Jeep Grand Cherokee: Waar zit de thermostaat van de motor-koelvloeistof?

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Diesel, Motorcode: CRD 2.7 Mercedes

Waar zit de thermostaat van de motor-koelvloeistof? Auto heeft 93.000 kms. Motor warmt normaal op van koud naar warm maar bereikt nooit de 90°. Tijd om de thermostaat eens te veranderen, maar .... waar bevindt die zich bij deze CRD 2.7-Mercedes diesel motor? Ik kan bijna niet geloven dat hij zich bevindt onder/achter gefriemel van de brandstofleidingen vooraan de motor in de buurt van de lage-druk-brandstofpomp. Graag jullie reactie. Groetjes, Hugo

hugowilrijk

Geplaatst door hugowilrijk , lid sinds 13 jaar geleden

5 Reacties

cor van jaarsveld PRO, 7 jaar geleden

De thermostaat is altijd gemonteerd tussen de ingaande slang van de radiateur. Het komt niet vaak voor, maar als mercedes heeft besloten de stroom richting van de koelvloeistof om te draaien kan de thermostaat ergen beneden zijn geplaatst..

Maar die plaatst lijkt me nu niet zo interessant. Wat wil je nog meer??? Voldoende snel op temperatuur komen, wil zeggen dat de thermostaat netjes sluit en ook open gaat..
Het komt naar mijn idee nooit voor dat de openingstemperatuur van een thermostaat gaandeweg lager uitvalt.. Een hapering van de naald op het dashbord lijkt me eerder het geval te zijn.

Een goede manier om te constateren of er iets mis is, is in de winter controleren of de verwarming voldoende capaciteit heeft.

Een diesel produceert verhoudingsgewijs veel minder warmte dan een benzine motor.. Dus de fan zal ook veel mider vaak aanslaan..

jeroenmonteyne PRO, 7 jaar geleden

[quote=cor van jaarsveld]Het komt naar mijn idee nooit voor dat de openingstemperatuur van een thermostaat gaandeweg lager uitvalt.. Een hapering van de naald op het dashbord lijkt me eerder het geval te zijn.[/quote]
Ik heb er nochtans al een hele hoop vervangen die te vroeg open gaan.
Helaas kan ik ook niet zeggen waar de thermostaat bij deze motor zit.

cor van jaarsveld PRO, 7 jaar geleden

[quote=jeroenmonteyne][quote=cor van jaarsveld]Het komt naar mijn idee nooit voor dat de openingstemperatuur van een thermostaat gaandeweg lager uitvalt.. Een hapering van de naald op het dashbord lijkt me eerder het geval te zijn.[/quote]
Ik heb er nochtans al een hele hoop vervangen die te vroeg open gaan.
Helaas kan ik ook niet zeggen waar de thermostaat bij deze motor zit.[/quote]
Wat was dan de reden, van de vervanging??? en hoeveel graden steeg dan de temperatuur??? of werd de motor niet snel genoeg warm?? In dat geval hapert de thermostaat en blijft hij (gedeeltelijk open staan...

hugowilrijk, 7 jaar geleden

Gevonden! De thermostaat zit vooraan op het motorblok-links waar de waterslang van de radiator, alsook de dunnere waterslang van het expansievat toekomen. Het thermostaat-huis zit behoorlijk goed verborgen onder en achter de brandstofleidingen (van fuel filter naar lage-druk-pomp), alsook allerlei bedradingen, ondermeer de zwarte stekker op de kom van de common-rail, enz... De thermostaat is idem aan deze van de Mercedes CDI-motoren, maar bij Mercedes is hij een beetje gemakkelijker bereikbaar voor montage. De temp sensor is ingebouwd in de thermostaat-behuizing. Groetjes! Hugo, Antwerpen-Wilrijk.

cor van jaarsveld PRO, 7 jaar geleden

Ik hoor nog graag van je welk resultaat je hebt breikt door de thermostaat te vervangen?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Jeep Cherokee of stel zelf een nieuwe vraag.