Mazda Xedos-9: Blauwe rook bij koude start en stevig olie verbruik

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.3 Miller Cycle Engine

Bij een koude start (na 2 uur stilstand) komt er een stevige blauwe rookpluim uit de uitlaat.
Dit is na 10 seconden verdwenen, daarna blijft het weg.
Het olie verbruik is ook fors zo'n liter op 2000 km
Ik krijg van Mazda tegenstrijdige berichten met betrekking tot de (Lysholm) compressor seals, en mijn dealer zecht dat het niet de compressor is, maar hij zegt ook niet te weten wat het dan wel is.

Auto heeft net 105.000 km gelopen, en is altijd bij hem (mazda dealer) in onderhoud geweest.

De volgende werkzaamheden zijn uitgevoerd:

Carter onluchting is schoongemaakt (filtertje vervangen)
Kleppendeksel pakkingen vervangen (stond een beetje olie in de bougie gaten van de achterste bank)

Iemand nog een andere mogelijke oorzaak?

Mvg
Willem

Willem A

Geplaatst door Willem A (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda Xedos? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

nonkelpater (0), 14 jaar geleden

Ik vermoed dat de rubberen dichtingen op de kleppen een beetje verduurd zijn. Als je de motor uitschakelt drupt de olie van de wand van het kleppendeksel naar beneden en hoopt zich een beetje op boven de dichtingen. Vandaar die blauwe rook bij een koude start. Om dit te herstellen moet de cilinderkop eraf en dienen de kleppen te worden gedemonteerd, iets wat vele garagebedrijven overlaten aan een revisiebedrijf! Dan ben je al snel meer dan 1000 euro armer! Maar: een olieverbruik van 1 liter op 1000 km. is volgens de meeste fabrikanten aanvaardbaar, 1 liter op 2000 km. is helemaal geen probleem. Koop een 5 literbus olie in de supermarkt en giet er af en toe een half litertje bij. Je kan ook proberen om een "medicijn" bij de olie te gieten, zoiets van Marly of Wynns, gemaakt om olieverbruik te beperken. Of dat echt helpt kan ik niet beloven, maar voor een prijs van zo'n 10 euro zou ik het toch proberen.

Kijk ook eens op deze site bij PARTICULIEREN/VOLKSWAGEN pagina 8, vraag van 14 juni ll. met als titel "olieverbruik???". Daar staat een gelijkaardig probleem beschreven, met als enige verschil dat deze auto méér olie verbruikt dan de uwe, nl. 1 l./ 1000 km. .

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda Xedos of stel zelf een nieuwe vraag.