Mazda 323: Mazda 323F schakelt niet meer over van benzine naar gas

Bouwjaar: 1997, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1500

Beste mede-autoliefhebbers!

Onlangs heeft mijn Mazda 323F (BA) 1.5i 16v GLX uit 1997 een koprevisie ondergaan. Hierbij is ook de koppakking vervangen.

Helaas is het merk & type G3-installatie bij mij niet bekend, weet iemand misschien hoe ik hier achter kan komen?

Echter, toen de auto terug kwam van de garage wilde de auto niet meer overschakelen op gas! Sindsdien heeft de auto elke meter op benzine gereden, iets wat ik natuurlijk niet zo leuk vind! Ik kwam hier pas achter toen de benzinemeter aangaf dat de tank bijna leeg was, en het tanken van gas niet meer lukte. (De gastank zat nog vol van de keer tanken daarvoor.)

Wat mij wel opgevallen was is dat het rode lampje op het knopje om van benzine naar gas over te schakelen (en andersom) constant knipperde. Ik heb en knopje met 2 standen, eentje voor benzine en eentje voor gas. Als je het knopje op de gas-stand zet dan brandt daar een lampje. Als hij net overgeschakeld is dan knippert het lampje omdat hij dan nog aan het meten is wat de tankinhoud is. Maar nu (sinds de auto terug is van de garage) knippert dat lampje dus constant als de gas-stand staat ingeschakeld.

Als je de auto start, of als je handmatig overschakeld van benzine naar gas, dan hoor je wel van achter uit de auto de bekende 'klik' bij de gastank vandaan.

Uiteraard ben ik terug gegaan naar de garage, maar deze is niet bevoegd en gespecialiseerd in lpg-installatie, zij proberen zich er vanaf te maken met 'alles zit goed aangesloten, hier kunnen we verder niets mee, waarschijnlijk een storing in het systeem'. Hij zei me dat ik maar even naar de lpgboer moest gaan.

Nog 2 andere monteurs hebben er even naar gekeken, waaronder een ANWB monteur. Deze vertelden mij beiden dan 'het signaal dat de auto moet omschakelen naar lpg wel vertrekt, maar dat het signaal niet aan komt (en dus wordt de actie --> het overschakelen..niet uitgevoerd)'.

Het leek me niet verstandig ruzie te gaan maken bij de garage waar de auto gestaan had en dus heb ik een lpgboer opgezocht. (Om daarna met zijn antwoord / oplossing eventueel terug te gaan naar die garage.) Inmiddels heb ik met 3 contact gehad, maar alledrie hebben ze het enorm druk en zitten ze met vakantie. Op z'n vroegst zou ik over 2 tot 3 weken geholpen kunnen worden!! Dit zou me een enorme lading benzine (en dus extra kosten) opleveren.

Vandaar mijn vraag hier, zou iemand weten waar ik naar kan kijken? (Volgens 3 monteurs zit alles goed aangesloten, dit is echter vrij vluchtig bekeken (5 min)).

Op verschillende fora ben ik o.a. tegen gekomen dat er een massa-aansluiting vergeten was weer aan te sluiten, ik weet echter niet precies wat voor massa-aansluiting en waar die dan zou zitten.

Ook kwam ik een probleem tegen met gescheurde vacuumslangen, maar hier weet ik eigenlijk verder ook niets meer over en hier kan ik dus niet zoveel mee. Maar wellicht nog wel iets om aan te denken.

Ik hoop dat iemand mij een goede tip kan geven! Alvast bedankt!

Mr. Ali

Geplaatst door Mr. Ali (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda 323? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

Mr. Ali (0), 15 jaar geleden

[b]Update![/b]

Vanmorgen heb ik zo'n 160 km in de auto gezeten, op benzine (grr). Waarom weet ik eigenlijk niet precies, maar ik had de schakelaar op benzine gezet. (Op LPG zetten heeft immers geen enkele zin.)

Tijdens het rijden heb ik uit verveling de schakelaar omgezet naar LPG, en de auto ging zo waar op gas rijden! Na de eerste klik die ik anders ook hoorde vanuit de achterbak, kwam er vlot daarna nog eentje, het knipperende lampje op de schakelaar ging uit en de brandstofmeter gaf de LPG-stand aan.

Echter..dit was van korte duur, slechts een paar honderd meter, toen schakelde de auto vanzelf weer over op benzine. Dit heb ik nog een paar keer herhaald, maar steeds schakelde de auto na een paar honderd meter weer over op benzine. Toen ben ik er maar mee gestopt want dit had weinig nut.

Wel geeft het aan dat het LPG-systeem nog werkt! Nu resteren de vragen waarom de auto niet na het starten normaal overschakelt op LPG en waarom hij tijdens het rijden bij het handmatig overschakelen weer terug schakelt?!

Iemand een idee?

Hans4037 (0) PRO, 15 jaar geleden

De installatie schakelt terug naar benzine als er een storing in zit,dit kun je toch uit laten lezen.
Dan weet je in welke richting je moet zoeken naar de storing.

Hans

Hans4040 (385) PRO, 15 jaar geleden

waarschijnlijk zit hier een Koltec installatie in, de VG392 verdamper.
achter de schakelaar zit een losse grijze draad waarmee de storing uitgelezen kan worden.
grijze draad aan massa leggen, auto op contact en een knippercode van het schakelaarlampje geeft storingcode aan.

Ga hiermee even langs een LPG inbouwstation.

mvg,
(ook) Hans.

ronnie van der steen (0), 15 jaar geleden

hallo ik denk dat je de gascomputer opnieuw moet inleren na je revisie klopen zijn 0 waardes niet meer en dan schakel hij ook weer terug op benzine.
hij wil wel eens een keer weer proberen om op gas te gaan lopen en dan merkt hij dat er niks van klopt co veel te hoog en schakeld weer terug.

gr

Mr. Ali (0), 15 jaar geleden

Het inlezen zou toch moeten gebeuren tijdens het rijden?

Verder heb ik inmiddels met vier verschillende LPGboeren contact gehad, maar ze hebben allemaal pas over 2 tot 3 weken tijd. Zelfs voor alleen even het uitlezen hadden ze geen tijd! Dit zit er voorlopig dus even niet in!

Hans4040 (385) PRO, 15 jaar geleden

In Leeuwarden ook niet?

Mr. Ali (0), 15 jaar geleden

Ik heb het geprobeerd in Groningen, Assen, Heerenveen en Den Helder. Welke zit er in Leeuwarden dan?

Mr. Ali (0), 15 jaar geleden

Heb er inmiddels nog een aantal gebeld, waarom die van die bovenste link. Maar allemaal hetzelfde verhaal..druk..vakantie..druk..vakantie..druk..vakantie..
De komende tijd wordt dat dus echt niets! Grr!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda 323 of stel zelf een nieuwe vraag.