Opel Meriva: dynamolampje brandt soms

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Benzine, Motorcode: Z1.6 XE

Het dynamolampje van mijn Meriva begint af en toe te branden. Dit gebeurt met verschillende tussenpozen, soms lange tijd niet. Als het brandt blijft het branden zolang je de motor laat draaien. Bij het opnieuw starten brandt het dan niet opnieuw en kan weer lang wegblijven. Onlangs heeft mijn garage de laadstroom gemeten. Die bleek prima te zijn. Kon geen probleem vaststellen. De auto heeft intussen 165.000 km gelopen. Wat moet ik hiervan denken?

vriendelijke groet,
Herman van Braak

Manus Olie

Geplaatst door Manus Olie (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Meriva? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

cor van jaarsveld (0) PRO, 12 jaar geleden

Het meten van de laadstroom terwijl het lampje uit is zegt natuurlijk niet veel...

mooier zou zijn om een voltmeter in het interieur te hebben.

De akkuspanning is onbelast +- 12,6 volt. Afhankelijk van het aantal ingeschakelde verbruikers zakt die spanning(bij stilstaande motor) naar 12 volt of zelfs (veel) minder,

Bij draaiende motor weinig verbruikers en met een volle akku zal de (akku) spanning door de dynamo op +- 13,5 volt gebracht worden.

De vraag is nu of tijdens het branden van het lampje de spanning 13,5 volt blijft (laden) of terugvalt naar 12 volt of minder..(niet laden)

Dit zou je moeten kunnen zien aan de koplampen, die gaan plotseling minder fel branden. Overdag is dit te horen aan de aanjager van de verwarming(in de hoogste stand) deze gaat dan plotseling iets langzamer draaien..

Als de dynamo blijft laden kunnen er 2 oorzaken zijn. Een fout in de electronische spanningsregelaar van de dynamo of een fout in het dashbord.. (naar mijn mening minder waarschijnlijk.

Als de dynamo niet laadt is het bijna zeker dat de dynamo de oorzaak is.

Als je van mening bent dat je het branden van het lampje kunt oproepen??? door bv de aircopomp in te schakelen of de stuurbekrachtigingspomp te belasten, moet goed de aandrijving van de dynamo bekeken worden. Een loszittende poulie of veel te slappe riem kan dat veroorzaken

jethro (0), 12 jaar geleden

Tijd voor een nieuwe dynamo?
Denk dat de spanningsregelaar al aangeeft dat deze niet goed meer is.
Die zou je dan kunnen vervangen, kost niet zo veel.
Denk dat je garagist er liever een nieuwe of een ruildynamo monteert.
Een ruildynamo is goedkoper.

Hans4040 (330) PRO, 12 jaar geleden

jethro, citeren van de vraag is niet nodig; die hadden wij al gelezen.
Gewoon direct antwoorden volstaat.

mvg.
Moderator

Manus Olie (0), 11 jaar geleden

De oplossing is geworden: een ruildynamo gemonteerd.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Meriva of stel zelf een nieuwe vraag.