Audi A3: Temperatuur motor afhangkelijk van kachtelstand?

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6 AKL

Nu het buiten kouder begint te worden merk ik dat mn auto niet op temperatuur komt. De koelvloeistof word zo'n 75 a 80 graden. Nu heb ik zojuist 150km snelweg gereden (jep, kerstavond familiebezoek) en ben er achter gekomen dat de verwarming in de auto een grote invloed heeft op de temperatuur van de koelvloeistof. Als de verwarming op z'n warmst staat word de motor 70 a 80 graden. Als ik de verwarming op z'n koudst zet, of half open (50%, draaiknop omhoog wijzend) dan word de motor 90 graden.
Toen ik de snelweg afkwam en 80km/u ging rijden zakte de temperatuur weer snel naar 80 graden (verwarming half open, 50%).

Lijkt me de thermostaat. Is er een manier om meer zekerheid te krijgen dat het om een defecte thermostaat gaat? Kan ik iets controlleren met VAG-com?

Ps. De auto loopt op lpg, kan de hogere ontbrandingstemperatuur hier iets mee te maken hebben?

willemhs

Geplaatst door willemhs (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Audi A3? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

hellbat (0) PRO, 17 jaar geleden

niets uitlezen, is gewoon thermostaat. Van vag-com zul je waarschijnlijk geen foutmelding krijgen. Misschien, dat je een melding zou kunnen krijgen over de lage motortemperatuur, maar dat is onwaarschijnlijk.

Mijn idee, thermostaat vervangen en je probleem is weg.

Groeten Marcel

willemhs (0), 17 jaar geleden

Een vriend van me heeft ook een A3, maar dan met 1.8 motor. Ook bij hem komt de motortemperatuur maar tot zo'n 70 a 80 graden. Heeft ook hij een defecte thermostaat, of kan dit misschien het concept van de A3 zijn?

ricky (0) PRO, 17 jaar geleden

Ja,
Als de temperatuur netjes naar 90 graden gaat op stationair,en weer naar 70-80 graden gaat als je gaat rijden,
dan blijft de thermostaat een stukje open staan,wat niet hoort,dus thermostaat defect.

Ricky,

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Audi A3 of stel zelf een nieuwe vraag.