Nissan Sunny 1993: Dynamo

Bouwjaar: 1993

Mijn Sunny doet een beetje vreemd met de laadstroom. Bij koude motor blijft na het starten soms het laadstroom lampje branden (niet altijd dus).

Er is dan duidelijk weinig stroom (fletse verlichting, ventilator stukje langzamer). Echter, wanneer de motor op temperatuur komt, gaat het laadstroomlampje altijd weer uit en is er ook weer normaal stroom. (verlichting weer normaal, ventilator weer normaal etc.).

Ik ben al bij verschillende garages geweest. Het antwoord wat ik krijg: "als het lampje brandt levert de dynamo niet voldoende vermogen". Dat begrijp ik ook nog, maar waarom gaat hij bij een warme motor dan weer uit?

Het probleem lijkt zich meer voor te doen wanneer het vochtig is buiten, maar het is geen regel (in Italie bij 35 graden gebeurde het ook eens).

Heeft iemand enig idee wat het probleem zou kunnen zijn? Bestaan er in Nederland specialisten die kunnen repareren ipv dat ik aan een revisie-dynamo moet?

km-stand: 114.000

ArjenvT

Geplaatst door ArjenvT , lid sinds 17 jaar geleden

7 Reacties

Hans4037 PRO, 17 jaar geleden

Ik denk dat de koolborstels versleten zijn,als de zaak warm word maken ze net genoeg contact met de sleepringen om weer te laden.

Hans

Paulus8636 PRO, 17 jaar geleden

Ik denk ook aan de koolborstels.
Een barst in de keramische drager van de chip van de spanningsregelaar komt ook wel eens voor. Als het zaakje warm wordt maakt het ineens weer contact en komt de dynamo op spanning.
Een slechte aansluiting van de veldspoel aan de sleepringen kan ook.
En natuurlijk slechte kabelverbindingen kunnen rare verschijnselen veroorzaken.
Laat het maar eens grondig bekijken bij een auto elektrospecialist.

Groeten,

Jeroentje5398 PRO, 17 jaar geleden

VERVANG JE DYNAMO! KAN VOOR EEN BEPERKT PRIJSJE ALS JE NAAR EEN REVISIEBEDRIJF GAAT

henri4473, 17 jaar geleden

meet eerst ff met een multi meter de spanning van de dynamo, moet tussen 12.8 en 13.4 liggen ongeveer, als het te laag is, zou je de dynamo kunnen later reviseren, maar je kunt ook ff het koolborstel element vervangen inc, diodebrug dat kost een stuk minder, en het probleem kan dan opgelost zijn

Paulus8636 PRO, 17 jaar geleden

De spanning mag tussen 13,7 en 14,4V liggen.
Gr.
Paul

ENijdam, 16 jaar geleden

Ik heb zelfde gehad, Dynamo vervangen. ¤ 35 (gereviceerde) en was opgelost.

accu spanning tussen de 13.7V en 14.4V... hmm. ik heb 14.7V is dat een probleem? nee toch? (BTW nieuwe accu)

Paulus8636 PRO, 16 jaar geleden

Bij deze lage temperaturen kan het niet veel kwaad. De laadspanning is temperatuurafhankelijk. Als het weer eens wat warmer is, controleer het dan nog eens. 14,7V bij weer boven 15graden geeft veel waterverlies en slijtage van de accu.
Gr.
Paul

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Nissan Sunny of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.