Algemeen: Fiat Ducato 1999 - 2006 verlichting probleem

Probleem met verlichting. Stads/grootlicht werkt maar dimlichten vallen uit of werken helemaal niet.

Oorzaak is net iets te zware belasting op de contactpunten van de lichtschakelaar. Dat kan jaren goed gaan maar het gaat door te warme contacten uiteindelijk mis. Plastic delen gaan smelten en contactpunten komen vast te zitten en veren niet meer. Lichten vallen uit.

Onder het stuur zit de gehele schakel unit. Linker hendel bedient lichten en richtingaanwijzers. Rechter ruitenwissers en sproeier.

Demonteerbaar na verwijdering van het stuur.
Schakelunit bevat 3 connectoren. Hele unit verwijderen voor revisie. Afbeelding geeft korte handleiding over herstelmethode. Gesmolten plastic verhinderd het vrij bewegen van de sleepcontacten. Contactpunten kunnen gelift worden uit het plastic. Denk er aan dat bij het verwijderen van het contactpunt er een kleine drukveer kan wegspringen. Het gesmolten plastic verwijderen met bijv een sleutelvijltje. Na het schoonmaken van het contact punt fijn schuurpapier gebruiken om de punten wat af te vlakken zodat er een groter contactvlak ontstaat tussen sleepcontact en contactbed. Dit zal een hogere stroom doorlaten (minder weerstand) en warmte ontwikkeling helpen voorkomen. Ik heb ook een extra drukveertje van een kleinere diameter in de bestaande drukveer geplaatst om meer contactdruk te realiseren. Voor het terugplaatsen van het drukcontact is glad polijsten en invetten aan te raden.

Ook connectoren aan de achterzijde van de unit dienen grondig gereinigd te worden bijv met zeer fijn schuurpapier of staalwol. Daarna met echte contactspray ( geen WD40 ) nabehandelen.

Het weer in elkaar zetten is nogal lastig omdat groot licht en sproeier schakelaar losse delen zijn. Maar het is te doen.

Schakelaar werkt nu beter dan origineel en er is nauwelijks nog sprake van warmte ontwikkeling. Hele unit vervangen voor een nieuwe zal ca 450/550 Euro kosten.

.
Carramba

Geplaatst door Carramba (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor jouw? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

Carramba (0), 8 maanden geleden

Link naar video en afbeelding.
https://youtu.be/o6Q5u1x58cc

.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Algemeen of stel zelf een nieuwe vraag.