Chrysler Stratus LX: Startproblemen en brandstofpomp vervangen door zendmast ???

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.5L/6 cil/ autom.

2 Weken geleden wilde mijn Chrysler Stratus 2.5 Ltr. 6 Cil. LX automaat bouwjaar 2000 spontaan niet meer starten, ondanks dat ik er 10 min. daarvoor nog probleemloos mee gereden had. Ik kon de auto wel starten maar direct daarna sloeg de motor weer af. Dit tot zo'n 5 á 6 keer, daarna sloeg de motor helemaal niet meer aan. (start-)motor draaiden wel.

Ik heb toen de zekeringen nagekeken (alles goed) relais omgewisseld ivm brandstofpomp (géén resultaat) reserve sleutel geprobeerd ivm startonderbreker (géén resultaat). De versnelling stond in "P" en er zat genoeg (goede) benzine in.

Omdat ik in Duitsland verblijf is de ADAC erbij geweest. Alles nagekeken, we hadden een goede vonk, nokkenas draaide (dus de distributie riem was ook oké), we hoorde de brandstofpomp lopen nadat we hem hadden kort-gesloten bij het relais en de computeruitlezing gaf ook géén klachten. Nogmaals alle zekeringen nagekeken en doorgemeten maar ook daar was niets te vinden. Vervolgen de brandstof-toevoer-leiding bovenop de motor los gemaakt en gecontroleerd op toevoer van brandstof.
Probleem gevonden: de pomp draaide wel maar bouwde geen druk meer op. De pomp (á €335,= ex.Btw) is toen vervangen door een officieel Chrysler Service Point en na 2 dagen reed ik weer "vrolijk" rond.

Tot afgelopen vrijdag.. Na er werderom kort daarvoor nog mee gereden te hebben, exact dezelfde problemen !! Wéér de brandstofpomp ?? Gebeld met het Service Point. Deze vroeg mij eens te proberen de "+" van de accu eens voor 10 á 15 sec. los te koppelen (hierdoor reset de computer zich), weer aan te sluiten en nogmaals proberen te starten....... wonderen bestaan ..... STARTEN LOPEN !!?? Probleem opgelost !!??

Na terug koppeling vroeg hij mij of er een zendmast in de beurt staat, en die staat er. Op een goede 600 mtr. afstand staat een grote rood/witte mast met de nodige antennes en schotels. Dit was dan volgens hem de oorzaak.
Op de vraag of de vorige keer de brandstofpomp dan voor niets vervangen was zei hij dat dat best zou kunnen maar dat dit niet meer te achterhalen is omdat de pomp er al niet meer is. Wel had hij voor de werkzaamheden ook de accu los gekoppelt.

Lang verhaal maar mijn vraag is of dit een bekent probleem is en of ik er wat tegen kan doen (afschermen ??) of is er wat anders aan de hand ?? Opmerkelijk is wel dat het beide keren op nagenoeg dezelfde plek is gebeurt, maar dat ik er daarvoor (+/- een jaar) nooit géén problemen mee heb gehad.

Ik hoop dat iemand hier wat over kan vertellen want het starten is nu net een russisch-roulette. Start 'ie of start 'ie niet.

Alvast bedankt voor de moeite en uw tijd !!

Kuifjetoo

Geplaatst door Kuifjetoo (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Chrysler Stratus? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

kees broeders (0) PRO, 16 jaar geleden

is een probleem met de computer heeft niets met de zendmast te maken hoop dat het nu opgelost is anders andere computer plaatsen zal my richten op een demontagebedryf anders wordt het een kostbare zaak

Hans4040 (330) PRO, 16 jaar geleden

Deze storing kan wel degelijk door de zendmast komen .
Er zijn meerdere gevallen van bekend.
zie bijvoorbeeld onderstaand artikel :
http://mailgate.dada.net/nl/nl.telecom/m...

mvg,
Hans.

Kuifjetoo (0), 16 jaar geleden

Hallo Kees en Hans,

Ten eerste bedankt voor jullie snelle reactie !!

Ik heb inderdaad meer van dit soort verhalen gehoord en gelezen waar ze het, via de link van Hans over hebben. Alleen ontstaan die verschijnselen vaak vlak na het plaatsen van zo'n mast. Bij mij staat die mast er waarschijnlijk al jaren en heb ik de auto daar al een jaar geparkeerd zonder problemen.
Toch hoop ik dat Kees GEEN gelijk krijgt want ik ben inderdaad bang dat dit véél geld gaat kosten.

Maar kun je de computer eventueel ook afschermen tegen die straling ?? Ik heb de vreemdste oplossingen al gehoord (van inpakken met kippengaas, aluminium-folie of zelfs lood) Iemand enig ervaring hiermee ??

Of misschien nog een goede tip voor een betrouwbaar demontage bedrijf ???

Nogmaals bedankt voor de reacties,
mvg,
Henry

Cor1822 (0) PRO, 16 jaar geleden

Een krantenbericht als onderbouwing van storing door GSM mast(en) ;)

Je computer zit IN de auto, mestal onder de motorkap in een kooi van Faraday, dit houdt in dat Hoog frequent niet direct bij de computer kan komen.

Dat een afstandsbediening niet werkt kan als oorzaak hebben dat de goedkope series op 433 mHz werken, dat is nu juist in de radio zendamateur band waar radiozendamateurs legaal werken en zo je signaal kunnen storen, deze storing heb je als secundaire gebruiker te accepteren.
Betere afstandsbedieningen werken in de 860 mHz band, maar die zit weer dicht bij het GSM netwerk en DECT telefoons.

Mocht je antenne of ontvangstdeel nu dicht bij een raam zitten, dan werkt de kooi van Faraday niet meer voor deze hoge frequenties, de ramen zijn te groot en laten het Hoogfrequent door, vandaar dat je in de auto ook ontvangst hebt van de gsm telefoon en GPS ontvanger op respectievelijk 900/1800 en GPS 1500 mHz.

Als je startonderbreker werkt door een leesring/opnemer in de stuurkolom, dan ziet deze ook bij een sterk signaal een GSM mast of andere zender op die frequentie en zal gestoord worden.

Geen (goed) signaal van de opnemer is meestal de oorzaak dat de computer dan ook niet de startonderbreker vrijschakeld.

De meeste autofabrikanten verbieden dan ook zendontvangers/mobilofoons te plaatsen in de auto met een vermogen van meer als 5 watt zendvermogen, juist om deze reden.
Als zendamateur met licentie zit er in mijn bus een dualband mobilofoon met een vermogen van 80 watt, dit levert in mijn geval geen problemen op maar dat kan met elke moderne auto een groot verschil uitmaken.

Groeten,

Cor
meer als 30 jaar gelicenserd radiozendamateur.

Hans4040 (330) PRO, 16 jaar geleden

ik had het niet mooier kunnen zeggen, Cor.

mvg,
Hans.

Paulus8636 (0) PRO, 16 jaar geleden

Op mijn werk wilden er diverse auto's niet meer starten na het plaatsen van een nieuwe C2000 zendmast op het parkeerdek.
De enige oplossing was de auto's verderop zetten. Het ziet er leuk uit zo'n parkeerplaats waar de plaatsen rond de zendmast niet gebruikt worden.
Gr.
Paul

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Chrysler Stratus of stel zelf een nieuwe vraag.