Aixam Overig 2005: radiateur

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Diesel, Transmissie: Automaat

hallo ik heb een radiateur met een sensor en zelfdenkende fin gemonteerd. Maar nu zit ik met 4draaden 2aan de sensor ,2aan de fin .Hoe sluit ik die aan ?

pakepu

Geplaatst door pakepu , lid sinds 1 jaar geleden

4 Reacties

check

Beste antwoord, geplaatst door oldford PRO, 1 jaar geleden

Je hebt een relais nodig omdat de sneor/schakelaar niet de grote stromen van de koelvin aan kan.
Van accu via zwevende zekering (of ingebouwde zekering op relais) naar aansluting 30 van relais.
Van aansluiting 87 van relais naar koelvin motor. Andere aansluiting koelvinmotor naar aarde.
Vanaf accu of zekeringkast naar aansluiting 86 van relais.
Van aansluiting 85 naar thermoschakelaar (in de radiateur).
Andere aansluiting thermo-schakelaar naar massa.

ServiceTechnicus, 1 jaar geleden

Beste Pakepu. Je geeft maar weinig informatie, maar ik neem aan dat je met de sensor de ventilator wilt schakelen. De sensor kan verschillende typen zijn. Meestal is dit een PTC of NTC. De weerstand hiervan wordt lager of hoger naargelang de temperatuur. Je kunt met deze sensor NIET direct de ventilator schakelen. De stroom naar de ventilator is daar veel te hoog voor! Er zal tussen de sensor en ventilator een electronische schakeling (kastje) met een relais moeten, om het vermogen van de ventilator te kunnen schakelen. Kijk dus eens bij b.v. Conrad.nl of Eleshop, of zij een schakelkastje hebben waar je de sensor en de ventilator op kan aansluiten. Ik wens je veel succes.

ServiceTechnicus, 1 jaar geleden

Beste Pakepu. Ik heb voor jou nog even bij Conrad.nl gekeken, en zie dat je ook een Bi-metaal-schakelaar, oftewel een clixon kunt gebruiken om te schakelen. Kijk eens hier: https://www.conrad.nl/p/eska-36txe21-611...
Deze kan 250 Volt en 10 Ampere aan spanning en stroom hebben. Die ventilator zal bijna zeker geen 10 Ampere opnemen, dus met deze clixon kun je wel direct de ventilator schakelen en heb je verder geen electronica nodig. Deze komt bij 60 graden in en start dan de ventilator. Nogmaals, veel succes.

ServiceTechnicus, 1 jaar geleden

Beste Pakepu. Ik wil toch nog even terugkomen, op mijn hiervoor gedane antwoord m.b.t. de clixon!
Nadat ik nogmaals bij Conrad naar deze clixon heb gekeken, blijkt de werking toch anders te zijn als ik gedacht had. Hij schakeld bij 45 graden in en bij 60 graden uit! Dit zou eigenlijk andersom moeten zijn. Bij 60 graden in en bij 45 graden weer uit. Ik weet niet direct of dit type mogelijk ergens te bestellen is. Je kunt eens op het internet hierna op zoek gaan. Dus nogmaals, deze clixon liever niet gebruiken. Met vriendelijke groet.

    Bij 60 graden inschakelen is veel en veel te vroeg. Om het maar niet over bij 45 graden uitschakelen te hebben. - oldford PRO, 1 jaar geleden

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Aixam Overig of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.