Citroën Xsara: Xsara 1998 start niet meer, startmotor doet het wel....

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6

Wie kan mij helpen? Ik heb een Xsara coupe 1.6 bouwjaar 1998 gekocht. Hij starte soms wel en soms niet en mijn man heeft de startmotor schoongemaakt en de bendix. Hij vond het wel vreemd dat de bendix al draait voor dat die uitkomt, is dat normaal?

Na het reviseren van de startmotor, deed mijn auto het een paar maal goed, maar hij kreeg gelijk weer kuren: als ik start hoor je eerst de pomp inkomen en dan start ik, maar je hoort het begin van een startende motor en daarna het geluid alsof je een stofzuiger net hebt uitgezet, soort aflopend motorgeluid. Doorstarten kan dus niet.

Na vanmiddag tig maal geprobeerd te hebben, ik was weg met mijn auto, pakte hij opeens en ben snel naar huis gereden, maar nu kan ik er niets meer mee. Als ik start in de eerste versnelling met de koppeling niet ingetrapt, kan ik hem ook niet aan het starten krijgen, hij hipt alleen vooruit....

Weet er iemand wat het zou kunnen zijn? Laat me please weten, want dan kan mijn man straks weer knutselen aan mijn auto.... ik baal als een stekker, heb net een prachtige auto waar ik onwijs trots op ben en wegens mijn handicap heb ik hem nog hard nodig ook... Ben nu aan huis gebonden.

Als hij eenmaal loopt, slaat hij nooit af.

Groet en dank alvast, Nella

Nella

Geplaatst door Nella (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën Xsara? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

jan T (15) PRO, 17 jaar geleden

nella als hij de bendix alleen schoon gemaakt heef en niet vervangen mag hij het als nog doen en dan gelijk kijken of hij goed inslaat.
zo telezen slaat je bendix door.
groetjes jan

jan5047 (0) PRO, 17 jaar geleden

je bendix verniewen dan is het opgelost hij weet nu in iederg eval hoe hij de startmotor moet demonteren
succes jan

Nella (0), 17 jaar geleden

Hallo alletwee de Jannen,

Alvorens nog wat vragen die jullie misschien weten, bedankt voor de reactie, dat stel ik zeer op prijs!

Mijn man heeft van alles doorgemeten en gedaan en heeft nog een vraag/toevoeging:

*Het is een Bosch startmotor

*De min van de spoel van het relais gaat naar de plus van de motor (dit is het geschakelde contact van de bendix)

*Dus voor het power contact gemaakt is gaat de stroom van het contact slot door de relais spoel en daarna door de startmotor.

*Bij mij draait de startmotor al behoorlijk snel, nogal snel zelfs, voordat het relais uit is. Ik denk (mijn man dus) dat de enige draaiing die het bendix tandwiel bij aanvang behoort te krijgen, moet komen uit de gedraaide schuif as/spline (max 1 rotatie) en niet omdat de motor in serie komt met het start relais spoel. Kan dit een ontwerp fout zijn? Of geven jullie daarom het advies om te vervangen omdat DAt niet hoort?

*startmotor lijkt vrij nieuw en het tandwiel lijk niet versleten met 'fabrieks' afschuining. 1-richting mechanisme werkt goed.

*Is het dan nog steeds jullie tip om de bendix te vervangen of kan ik hem modificeren zodat hij alleen maar eenmaal roteerd? Dan lijkt het mij ook opgelost...

Aldus mijn man glimlach, hij is niet echt blond zeg maar en ik ook niet, k heb gekeken toen hij de starmotor uit elkaar haalde en weet zelf ook redelijk wat (voor een vrouw) van de techniek. Zou heel heel graag jullie bevindingen horen en alsnog, alvast dank voor dit eerste deel.

Groet Nella

jan5047 (0) PRO, 17 jaar geleden

Het werkt inprincipe als volgt destartmotor wordt aangestuurd en door de kracht van het draaien van het anker wordt de bendix in het vliegwiel geslingerd en drijft de motor aan
Ik vindt dat u nogal met ingewikkelde termen gooit ik hou het erop dat gewoon de bendix defect is
Zet er een andere bendix in of nog beter zet er een ruilstarter op
succes

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën Xsara of stel zelf een nieuwe vraag.