Fiat 500: Hevig schuddende motor optrekken koude start

Bouwjaar: 2008, Brandstof: Benzine, Transmissie: Automaat, Motorinhoud (cc): 1243, Vermogen (kw): 70

Beste allemaal,

Paar maanden geleden een Fiat 500 gekocht met Bovag garantie. Aantal kleine dingen snel en netjes opgelost, maar er blijft een probleem hardnekkig terugkomen. Na koude start staat de motor dusdanig te schudden dat de hele auto mee schudt. Heb een filmpje gemaakt dat het probleem aardig in beeld brengt. Het voelt alsof de koppeling versleten is, maar na een aantal keer optrekken of een paar minuten, is het eigenlijk weg. Het betreft een 4 cyl automaat. Verder loopt hij netjes en schakelt hij naar mijn mening goed.

De garage komt er mee terug dat het de "karakteristiek" van de auto is. Dat lijkt mij nogal makkelijk.Denk eerder dat ze ook een beetje met de handen in het haar zitten. Weet zeker dat ze er alles aan doen/hebben gedaan om het te vinden.

Ze hebben eerder het gasklephuis gereinigd en er zijn geen storingen.
Alle motorsteunen schijnen goed te zijn (dacht eerst dat er een motorsteun afgebroken/op was)

Ik hoop dat iemand hier ervaring mee heeft en uiteraard een oplossing!

Alvast veel dank voor het meedenken!

Edgar

[yt]https://youtu.be/TsjcVjH6z38[/yt]

Edgarpassatfan

Geplaatst door Edgarpassatfan , lid sinds 16 jaar geleden

7 Reacties

voyager, 5 jaar geleden

Is de motor draaiend uitgelezen, als ook de automatische bak? Dus wel op het moment dat het schudt.(opwarm fase)Dat zou veel kunnen verklaren.
Schudt de motor stationair draaiend(in neutraal stand) of in de versnelling(D of R).
Mogelijk is het beste een log aanmaken met uitlees apparatuur aangesloten en dan log hier posten.

kaleido 1 PRO, 5 jaar geleden

Dat lijkt op een defecte bak , is het olie niveau wel in orde ?

Edgarpassatfan, 5 jaar geleden

Auto vanmiddag weer opgehaald en krijg rapport van de officiële Fiat dealer nog nagestuurd. Alles met betrekking tot de motor en de bak is gecontroleerd. Alle motorsteunen en rubbers zijn in orde. Geen storingen geconstateerd. Garantie besproken en duidelijke afspraken gemaakt hoe dit toch op te lossen. Ze staan simpelweg voor een raadsel.

Rare is dat de klachten na een paar keer optrekken of na paar minuten rijden weg zijn of nauwelijks voelbaar zijn. Koppelt en schakelt dan eigenlijk probleemloos. Ga proberen wat de auto doet als hij eerst een paar minuten warm is gelopen voordat ik wegrij. Dacht ook nog aan falende bobine.

Alle tips zijn daarom meer dan welkom en zal ik in een volgende sessie meenemen om dit raadsel toch op te lossen.

Problemen bestaan niet, alleen slechte oplossingen...

Edgarpassatfan, 5 jaar geleden

Het heeft even geduurd en inmiddels een hoop gedaan. Werkelijk alles gecontroleerd en schoongemaakt. Auto na een bericht op een nieuwsbrief over een slecht onderhouden fiat 500 met vervuilde en/of verkeerde olie en daardoor een slecht lopende motor. Daarom de fiat zelf een grondige grote beurt gegeven met de juiste olie/bougies/filters. (Dat is in ieder geval een aanrader en een tip van blijvende waarde!)

Maar helaas bleek ook hierna de klacht niet verholpen te zijn. Alleen viel op dat de auto nog lelijker liep bij koude start. Auto uit laten lezen en uiteraard geen foutcodes In geheugen opgeslagen... Als laatste wanhoopsdaad alle opgeslagen parameters in de computer/motormanagement terug laten zetten naar “nulstand”. Auto start nu netjes, hikt niet bij koude start zoals in filmpje en rijdt aangenamer en zuiniger. De vlag gaat nog nog niet uit, maar het lijkt eindelijk te zijn opgelost!

Ik druk nog niet op definitief afloop vermelden, maar hoop dat snel te doen!!

voyager, 5 jaar geleden

Hoe is het uitlezen gedaan?
alleen met motor uit kijken of er iets in staat?
Of met aangesloten apparatuur starten en met lopende(schuddende) motor kijken welke waardes dan uitkomen?

Edgarpassatfan, 5 jaar geleden

De laatste keer bij het resetten: inderdaad uitgelezen zonder rijden. Hoe de Fiat dealer/verkoper de auto hebben uitgelezen, is mij onbekend. Auto is er in totaal 5 keer voor terug geweest. Jouw advies om dit te doen heb ik wel voorgelegd. De gegevens heb ik niet ontvangen.

Zelf heb ik de auto niet rijdend met koude start uit kunnen lezen. Die apparatuur heb ik helaas niet. Het had waarschijnlijk zomaar het verschil kunnen maken om de boosdoener te vinden, hoewel het de verkoper en de Fiat in ieder geval niet gelukt is...

Moet eerlijk zeggen dat ik pas weer na die nieuwsbrief er mee aan de slag ben gegaan middels de grondige grote beurt. Buiten dat was de auto ook niet meer "dagelijks" beschikbaar en zijn mijn vrije dagen ook niet oneindig. (Lees: Heb het min of meer opgegeven en berusting erin gevonden dat hij het na de rare start prima deed)

Wat wél duidelijk is, is dat het karretje het voor de derde dag op rij prima doet! Startte vanmorgen meteen bij -/-3`C en wegrijden ging ook vlekkeloos. Hoop dat het zo blijft!!

Edgarpassatfan, 5 jaar geleden

Onder de huidige syberische omstandigheden doet de fiat het nog steeds prima! Ook nog even de link naar de bewuste nieuwsbrief die mij triggerde:

https://www.mijngrossier.nl/fiat-500-twi...

Wat mij betreft dus de afloop aangevinkt. Veel dank aan alle meedenkers!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat 500 of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.