Peugeot 405: 405 break grx 1995 - koelfan werkt alleen bij ingeschakelde

Bouwjaar: 1995

Dag allemaal,

De koelfan van mijn radiateur slaat alleen nog maar aan (en uit) als ik de airco inschakel. Als ik de airco niet inschakel en er is geen rijwind, blijft de koelwatertemperatuur oplopen zonder dat de fan iets doet. Kan dat aan alleen een defecte koelwatertemperatuursensor liggen, of moet ik meteen aan de 'bitron'-unit denken, die de fan anstuurt? Heeft iemand een idee wat zo'n ding kost?

groeten,

Bas

Bas938

Geplaatst door Bas938 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 405? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

oldtimer (0) PRO, 18 jaar geleden

Volgens mij heb jij geen bitronunit.(kan mij vergissen hoor). maar de ventilatoren zijn appart gezekerd kijk daar maar eens en anders naar de sensor in de radiateur.

T luteijn (0) PRO, 18 jaar geleden

Ik denk dat je je vergist Oldtimer,m.i. heeft dit type wel een bitron. Bas als je geen sensor in de radiateur ziet(onder de bovenste waterslang) dan heb je een bitron. Anders is het een achteraf opgebouwd systeem . de bitron schakelt de 2 ? koelventilators gelijktijdig in op lage snelheid als de airco pomp inslaat, dat is de juiste werking. Als de airco uitstaat kijkt de bitron alleen naar de koelvloeistof temperatuur en laat deze oplopen tot tegen de 100 graden voor dat de koelventilators ingeschakeld worden. m.a.w. dan loopt hij duidelijk hoger op. als de motor dan nog te heet wordt dan kan het zijn dat je bitron stuk is. Kost 100 euro ongeveer dacht ik.

Bas938 (0), 18 jaar geleden

Inderdaad geen sensor onder de bovenste radiateurslang te vinden (maar er is al eens een hele nieuwe radiateur in gegaan). Voor zover ik weet was airco standaard op dit model (Air-line).
Heb getest bij lage buitentemperatuur (rond het vriespunt), dus als het goed is zou de pomp toen niet hebben mogen inslaan. De twee fans bleven stilstaan tot ik de airco-schakelaar aanzette, en sloegen weer af toen de watertemperatuur naar ongeveer 90° gedaald was. Vanwege het laatste vermoed ik dat de sensor OK is, en er dus iets anders in de war is.
Oldtimer, zijn de fans apart gezekerd of de snelheden? Ze draaien allebei, maar ik heb nog niet kunnen nakijken of ze zowel op hoge als lage snelheid draaien.

T luteijn (0) PRO, 18 jaar geleden

Zekeringen zitten in de de zwarte doos achter de rechterkoplamp. Als je de bruine stekker van het thermostaathuis afhaalt met draaiende motor dan gaan je fans als het goed is met hoge snelheid draaien.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 405 of stel zelf een nieuwe vraag.

offgridcentrum