Opel Zafira: Lambdasensor moet vervangen na software-update en reinigen gaskl

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Benzine, Motorcode: X18XE1

Hallo techneuten,

Mijn Zafira is vorige week naar de dealer geweest voor het schoonmaken van het gasklephuis en een software-update. Dit, omdat het toerental sterk afliep bij stationair en ingetrapte koppeling. Dit euvel is prima verholpen, alleen na de eerste rit erna begon het MM lampje te branden en de auto liep zo'n 1 op 6 bij stadsrit en 1 op 10 met snelwegkilometers. Normaalhaal ik dan wel 1 op 13
De dealer gebeld en garantie op deze reparatie gevraagd. Vandaag de auto weer gebracht. Nu zegt men dat de lambdasensor stuk is en dat kost zo'n 250 euro.
Het lijkt me sterk dat deze sensor direkt na de software update en het schoonmaken van het gasklephuis is stukgegaan. Natuurlijk is alles mogelijk, maar wel erg toevallig in mijn optiek.
Is de prijs van deze sensor + montage reeel? Kan ik ook een goede bij de automaterialenzaak bestellen en zelf monteren, of moet deze ingeleerd worden op het motormanagement?
Of zal het een ander probleem kunnen zijn.

Graag jullie mening hierover.

bijvoorbaat hartelijk dank

Gerco

GercoXXL

Geplaatst door GercoXXL (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Zafira? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

Klacht komt wel overeen met een defecte lambda-sonde.
Universele sondes mogen dan goedkoper zijn maar werken heel vaak niet.
Prijs klinkt niet exorbitant.

GercoXXL (0), 14 jaar geleden

Oldford,

Dank je voor de reactie. Kan ik geen universele krijgen van goede kwaliteit? bijv. Bosch of Hella, ik noem maar een paar merken. En moet hij ingeleerd worden op de auto?
Ik hoef niet perse goedkope immitatie, maar krijg wel leuke korting bij de automaterialenzaak.
Als het echt bagger is dan moet ik toch maar een orginele.
Het blijft echter wel toevallig dat dit na de 1e reparatie gebeurd. Kunnen ze soms een fout hebben gemaakt die dit heeft veroorzaakt en dat deze fout nu verzwegen wordt?

mvg Gerco

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

Alles kan maar is het waarschijnlijk? I$k denk van niet.
Gasklephuis zit aan de ene kant van de motor en lambda-sonde aan de andere kant.
Gewoon origineel gebruiken anders werkt het niet.

kleijn (0), 14 jaar geleden

op de sloop zijn ze stukken goedkoper

GercoXXL (0), 14 jaar geleden

Even een update:

Auto was al naar garage om probleem vast te stellen. Lambdasonde is vervangen. Het werd wel een prijzig geheel. De sonde koste 193 ex. uitlezen was 25 ex. diagnoze stellen 140 ex. en montage 41 ex.
Samen zo'n 490 incl. Is dit redelijk??
Ik kreeg de waarschuwing dat als het mm-lampje weer ging branden, dat dan de regeleenheid moet worden vervangen. De lambdasonde zou dan een defekt hebben veroorzaakt in deze regeleenheid.Wat is jullie mening hierover?
Ik krijg het gevoel als makkelijk slachtoffer te worden gezien. Het blijft voor mij wel erg toevallig dat al deze ellende is ontstaan na de al eerder genoemde software-update en schoonmaken van het gasklephuis. Ik heb dit ook tegen de garage gezegd, maar zij zeggen dat dit altijd kan gebeuren. Ja, natuurlijk, het zou best kunnen.

mvg Gerco

GercoXXL (0), 14 jaar geleden

Update:

Auto rijdt met nieuwe lambdasonde nog steeds probleemloos. Welliswaar wordt er niet veel mee gereden, het mm-lampje hieeft na reparatie niet meer gebrandt. Probleem lijkt vooralsnog verholpen.

Gerco

kleijn (0), 14 jaar geleden

toch waar voor je geld gehad.
soms valt het mee maar meestal tegen
mvg willem2

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Zafira of stel zelf een nieuwe vraag.