Kia Kia Rio: Versnellingsbak hapt bij opschakelen van 1 naar 2.

Bouwjaar: 2004

Ik ben enkele weken naar volle tevredenheid in het bezit van een nieuwe Kia Rio (II).
Nu heb ik al vanaf het begin een raar geluid bij het opschakelen van de 1e naar de 2e versnelling, het lijkt wel of hij hapt.
Het vreemde is dat het probleem zich vooral openbaart bij een koude motor (onafhankelijk van het aantal RPM bij het opschakelen), het geluid en het 'happen' neemt naar mate de motor warm word af of verdwijnt.

De dealer vertelde mij dat dit wel eens voorkomt aangezien de tandwielen en synchro-mesh ringen in de bak 'op elkaar in moeten slijten' en dit zal na zo`n 5000km wel moeten goedkomen (heb nu 3000 op de teller staan).

Is dit een bull-shit verhaal of kan het inderdaad kloppen dat de onderdelen op elkaar moeten in slijten?

Roel10179

Geplaatst door Roel10179 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Kia Rio? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

biker1273 (0), 19 jaar geleden

Dit is een raar verhaal, het inslijten van tandwielen in een versnellingsbak is onzin!! Het klopt wel dat de synchro-mesh ringen soms een beetje haken, maar dit komt alleen maar voor als je net een bak uit elkaar heb gehad en dat is dan echt na een paar honderd Km weer weg hoor (ik heb alleen eigen ervaring in versn.bakken van vrachtwagens).
Maar volgens mij is er wel iets mis in jou bak, mogelijk eens controle oliepeil anders een andere soort olie.
Maar dit moet je niet zelf doen hoor, gewoon terug gaan.
Laat de garage maar schriftelijk bevestigen dat je dit al meerdere malen hebt gemeld en dat de garage zegt dat het zo hoort, dan heb je ook geen probleem als de bak wel stuk loopt na 5000 of 50000 Km
Suc6 Ab

RENE9540 (0) PRO, 19 jaar geleden

wij gebruiken in de garage syntrax olie van castrol voor dit soort problemen.75w-90

Roel10179 (0), 19 jaar geleden

||
||
V

Roel10179 (0), 19 jaar geleden

Ben inmiddels enkele malen terug geweest, zowat iedereen van het bedrijf heeft in m`n Kia gereden en niets gevoeld of gehoord!
Zelfs de auto meegegeven aan de dealer zodat hij `m ook s'ochtends kon proberen (probleem is het ergst bij koude motor), maar... niets dus!

Preventief heeft de dealer de versnellingsbakolie vervangen door Castrol Syntrax 75w90 olie, ik moet zeggen dat hij sowieso fijner schakelt en dat de versnellingsbak minder tot geen problemen meer vertoont (je let er nu natuurlijk extra op).

Kortom bij problemen met de versnellingsbak is dit een uitstekende olie.

Mojito (0), 4 jaar geleden

Ik heb het zelfde probleem en er werd mij verteld dat het met slijtage te maken heeft en valt niet onder de garantie. Ik heb de Rio nu al zes jaar en heb nog 1 jaar garantie te gaan.
Ik dacht eerst dat het met de koppeling te maken heeft, maar ze zeggen van niet.

Reparatiekosten rond de 800 euro.
Enig suggestie ?

ferdinand (60), 4 jaar geleden

Mojito,
Dit topic is 15 jaar oud.Begin een nieuw topic of probeer Roel via mail te benaderen.
Ferry

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Kia Rio of stel zelf een nieuwe vraag.