Citroën C5 Tourer: onterechte afkeuring APK op EOBD

Bouwjaar: 2010, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1,6 HDI

Goedendag,

mijn C5 Tourer is afgekeurd met volgende afkeurpunten:

D17 EOBD-systeem niet volgens voorschrift 5.2.11
F10 Bev./beschadiging/vervorming as beinvloedt weggedrag 5.2.18; rv as

Oorspronkelijk kwam ik naar de dealer voor het bijvullen van roetfilter additief, want de computer gaf melding dat die te laag is. En ook gelijk voor een APK, want deze had ik nog gratis tegoed na een grote beurt bij de dealer eerder dit jaar. Vervolgens werk ik gebeld, dat mijn auto afgekeurd is op de spelling in de aandrijfas, en permanente storing van de roetfilter. (deze zou verstopt zijn volgens hun) voor de goedkeuring moesten dus een aandrijfas en roetfilter vervangen worden. kosten circa 1000 euro.
Ik stond verbaasd, want aan de weggedrag merkte ik niks van de aandrijfas, en een nieuwe roetfilter bij 180.000 km leek me ook wat te vroeg.
Bij tweetal onafhankelijke garages is de auto op de brug geweest, en die zeggen beide dat de spelling op de as (in de langsrichting) acceptabel is, in dwarsrichting is er helemaal geen speling. En na het uitlezen kwamen de volgende foutcodes op het scherm: P15B3 en P1445, beide staan respectievelijk voor additief nievau te laag, en additief verbruik te hoog. Na APK handboek doorgespit te hebben heb ik lijstje foutcodes gevonden waarop de auto afgekeurd mag worden, en mijne foutcodes behoren daar niet bij.
Nu is mijn vraag, word ik bij de officiele dealer gewoon belazerd? willen ze graag dat ik daar 1000 eu uitgeef? en wat kan ik ertegen doen? klacht indienen bij RDW?

Graag jullie adviezen,

Groeten,
Roman

roman26

Geplaatst door roman26 (0) , lid sinds 8 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën C5? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

13 Reacties

Hendrik4290 (0) PRO, 8 jaar geleden

Roetfilter vervangen wordt door PSA voorgeschreven op 120.000 km.
Niet iedereen doet dat ook.

roman26 (0), 8 jaar geleden

oke, dan snap ik dat ze het kunnen adviseren om te vervangen, maar niet eisen om reparaties uit te voeren voordat de auto goedgekeurd wordt, toch?

Hendrik4290 (0) PRO, 8 jaar geleden

Dat is een ander verhaal natuurlijk, dealer zal graag werk hebben en volgens zijn metingen zal het filter wel vol as zitten.

roman26 (0), 8 jaar geleden

dat zal wel ja, maar aan de hand van zijn metingen kan die wel advies geven, niet de auto afkeuren, afkeuren moet volgens voorschriften van rdw gebeuren, niet aan de hand van interne handleiding, lijkt mij.... of zie ik dat fout? bij universele garages hebben ze al twee keer tegen mij gezegd dat ze de auto konden goedkeuren, zoals die er nu bij staat

kaleido 1 (1395) PRO, 8 jaar geleden

dan laat je hem toch daar keuren en klaar !

roman26 (0), 8 jaar geleden

dat ga ik ook doen, maar dit kan toch niet... je gaat naar de dealer voor professioneel advies en reparatie, en ze proberen je te belazeren door onjuiste gegevens te verstrekken en eisen dat je bij hun de auto repareert voor flink bedrag, voordat je door de keuring komt, geldklopperij dit...

Highway (115) PRO, 8 jaar geleden

Een garage eist niets, maar geeft u het advies om een reparatie uit te voeren. In u geval omdat de auto is afgekeurd. Ik geef u het advies om terug te gaan naar de garage en te vragen waarom de auto is afgekeurd. Auto's na 2006 hoeven geen roetmeting meer en kan door middel van uitlees gereedschap worden gekeurd. De uitleescomputer controleert 3 stappen. Is er een foutcode aanwezig, de readness test compleet en is het storingslampje uit (en niet verwijderd) mocht een van deze stappen niet in orde zijn volgt er een afkeur. Als er een foutcode is dan kan die wel gewist worden, maar na een proefrit kan dan pas de readness test gecontroleerd worden. Na deze procedure is er een mogelijkheid om een roetmeting te doen en kan het zijn dat de auto als nog goedgekeurd kan worden op dat punt.

Ik vermoed dat de garage deze roetmeting niet heeft uitgevoerd om diverse reden, zoals extra kosten en de auto is op een andere punt ook afgekeurd.
IK heb geen ervaring met de roetfilters waarbij geadviseerd wordt het te vervangen of dat later voor meer rij problemen kan geven zo als slecht optrekken, inhouden enz. enz. Het zal niet voor niets in het onderhoudsschema staan.

