Mercedes-Benz W123 300D: bonanza effect

Bouwjaar: 1985

Heeft er ooit iemand te maken gehad met een 300D (met mechanische regelaar dus) die bij ong 70 tot 80 km per uur begint te schokken in de motor Gas bijgeven of lossen lost het probleem op, het is bij dieselspecialisten bekend onder "het bonanza effect". Een boel "specialisten" wilden maar meteen de pomp vernieuwen of vervangen (Dedeyne, Oostkamp : slechte mazout, ingelopen pompelementen). Eén bedrijf (Ide, Pittem en Gent) vertelde dat ze het fenomeen kenden maar dat zij niet de oorzaak kenden en ook niet konden opmeten op de testbank. Advies : geen 80 meer rijden en afwachten, het zal verdwijnen. Waarmee ze 100 % gelijk hadden, het effect is immers verdwenen en de wagen nadert de 500.000 probleemloze kilometers. Mercedes Benz Belgium beweert het effect te kennen, maar dan wel zeker niet (?) bij de 123, voor de 124 werd er wel een kit voorzien om het probleem te minimaliseren.
Toch blijf ik nieuwsgierig, daarvoor ligt techniek mij te nauw aan het hart.

paul8599

Geplaatst door paul8599 , lid sinds 18 jaar geleden

2 Reacties

wqjk45, 16 jaar geleden

Ja daar weet ik wel iets van.
Het "bonanza effect", is een omschrijving van de beleving in de auto tijdens het rijden. Wat is er aan de hand?
De Weke-delen van de aandrijflijn, worden weker naarmate deze slijten.Denk b.v. aan de Motorsteunen,de Hardyschijf, de veren in de koppeling, ook de banden zijn hier van invloed.
Er is destijds door M.B. een oplossing gezocht in het gasmechaniek. Deze compensteerde het bewegen van de motor met tegengas. Ja verzin het maar.
Wanneer je dit Bonanza er uit wil hebben dan zul je een keuze moeten maken bij het goedkoopste deel en vervolgens net zo lang moeten door gaan met repareren tot je een redelijk resultaat hebt. Er helemaal uit zal niet gaan.
Veel succes!

harmen4141, 15 jaar geleden

ik heb een w124 combi,en heb heel wat bonanza uurtjes achter de rug. Aangezien ik eerder had gehoord dat het inderdaad met het gasmechanisme grootendeels kan worden opgelost ben ik even onder de kap gedoken, bij mij stond de gaskabel te slap, iets opgesteld en scheelt de wereld! Mischien helpt het bij jou ook, succes

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mercedes-Benz 124 of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.