Citroen Xsara Picasso 2007: Mistlampen voor en achter werken ineens niet meer

Bouwjaar: 2007, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: NFU, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 80

Mijn mistlampen voor en achter doen het ineens niet meer. De lampen gaan niet meer aan, de indicatielampjes op het dashboard gaan niet meer aan en ik hoor ook geen relais klikken. Ik weet niet of ik dat laatste normaal wel zou moeten horen. Ik heb de aanhanger een paar keer gebruikt en online lees ik dat een microschakelaar in de stekkerdoos van de trekhaak de oorzaak zou kunnen zijn.
Mijn vraag is of die microschakelaar voor deze symptomen kan zorgen, dus voor en achter doet het niet meer, de indicatielampen op het dashboard ook niet meer en ik hoor geen relais klikken. Loopt de voeding voor het geheel van mistlampen voor en achter via de microschakelaar?
Als dat niet zo is, heeft iemand dan een idee waar ik de oorzaak moet zoeken? Ik heb zekering 6 onder de motorkap al gecontroleerd.

Gert Picasso

Geplaatst door Gert Picasso , lid sinds 1 jaar geleden

12 Reacties

kaleido 1 PRO, 1 jaar geleden

Dimlicht staat wel aan ?
De microschakelaar in de stekkerdoos stuurt alleen de mistlamp achter .
Wat is er verder al gemeten gecontroleerd ?
Zit er een module achterin de auto voor de trekhaak ?
Anders eerst eens uitlezen , misschien is er door de aanhanger iets ontregeld en moet dit gereset worden.

Gert Picasso, 1 jaar geleden

Ja, dimlicht staat aan. Ik heb verder nog niets gemeten. Ik wilde eerst wat info inwinnen om mogelijk onnodig onderzoek te voorkomen. Dat de microschakelaar blijkbaar alleen voor de mistlamp achter is sluit dan die stekkerdoos waarschijnlijk al uit als oorzaak. Ik weet niet of er ergens een module voor een trekhaak zit. Waar zou die normaal gesproken zitten? Kan ik die achter bekleding vinden? Ik heb een simpele ODB module. Ik zal gaan kijken of die iets aangeeft.

lemke, 1 jaar geleden

dit lijkt mij een probleem van de schakelaar c/q lichtschakelaar heb een soortelijk probleem gehad met knipperlicht.
Kijk voor de zekerheid of je de mistlampen kan aansturen via de OBD als dit geval is ga ik voor de schakelaarhendel.

Gert Picasso, 8 maanden geleden

Late reactie. Ik had het nog niet gefixt, maar de auto ging voor de apk. Na analyse blijkt dat het aan signaal uit de schakelaarhendel niet meer werkt. Het uit signaal nog wel. Zoals het nu lijkt ga ik een aparte schakelaar in het dashboard zetten om één van de achterste mistlampen 'hard' te schakelen. Vervanging van de hendel wordt te prijzig en/of een te grote klus zoals het mij lijkt.

harry4203 PRO, 8 maanden geleden

waarom niet een gebruikte schakelaarunit monteren? werkt iig alles weer zoals het hoort.

Gert Picasso, 8 maanden geleden

Dat is nogal een stevige klus volgens mij. Ik heb even wat filmpjes op YouTube bekeken.

harry4203 PRO, 8 maanden geleden

Op zich valt dat wel mee, ik weet natuurlijk niet hoe handig je bent. een schakelaar maken, met controlelamp(verplicht voor apk) en bedrading trekken is ook wat zeker? en dan heb je ook geen voormistlampen meer.

Gert Picasso, 8 maanden geleden

Ja, klopt. Ik op zich wel handig, maar als ik de filmpjes op YouTube bekijk leek me dat toch een forse klus, maar zelf nog geen ervaring dus. Die extra schakelaar met controlelampje valt wel mee. Ik kan hem op de draad bij de BSI module prikken en ook aan die kant de schakelaar maken.

STIP911 PRO, 8 maanden geleden

dit kan niet want de com 2000 ( lichtschakelaar ruitenwisserschakelaar) communiceert met bsi, hier zitten dus geen schakeldraden tussen, gebruikte kopen is het handigst

harry4203 PRO, 8 maanden geleden

je kunt gewoon de uitgang van de bsi pakken, maar ik zou mn auto ook liever origineel laten. lastigste is de airbag demonteren. accu los en even 15min wachten, er staan wel filmpjes op youtube hoe deze verder te demonteren. verder stuurwiel eraf en de rest is plug en play.

STIP911 PRO, 8 maanden geleden

ja dat kan natuurlijk ook, ik zou het ook origineel laten

check

Beste antwoord, geplaatst door Gert Picasso, 8 maanden geleden

Ik ga het inderdaad via de uitgang van de BSI doen. Ik schakel een extra relais mee met de normale verlichting. Een aparte schakelaar om de mistlampen achter aan te zetten laat ik via het schakelcontact van dat relais lopen. Dan kan die alleen maar aan als de normale verlichting ook brandt zoals het hoort. Der schakelaarunit in het stuurhuis vervangen is me simpelweg te veel werk. De auto is ook van 2007 dus een kleine modificatie is niet echt een issue voor me.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën Xsara Picasso of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.