Ga terug naar u garage en laat ze het eens uitleggen.

http://handboek.rdw.nl/regelgeving/apk/P...

kaleido 1 (1395) PRO, 8 jaar geleden

Zal niet de eerste keer zijn , gebeurt overal , schoorsteen moet roken hoe dan ook.
Er is een weg die je kunt bewandelen , en dat is een herkeurring in beroep aanvragen , dan komt er een keurmeester van de rdw kijken of de afkeur terecht is .
Uitslag is bindend.

roman26 (0), 8 jaar geleden

volgens APK eisen mag computer foutcode bevatten, de volgende emissie-gerelateerde foutcodes leiden tot afkeur:
P01xx
P02xx
P03xx
P04xx
P06xx
P0Axx
(dit staat in RDW handboek keuringseisen) zie pagina 20

https://www.rdw.nl/SiteCollectionDocumen...

De foutcodes die uit mijn computer kwamen rollen vallen hier niet onder, dus ook met een storing lampje, zou die goedgekeurd moeten worden, toch?
Tegen mij is letterlijk gezegd dat ik de aandrijfas en roetfilter moet vervangen en dat ze dan pas de auto konden goedkeuren. Dat is geen advies, maar een eis vind ik.
Aan de herkeuring zijn kosten voor de aanvrager, maar stel dat herkeuring uitwijst dat afkeur inderdaad onterecht is, voor wie zijn de kosten dan? Dat de kosten voor mijzelf zijn als de afkeur terecht wordt bevonden lijkt mij gewoon logisch. En iemand enig idee hoeveel het kost om een RDW controleur te laten komen?

Highway (115) PRO, 8 jaar geleden

[quote=roman26]volgens APK eisen mag computer foutcode bevatten, de volgende emissie-gerelateerde foutcodes leiden tot afkeur:
P01xx
P02xx
P03xx
P04xx
P06xx
P0Axx
(dit staat in RDW handboek keuringseisen) zie pagina 20

https://www.rdw.nl/SiteCollectionDocumen...

De foutcodes die uit mijn computer kwamen rollen vallen hier niet onder, dus ook met een storing lampje, zou die goedgekeurd moeten worden, toch?[/quote]
Je vergeet de readness test.

Geef de garage de kans om het uit te leggen.

moderator (0) PRO, 8 jaar geleden

[quote=roman26]Aan de herkeuring zijn kosten voor de aanvrager, maar stel dat herkeuring uitwijst dat afkeur inderdaad onterecht is, voor wie zijn de kosten dan?[/quote]
Dan zijn de kosten voor het keuringsstation. De "verliezer" betaalt.

roman26 (0), 8 jaar geleden

Bedankt voor jullie reacties, vandaag naar een andere garage gegaan, een Citroen specialist, die heeft de auto op de brug gehad, aan de as bleek niks mis te zijn, ook de computer uitgelezen, ook niks aan de hand (behalve te laag niveau additief). Toen die met mijn auto bezig was, liep een rdw controleur de werkplaats binnen, voor een andere auto, voor steekproefcontrole. Bij een bakje koffie met hem en de monteur staan babbelen, allebei vonden ze dat mijn auto onterecht afgekeurd is. Ze hebben aan beide assen getrokken, met en zonder metalen stang, in- en uitgeveerd, niks te vinden. Monteur wou graag een afspraak maken om de auto zelf te keuren, en had wat betreft deze twee punten alle vertouwen in. (de rest wilt die zelf nog eens checken voor de zekerheid) Terug bij officiele citroen dealer, bij de receptie waren ze verbaasd, maar gingen niet in discussie aangezien er meerdere klanten aan de balie stonden, en een nieuwe keuring ingepland. Ik vermoed dat ie er nu wel gewoon doorheen komt, aangezien het duidelijk mag zijn dat ik op RDW herkeuring ga staan wachten, mochten ze hem alsnog afkeuren.
Alles bij elkaar hoop tijd verloren aan dit gezeur, en erg jammer van de dealer, dat ze op deze manier alsnog proberen te verdienen aan je. Uiteraard wil ik hierbij niet iedere dealer zwart maken. Maar het komt blijkbaar dus voor... had ik niet verwacht

Highway (115) PRO, 8 jaar geleden

Netjes gehandeld. Ik wil een kanttekening zetten het zijn niet alleen de dealers die zo iets flikken. Dit geeft weer aan dat de hard werkende en eerlijke monteur door dit soort zaken weer wantrouwige wordt aan gekeken.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën C5 of stel zelf een nieuwe vraag.