BMW 5-Serie: geratel in dashboard e39

Bouwjaar: 1996

Hallo ik heb een vraag en mischien weet iemand wat het is, in het console waar je de temperatuur kan instellen zitten twee roostertjes links en rechts. Nu heb ik vaker als ik de auto op contact zet dat ik daar een vreemd geratel hoor ik heb het idee dat het een of ander ventilatortje is wat ergens tegen op komt het is een heel vervelend irritant geluidje zeker als je aan een stoplicht staat en je geen radio aan hebt, als ik de auto uit zet gaat dat nog ongeveer 30 minuten zo door en dan stopt het.

wie weet iets,

dankjewel Mark

bmw523ia

Geplaatst door bmw523ia (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor BMW 5-serie? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

manuel6858 (0), 18 jaar geleden

waarschijnlijk blatjer in het lucht kanaal

Louis6637 (0), 18 jaar geleden

Betreft het een bedieningsmodule met digitaal scherm en dual zone instellingen ? ?
Ik heb onlangs deze module uit mijn E39 van 1998 verwijderd om het front met de schakelaars te vervangen. Er waren enkele schakelaars gebarsten en sommige anderen werkten niet. Mits wat geduld en oplettendheid is deze module volledig te demonteren. Je haalt het geheel uit de middenconsole door met een kleine schroevedraaier achter de randen te prutsen (opletten geen beschadigingen aan te brengen). Vervolgens haal je de stekkers los. Er zijn er drie, twee voorzien van een hefboomklem en één voorzien van twee zijdelingse klemmen. De module is een plastieken doos waarop de frontplaat met bediening vastzit. Ze zitten aan mekaar vast door middel van klemmetjes welke in een uitsparing passen. Met de kleine schroevedraaier en een aantal tandenstokers heb ik ze van mekaar gescheiden. In de achterzijde zit een horizontale printplaat met o.a. een kleine ventilator. In de frontplaat zit een verticale printplaat met display. Beiden staan met mekaar in contact met een aantel vertinde draden. Bij het uit mekaar halen en het terug in mekaar zetten moet je opletten deze niet te beschadigen of te verbuigen. Mogelijk komt het geluid van een voorwerp dat tegen de ventilator schuurt of mogelijk zit het onderdeel niet goed vast (asje of dergelijke). Je zal versteld staan hoeveel stof en rotzooi er binnen in dat ding zit.
Heb je enkele knoppen die niet goed functioneren of zijn ze beschadigd dan kan je de achterzijde van het front (de verticale printplaat) verwijderen. Het is een metalen wand welke als rug dient voor de printplaat met display. Hierbij moet je wel opletten want achter elk knopje zit één of meerdere plastieken klemmetjes met een veer (gebogen koperkleurig plaatje). Zijn deze beschadigd of zitten ze niet goed meer op hun plaats dan werkt het knopje niet meer. Dat is pas echt prutswerk. Het bedieningspaneel met knopjes kost zo'n 20 euro nieuw bij de dealer. Je bent wel bijna een uurtje bezig alleen al met het frontpaneel bij volledige demontage. Succes.

bmw523ia (0), 18 jaar geleden

Harstikke bedankt voor je eractie het is is inderdaad het bedieningspaneel met digitaal scherm ik ga me eens bedenken of ik het uit elkaar ga halen omdat ik niet het risico wil open dat me iets kapot gaat maar goed dat geratel is ook erg irritant

bedankt Mark

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je BMW 5-serie of stel zelf een nieuwe vraag.