Mazda 3: Herrie in bocht

Bouwjaar: 2004, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.0

Sinds enige tijd maakt de DSC van de Mazda 3 (vooral) in bochten naar links een geluid alsof het rechter voorwiel aanloopt.
Het heeft met het DSC te maken aangezien het niet voorkomt als het uitgeschakeld is. Voornamelijk als de auto op oneffen wegdek komt en als het ware verder inveert door een oneffenheid.
Dit afgezien van alle andere geluiden uit het onderstel.
Wat kan de oorzaak zijn? Of hoort dit bij een ESP-achtig systeem?

Fazero

Geplaatst door Fazero (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda 3? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

rickk (0), 14 jaar geleden

Kan heel goed dat je homokineet kapot is deze gaat namelijk van geluid veranderen als de druk op je wiel en dus op de as veranderd.

SciroccoGT (0) PRO, 14 jaar geleden

is er geen abs ring gebroken of beschadigd? Ligt het ok niet een beetje aan rijstijl? nat gladwegdek en stevig op het gas?

Fazero (0), 14 jaar geleden

Het is al enige tijd (2 maanden ongeveer). Ik heb de auto zelf pas een half jaar. De vorige eigenaar is er wel stevig mee omgegaan, versleten voorbanden na 17.000 km/5 jaar.
Ik houd zelf ook wel van bochten. Het doet zich ook voor bij droge wegen.

Het DSC (ESP van Mazda) grijpt nu ook zeer vroeg in, uitgeschakeld is er een veel hogere bochtensnelheid mogelijk zonder enig protest van het onderstel of banden. Wat wel opgemerkt moet worden, het probleem doet zich vooral voor bij bochten naar links met glooiingen, als de auto een kuil/richel tegenkomt (verzakte brugdelen of soortgelijk of glooiingen in de weg) dan grijpt ie telkens even kort in, vergezeld van een geluid alsof het wiel aanloopt rechtsvoor, een knipperend DSC lampje op het dashboard en een vertragend gevoel. Dit ook bij constante bochtensnelheid.
Ik zal ook een keer naar de ABS ring en wielophanging kijken.

Fazero (0), 14 jaar geleden

Wat betreft de homokineet.... sinds een tijdje hoor ik met optrekken in de eerste meter vaak een paar doffe tikken vanaf voor komen (lijkt het). Niet altijd maar wel regelmatig.
Sowieso is de Mazda 3 erg rumoerig, ook qua onderstel en stuurinrichting. Wat dat betreft mis ik m'n oude Toyota wel.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda 3 of stel zelf een nieuwe vraag.