Ford MONDEO 1.6I: Krukasbout vervangen

Bouwjaar: 2013, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 118

Beste,

Mijn Mondeo 1.6 Ecoboost lekte koelvloeistof aan de waterpomp.
Deze heb ik onlangs dus laten vervangen in een "door collega's aangeraden garage" ipv van de Fordgarage waar ik gewoonlijk ging.

Er is heel wat misgelopen, heb de bewijzen maar ze bleven ontkennen enz., maar ik zal hier niet het hele verhaal plaatsen enkel wat ik zo snel mogelijk opgelost wil krijgen.

Zowel alternatorriem als distributie is los geweest (heeft ook eerst niet op punt gestaan, hadden geen blokkermateriaal) maar Ford schrijft voor dat de krukasbout nooit mag worden herbruikt en dus altijd moet worden vervangen! Zij hebben deze dus niet vervangen en zelf enkele keren vast en los gedraaid.

Ik heb bij de buren (Bosch auto-elektro) alvast een nieuwe bout besteld.
De fabrikant schrijft voor: 100Nm + 90° + 10sec 15° (en nooit herbruiken!)

Maar kan deze bout gewoon worden losgedraaid en de nieuwe aandraaien volgens opgegeven aanhaalmoment en graden of moet eveneens het vliegwiel worden geblokkeerd, of starter demonteren en starterkrans blokkeren?

Ik heb lang gezocht naar een werkplaatshandleiding of tekeningen van de 1.6 Ecoboost maar tot op heden nog niets kunnen vinden?
Haynes behandeld enkel de pre-facelift model en geen Ecoboost motoren.
Ik zoek dus meer info over distributie maar vooral betreffende deze bout.

Ze hadden het ook over een waterflens die gebarsten zou zijn geweest, maar betwijfel hun verhaal of waar die zou gezeten hebben?

Alvast bedankt!

Jim_RS

Geplaatst door Jim_RS (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Mondeo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

kaleido 1 (1645) PRO, 7 jaar geleden

Je moet zo wie zo je krukas blokkeren om de bout op moment te krijgen.
En ik adviseer om het blokkeergereedschap te gebruiken bij deze handeling , zodat je zeker weet dat alles nog netjes op tijd staat.
Op you tube ook niets te vinden ?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Mondeo of stel zelf een nieuwe vraag.