Opel Vectra: Distributieriem vervangen

Bouwjaar: 1996

Deze week de auto, Opel Vectra X16XEL 1996, een grote beurt gegeven en ik dacht, laten we meteen even de distributieriem vervangen. Ik was er al bang voor dat ik het onderste vliegwiel moest verwijderen en dat bleek juist te zijn. Het zwarte afdekkapje gaat er niet vanaf zonder dat vliegwiel te verwijderen. Nu heb ik twee vragen.
1 hoe krijg ik dat vliegwiel los ? slagmoersleutel ? o.i.d.
2 naar welke kant moet ik die bout losdraaien rechtsom met de klok mee of juist andersom ?
Wie heeft er ervaring mee, bedankt alvast.
Groeten Erik

oakley

Geplaatst door oakley (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Vectra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

RoelV (0) PRO, 18 jaar geleden

Hallo, ten eerste is het geen vliegwiel maar een krukaspoelie. Je krijgt hem los met een sleutel of een slagmoersleutel. Tegen de klok in is los en met de klok mee is vast. Tenzij je linkse draad hebt, maar dat is niet zo. Heb je al eens eerder een distributieriem vervangen?

peter8765 (0) PRO, 18 jaar geleden

Vergeet het waterpompje niet!

oakley (0), 18 jaar geleden

Bedankt voor het antwoord. We hebben wel enige ervaring met het verwisselen van distributieriemen maar het is de eerste keer bij een opel vectra B. Die krukaspoelie is met een gewone sleutel echt niet los te krijgen, de krukas draait dan mee en we zien ook geen mogelijkheid om hem te blokkeren. Ik denk toch inderdaad dat een slagmoersleutel de enige manier is. Nu weet ik tenminste dat we de bout de goede kant op gewrikt hebben met de sleutel. We begonnen al te twijfelen aan de draairichting omdat ie zo vast zit. Uiteraard vergeten we het waterpompje niet....

fritske (0), 18 jaar geleden

als ik het me goed herinner hebben we het bij onze astra gedaan door de auto in de versnelling te zetten, en iemand de rem in te laten trappen. Op deze manier blijft de krukas stil staan.
Ik weet het niet precies meer, ik had toen hulp van een (ex)automonteur.
succes

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Vectra of stel zelf een nieuwe vraag.