Opel Meriva 2010: Bootloop van radio bij koude start

Bouwjaar: 2010, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorinhoud (cc): 1400, Vermogen (kw): 86

Hallo,

ik heb een Opel Meriva B (2010) met een CD 300 radio.

Sinds kort vertoont die radio bij een koude start problemen. Bij aanleggen van het contact start ook de radio op maar slechts heel kortstondig. Vrijwel meteen valt hij terug uit. Om dan automatisch opnieuw op te starten en weer uit te vallen. Dit herhaalt zich, het is alsof de radio vast zit in een soort ‘bootloop’ (opstart – uitval – opstart – uitval). De tijd tussen opstart en uitval wordt echter steeds groter. Eerst licht enkel de display kort op, daarna gaat de display steeds net iets langer branden, en vervolgens hoor je ook een soort motortje (misschien iets van de cd speler??). Op een gegeven moment begint muziek te weerklinken, opnieuw kortstondig. Dat gaat dan steeds langer, tot de radio uiteindelijk blijft spelen alsof er niets verkeerd mee is.

Ook het tikkende geluid van de richtingaanwijzers werkt niet wanneer de radio uitgevallen is. Dit gaat mee met de opstart-uitval cyclus. Soms hoor je kortstondig wel het getik van de richtingaanwijzer als ook de radio voor enkele seconden werkt. De display met klok gaat ook hierin mee.

Ventilatie en airco werkt overigens wel OK, en rijden is geen probleem. En zoals gezegd, na enkele minuten/kilometers rijden werkt de radio wel probleemloos.

Ik heb net even geprobeerd of dit probleem zich ook voordoet met enkel contact aan, zonder de motor te starten, en ik merk hetzelfde gedrag.

Hier een filmpje, om het probleem duidelijk te maken: https://youtu.be/nLN9nx3-Z5I

Moet ik denken aan de batterij of alternator? Ik weet het niet maar ik vermoed dat het probleem niet hier zit, want starten is ook bij dit winterse weer (rondom 0 – 3 °C) geen enkel probleem.
Heeft de radio een eigen accu of iets dergelijks ingebouwd die versleten is, en die pas voldoende “opgeladen” is na enkele minuten contact? Het lijkt me sterk…
In ieder geval, het doet zich voor bij een koude start, en duurt slechts enkele minuten.

Tips om dit probleem op te lossen zijn zeer welkom!

Alvast bedankt

blaaat

Geplaatst door blaaat , lid sinds 3 maanden geleden

0 Reacties

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Meriva of stel zelf een nieuwe vraag.