Column: Rijtips voor een voordelige autoverzekering!

2 maanden geleden gepubliceerd

Rijtips voor een voordelige autoverzekering.

Ben je op zoek naar een voordelige autoverzekering? In dit artikel geven we tips die bijdragen aan het verlagen van je premie!

We vertellen waar je op moet letten bij het kopen van je eerste auto en hoe je rijgedrag de maandelijkse kosten kan verminderen. Bovendien vertellen we wat je met de verzekering moet doen als je jouw auto verkoopt. Tot slot geven we nog een aantal inpaktips voor vakantie, zo weet je zeker dat je na je reis niet met een duurdere verzekeringspremie zit opgescheept!

Inhoudsopgave:

Voordelige autoverzekering? Let hierop bij het kopen van je eerste auto!

Bij het kopen van je eerste auto is het belangrijk om direct aan de verzekering te denken! De verzekeraar kijkt namelijk naar een aantal factoren om de hoogte van de premie te bepalen. De volgende factoren hebben invloed op je verzekeringspremie:

  • Het bouwjaar van de auto: hoe nieuwer de auto, hoe hoger de premie! Dit heeft te maken met de kosten van de onderdelen, onderdelen voor een nieuwe auto zijn over het algemeen duurder. Kortom, hoge reparatiekosten bij schade!
  • De afmeting en het gewicht van de auto: een grote en zware auto brengt een hogere verzekeringspremie met zich mee, omdat de schade bij een ongeval vaak groter is!
  • Het schadeverleden van de auto: onderzoek het schadeverleden van de auto! Een auto met een waslijst aan reparaties door schade, is een hoog risico voor de verzekeraar! Dit omdat de schade uit het verleden de kans op nieuwe schade vergroot!
  • Het automerk: ook het automerk heeft invloed op de kosten van je autoverzekering. De onderdelen van een Tesla zijn duurder dan de onderdelen van een Opel! De eigenaar van een Tesla betaalt dus een hogere premie.
  • Vermogen: een auto met een hoog vermogen kan hoge snelheden bereiken, de kans op een ongeluk is dus groter! Bovendien is de schade groter na een botsing op hoge snelheid.

Wat doe je met je autoverzekering als je jouw auto verkoopt?

Als je na de verkoop van je auto geen nieuwe auto koopt, is het verstandig om de verzekering te beëindigen. Ben je van plan om kort na de verkoop een andere auto te kopen? Schort dan de verzekering op, je autoverzekering staat dan op pauze. Vergeet hem niet opnieuw te activeren nadat je een andere auto hebt gekocht!

Je kunt de verzekering beëindigen of opschorten met het vrijwaringsbewijs, dit is een bewijs dat de verkochte auto niet meer op jouw naam staat.

Waarom zijn rustpauzes tijdens een lange autorit zo belangrijk?

Een lange rit zorgt voor vermoeidheid!Je been is actief bezig met het bedienen van de rem, koppeling en gaspedaal, dit resulteert in fysieke vermoeidheid. Bovendien ben je continu bezig met het in de gaten houden van het verkeer om je heen, dit resulteert in mentale vermoeidheid.Door de vermoeidheid kan je in slaap vallen tijdens het rijden, ook heeft het een negatieve impact op je reactie- en beoordelingsvermogen!

Een rustpauze helpt je ontspannen, wat belangrijk is voor een schadevrije rit! Je krijgt de kans om te ontstressen en je lichaam te herstellen met behulp van beweging en stretchen. Dit heeft een positief effect op je bloedsomloop en het vermindert spierspanning en stijfheid door het zitten.

Je rij-etiquette draagt bij aan een lagere verzekeringspremie!

Door je aan de verkeersregels te houden, verminder je de kans op een ongeluk en dus schade aan je auto. Zo bouw je veel schadevrije jaren op! Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting op je premie! Verzekeraars zoals bijvoorbeeld OHRA, noemen dit “no-claimkorting”.

De premiekorting wordt bepaald aan de hand van de “bonus-malusladder”. Dit is een tabel waarin de korting wordt gelinkt aan de schadevrije jaren.

Het aantal schadevrije jaren is terug te vinden op je polisblad. Kan je het niet vinden? Neem dan gerust contact op met je verzekeraar.Het is ook mogelijk om de schadevrije jaren van je partner over te nemen wanneer deze geen verzekering meer heeft. Vraag naar de voorwaarden bij jouw verzekeraar!

Storm? Zo voorkom je stormschade en een duurdere autoverzekering!

Bouw meer no-claimkorting op door rekening te houden met stormschade. Is er een storm aangekondigd? Parkeer je auto dan niet onder een boom! Zet je auto, wanneer dit mogelijk is, in een garage. Zo voorkom je schade door vallende bomen of hagelstenen!

Let ook op objecten die door de harde wind tegen je auto kunnen botsen, zoals een tuinstoel die door je buurman bij het grofvuil is gezet. Bewijs maar eens dat het de tuinstoel van je buurman was!

Pak zo je auto in als je op vakantie gaat! Dit voorkomt schade!

Een zwaar beladen auto is niet alleen slecht voor je auto, het kan ook resulteren in gevaarlijke situaties op de weg. Bij een overgewicht van 80 kilo neemt de snelheid van je auto toe en kan je niet meer rekenen op de antislipregeling. Resultaat: je auto gaat sneller slingeren bij een onverwachte beweging!

In je kentekenbewijs lees je wat het maximale draaggewicht van je auto is!

Pak zo je auto in voor een veilige rit:

  • Zware spullen onderop leggen: leg alle zware spullen onderop, het advies is om zware koffers bij de rugleuning te leggen. Zo vliegen niet alle zware spullen door de auto bij een ongeluk of hard remmen.
  • Bedenk je of alle spullen ook echt mee moeten: door minder bagage mee te nemen, verbeter je het rijcomfort. Hoe meer rijcomfort, hoe minder stress op de weg! Bovendien bespaar je ook nog eens brandstof!
  • Monteer de dakkoffer in het midden van de auto: plaats lichte spullen in de dakkoffer en monteer deze in het midden van de auto. Zo is je auto beter in balans!

Conclusie

Er zijn veel manieren om de premie van je autoverzekering te verlagen! Door je aan de verkeersregels te houden en rekening te houden met je gesteldheid, kan je schadevrije jaren opbouwen en de verzekeringspremie drastisch verlagen.

Bedenk goed wat belangrijk voor je is, als je per se een splinternieuwe auto wilt bezitten, moet je ook accepteren dat je premie hoger is! Een auto verzekeren bij OHRA is dan een goede optie. Daar kun je vaak profiteren van aantrekkelijke kortingen en voordelen die passen bij jouw situatie.