Fiat Tipo: temperatuur en rook onder motorkap

Bouwjaar: 1994

hallo,
Sinds kort loopt de temp. van mijn fiat zeer hoog op bij het stil staan en filerijden. vanochtend kwam er zelfs rook onder de motorkap weg. ook brand af en toe het lampje van de olie(druk ?). (dat kannetje met die druppels eraan). weet iemand wat het zijn kan en wat de kosten zijn om zoiets te laten repareren?

Fiatje

Geplaatst door Fiatje , lid sinds 15 jaar geleden

10 Reacties

dupl-u-31272-5dd14a35cc45a+RVDK, 15 jaar geleden

slaat de ventilator nog wel aan ???

Fiatje, 15 jaar geleden

hmmm...ik ben een vrouw ;)....dus dat weet ik niet zo 123 ...waar kan ik dat aan merken...is dat dat geluid wat je hoort als je de motor uitzet?

gilbert3744, 15 jaar geleden

zet de auto met de motorkap open en start dan de auto.
laat hem nu rustig warmdraaien. Kijk meteen als de motor nog koud is naar het koelvloeistof reservoir,even de dop eraf en kijken of je luchtbellen ziet,zie je ze niet is dat ok.
als de temperatuurmeter in de auto rond de 90 graden zit, ongeveer halfweg, moet er normaal bij de radiator een ventilator gaan draaien. Die ventilator zorgt ervoor dat het koelvloeistof tijdens in de file rijden ook gekoeld word. Begint hij met warme motor niet te draaien,dan denk ik dat het thermocontact kapot is want dit contact 'stuurt'de ventilator.

dupl-u-18337-5dd14a0449b60+md, 15 jaar geleden

Je zei:ook brand af en toe het lampje van de olie(druk ?). (dat kannetje met die druppels eraan)??Heb je het oliepeil al eens nagekeken?Als er onvoldoende olie in de motor zit kan dat een oorzaak zijn van het lampje van het oliekanneke.Zeker nakijken !!!(Tips voor een vrouw)Oliepeilstok uitnemen en af kuisen met een doek,dan er eventjes terug in stoppen.Uithalen en kijken of de olie nog tussen de Min.en Max. staat op de peilstok.Staat het onder het Min. gelieve dan bij te vullen.

sjaak10918 PRO, 15 jaar geleden

aanvulling: olie peilen bij een koude motor en voordat de auto gestart is. Sjaak

Fiatje, 15 jaar geleden

Dank jullie wel Heren!...ik denk indd dat de ventilator het niet meer doet. oliepeil controleren doe ik altijd als ik lange afstanden ga rijden (meer dan 100km)...oliepeil is wel goed alleen is de olie in korte tijd wel heel erg smerig geworden?

Fiatje, 15 jaar geleden

nu ik de koelvloeistof heb bijgevuld en zekering heb vervangen doet de ventilator het weer en blijft de temp van de auto mooi net onder de 90......alleen nu komt er een hard borrelend geluid bij de koelvloeistof vandaan????

dupl-u-31272-5dd14a35cc45a+RVDK, 15 jaar geleden

als je auto start rookt hij dan niet een beetje wittig (mistig)
ik denk aan een scheurtje in de kop

Ivo1, 15 jaar geleden

klinkt idd als lekke kop, helaas

sjaak10918 PRO, 15 jaar geleden

kan ook nog gewoon lucht in het systeem zijn. Sjaak

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Tipo of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.