Ford Ka: Ford KA 1997 Versnellingspook zit elke keer vast, slappe koppeli

Bouwjaar: 1997, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.3i

Hallo,

Ik kom elke keer in de problemen met mijn Ford KA. Tijdens het schakelen gaat de versnellingspook vaak vastzitten. Dit kan met lage maar ook met hogere snelheid zijn. Ik krijg de pook dan in geen enkele versnelling, ik moet eerst de koppeling vrij laten komen en vervolgens lukt het meestal. De koppeling is dan ook slap.
Tijdens parkeren slaat de auto ook nogal eens af. Koppeling is dan slap. Start moeizaam.
Ook lekt de auto heldere vloeistof, er liggen echt plasjes onder. Is in ieder geval olie.
Wie o wie heeft een vermoeden wat er aan de hand is met mijn KA?
Alvast bedankt voor je reactie.

Arjan

Geplaatst door Arjan (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Ka? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

Ralph9264 (0) PRO, 18 jaar geleden

Beste Arjan,

Ik zou eerst maar ff de vern.bak olie peil laten chekken.
Heldere vloeistof zou heel goed je versn.bak olie kunnen zijn, en die olie zit er niet voor niks in. Zonder olie kan ie slecht in versnellingen gaan , en alle lagers enzo kunnen schade oplopen.
Tip : Rij zo min mogelijk, het liefst gelijk naar een garage en laat de boel even controleren

Gr. Ralph

Arjan (0), 18 jaar geleden

Hoi Ralph,

Bedankt voor je snelle reactie! Ik ben vorige week al naar de garage geweest, daar is alle olie bijgevuld. Eerst reed de KA weer super, maar al na ongeveer 15 km. weer schakelproblemen (pook zat weer compleet vast) en toen de auto even geparkeerd stond lag er al snel weer een plasje olie onder.
Heb je enig idee wat de oorzaak kan zijn???
Er zal dan wel ergens een lek zitten?
Ik heb her en der om me heen al geïnformeerd en meerdere mensen hadden het over de koppelingcilinder. Hopelijk kan je me verder helpen.
Alvast bedankt.

Groeten Arjan

Ralph9264 (0) PRO, 18 jaar geleden

Ja dat zou ook wel kunnen hoor, je kopp. cil.
Maar dan moet je dat kunnen zien aan je remvloeistof reservoir. Als het niveau snel daalt of op min. staat en je remmen zijn niet versleten , dan zit er een uitwendige lek. Maar dan moet er op je instrumenten paneel een rood lampje gaan branden als het remvloeistof niveau onder min. komt te staan.
Dat wanner je versn.pook vast zit komt gewoon doordat de kopp.niet goed vrij komt en dus de verbinding tussen motor en versn.bak NIET onderbreekt.
Ik denk dat je gewoon even terug moet gaan naar de garage en het vloeistof lekkage moet laten zien. Als het echt zo zou zijn dat je kopp.cil. een uitwendige lek heeft zitten er veel meer risico's aan vast , doelend op de remmen !

Suc6. Gr. Ralph

Arjan (0), 18 jaar geleden

Beste Ralph,

Bedankt voor je antwoord. Inmiddels heb ik de auto bij een garage achtergelaten en ze bekijken het wel even.
Nee, is er geen rood lampje van de remvloeistof gaan branden maar dat zegt mij niet zoveel, misschien is het lampje wel stuk. (ik heb al zoveel met deze auto gehad).

Toevallig dat je nu ook over de remmen begint. De auto is net 2 weken geleden voor de apk geweest en heeft nieuwe remblokken gekregen. Is dat wat je bedoeld met "doelend op de remmen"?

Pfff, al met al wordt het vast weer een dure operatie. Afwachten maar weer. Ik laat je wel weten wat het euvel nu uiteindelijk is.
Thx voor je reacties.

Groeten Arjan

Arjan (0), 18 jaar geleden

Beste Ralph,

Het mankement blijkt een defecte hydraulische pomp in de versnellingsbak en een lekke slangkoppeling te zijn. De auto is weer gerepareerd. Bedankt voor je reacties en hopelijk blijft hij nu zonder verdere mankementen een tijdje rijden.

Groeten Arjan

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Ka of stel zelf een nieuwe vraag.