Mazda MX-5: Ratelend geluid

Bouwjaar: 2010, Brandstof: Benzine, Motorcode: LF, Motorinhoud (cc): 2000, Vermogen (kw): 118

Beste forumleden,

Ik heb het sterke vermoeden dat ik een lastig op te lossen manco heb aan m'n onlangs aangekochte MX5 (NC) met 25.000 km op de teller. Ik heb heel wat sites geraadpleegd en Youtube video's bekeken en heb slechts 1 lotgenoot kunnen vinden met hetzelfde nog onopgeloste probleem.

Wat is er aan de hand? De MX5 laat een ratel horen wat me doet denken aan een koude diesel die net wegrijdt. Het volgende geluidsfragment is identiek aan wat mijn MX5 voortbrengt (na 24 sec): https://m.youtube.com/watch?v=dC1rR3VjMj...

Onder de volgende condities ratelt de auto:

- na ca. 20 minuten rijden (bij 25 graden buitentemp);
- tijdens acceleren/belasten tot 2000 RPM;
- naarmate de motortemperatuur/buitentemperatuur toeneemt, neemt het geluidsniveau vh ratelgeluid evenredig toe.

De motor loopt prima in z'n vrij en als ik met de handrem aangetrokken wil wegrijden geeft deze geen krimp. Ik heb geluidsopnamen gemaakt tijdens het rijden en de ratel is aan de onderzijde van de motor veel beter hoorbaar dan aan de bovenzijde. Bij koude motor/auto is geen ratel te horen.

Volgens de Mazda dealer die ik heb gesproken maken de tandwielen in de versnellingsbak deze herrie maar dit kan geen kwaad. Alle MX5 series hebben volgens hem daar last van. Er valt weinig aan te doen.... Ik vraag me af of ik niet met een kluitje het riet wordt ingestuurd want ik kan me niet voorstellen dat deze herrie normaal is. Ik heb deze auto gekocht voor het pure rijplezier maar zit me nu groen en geel te ergeren aan die rammelbak.

Alle suggesties om dit euvel op te lossen zijn welkom.

Jack001

Geplaatst door Jack001 , lid sinds 6 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda MX-5? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

kaleido 1 PRO, 6 jaar geleden

Tap eens iets versnellingsbakolie af , als er iets mis is in de bak is dit te zien aan de olie.

Jack001, 6 jaar geleden

De auto heb ik pas een week in mijn bezit en heb zojuist de OH-historie doorgenomen en zie dat de achterdifferentieelolie en versnellingsbakolie na resp 4 en 5 jaar vervangen hadden moeten worden maar niet is uitgevoerd. Zou dit de ratel kunnen veroorzaken?

kaleido 1 PRO, 6 jaar geleden

Daarom vroeg ik om de olie te controleren , maar even wat anders , heb je geen garantie op de auto ?
Als je zelf aan de gang gaat , dan vervalt de garantie .
Mijn buurman heeft heel veel mx5 types gehad en ik heb hem nooit gehoord over dit probleem ?

Jack001, 6 jaar geleden

Ik heb garantie, het probleem is juist dat ik de dealer niet kan overtuigen dat het om een defect gaat.

kaleido 1 PRO, 6 jaar geleden

Andere dealer voor een second opinion vragen.

Jack001, 6 jaar geleden

Heb intussen nog een andere dealer naar de auto laten luisteren en deze concludeerde hetzelfde als de voorgaande dealer. Niets aan te doen, is normaal, kan geen kwaad.

Heb nog een website gevonden (miata.net) waar veel geschreven is over dit onderdeel. Het gaat hier om de zg "gearbox rollover noise" zo'n beetje alle mx5-ven met 6-bak laten deze ratel horen nadat de bak goed opgewarmd is. Mijn conclusie "it's not a bug it's a feature"

Ik blijf het onacceptabel vinden dat Mazda dit niet serieus neemt. Een versnellingsbak mag m.i. zo niet klinken. Dan toch maar misschien een race-uitlaat met veel decibellen laten monteren. Niet zo'n elegante oplossing maar wel eentje die werkt ;)

kaleido 1 PRO, 6 jaar geleden

Misschien , iets dikkere olie proberen.

Jack001, 6 jaar geleden

Zou je denken, maar deze truck is al veelvuldig toegepast zonder resultaat. Ik laat in ieder geval de olie wel verversen omdat deze al vervangen had moeten worden. De verwachting is dat dit geen enkele verbetering geeft en dan rond ik het nog naar boven af.

Agassie, 3 maanden geleden

Hi Jack, ik zie jouw probleemstelling en heb het gevoel dat ik exact hetzelfde euvel heb met mijn NC-2008.
Is het bij jou nog steeds aanwezig en of opgelost?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda MX-5 of stel zelf een nieuwe vraag.