Peugeot 307: Blikkerig en tikkend geluid bij 307sw

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6 16v

Ik wil graag wat ervaringen horen op een tweetal problemen.

Bij een koude motor heb ik bij het optrekken een blikkerig geluid. Na mate de motor warmer wordt, verdwijnt dit blikkerige geluid. Zeg maar zo'n 5 tot 10 minuten. Het zit dan echt in het lage toerental.
Nu heb ik zelf al geconstateerd dat als ik de auto aanzet met koude motor en dan de airco aanzet, dit geluid ook bij stationair draaien goed te horen is. Dus logischer wijs is het iets met de airco. Het rare is dan wel dat als de airco uit is, je het geluid bij optrekken toch ook hoort.
De garage zegt dat er een nieuwe airco pomp in moet wat totaal zo'n €650,- gaat kosten. Maar ik wil graag zeker weten of dit het probleem is, of dat er nog andere mogelijkheden zijn. Het is namelijk raar dat het probleem na max 10 minuten weg is. De airco functioneert verder prima. Iemand soortgelijke ervaring of verstand wat dit kan zijn?

Tweede probleem is een tikkend geluid. Volgens de garage zijn dat de kleppen. Maar ook hierbij geld dat als de motor warm is dit een heel stuk minder is. Dat zou kunnen doordat de olie dan warm is. Zou dit te verhelpen zijn met ander soort olie, of is de enige oplossing nieuwe kleppen wat ergens tussen de €300 en €400 gaat kosten. Iemand ervaring?

Inmiddels staat er 174.000 km op de teller. Ik heb deze auto nu een jaar, maar al diverse uitgaven gehad. Als ik nu weer zo'n 1000 euro moet gaan uitgeven vraag ik me wel af moet ik hem blijven rijden? Er zit al een nieuwe koppeling in, maar heeft iemand ervaring wat er rond deze kmstand nog meer naar boven kan komen?

Ik hoor graag van jullie.

steigerplank

Geplaatst door steigerplank (0) , lid sinds 10 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 307? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

11 Reacties

anoniem-1573996169 (0), 10 jaar geleden

laat er eens iemand met en geoefend oor naar luisteren,toevallig hetzelfde probleem gehad een paar dagen terug,wat bleek de uitlaansluiting vanaf het spruitstuk naar de uitlaat is flexibel daar zit zo'n dikke ring tussen en daarop kwam een blikkerig geluid vandaan als hij warm was was het weg,kruip er eens onder en ga een flink met je uitlaat op en neer,koude uitlaat of handschoenen aan.en als je de airco aanzet gaat het toerental wat veranderen en de motor wat lichtelijk schudden dus fieperen op de uitlaat.

steigerplank (0), 10 jaar geleden

Thanx robby,

Maar wat is er aangedaan om het geluid eruit te halen? Nieuwe ring?

wkhoek (0) PRO, 10 jaar geleden

Iets wat ook wel rond deze km stand soms naar voren komt, is een scheurtje in het uitlaat spruitstuk, ter plaatse van de lambda sonde. Dit geeft in enkele gevallen bij koude motor bijgeluid, en stopt vervolgens als de scheur door opwarming en uitzetting van het spruitstuk weer dicht is.
Dit is vrij eenvoudig te controleren. Met een geopende motorkap kan er bij de lambda sonde, langs het hitteschild gekeken worden.

steigerplank (0), 10 jaar geleden

Nou het heeft even geduurd, maar vorige week heb ik het aansluitstuk maar laten vervangen om dat we het niet konden vinden.
Helaas was dit niet de oplossing. Er zit ook geen scheurtje in het spruitstuk. Probleem dus nog niet gevonden.

Ik zal anders deze week wel even een filpmje met geluid maken en op youtube zetten. Misschien helpt dat.

Suggesties en ideeën zijn dus nog steeds welkom!

steigerplank (0), 10 jaar geleden

Nou beste monteurs,

Ik heb een filmpje gemaakt en op youtube gezet. Aan het begin, maar voornamelijk aan het eind van het filmpje is het geluid heel goed te horen.
De airco staat in het filmpje aan, maar als je die uit zet is het stukke minder. Airco werkt verder prima. Misschien rammel in de magneet?

Dit is het filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=zX1zXkHAz...

Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

anoniem-1573996169 (0), 10 jaar geleden

dat is het slippen van je multiriem,gooi je multiriem maar eens eraf en dan weer laten lopen dan zal het weg zijn

dick407sw (0), 10 jaar geleden

Controleer ook de krukaspoelie. Als dit een type is met een rubberen rand ertussen (voor demping) dan kan ook de poelie voor dit soort problemen zorgen. Makkelijk te controleren door er een streep op te zetten, auto te starten met ingeschakelde airco en na enige tijd weer controleren of de streep die je zojuist hebt gezet nog in 1 lijn is, of dat de delen ten opzichte van elkaar verdraaid zijn. Indien verdraaid, dan poelie vervangen.

steigerplank (0), 10 jaar geleden

Vandaag bij Peugeot laten onderzoeken en daar kwam uit dat het om de spanroller van de multiriem gaat.
Maandag wordt die vervangen met een nieuwe multiriem. Ik verwacht dat dan het probleem is opgelost.

Laat ik nog even weten.

TvH85 (0), 10 jaar geleden

Wat betreft de licht tikkende motor zal dit te maken hebben met de hydraulosche stoters, op het moment dat de motor warm word word het dunner en gaat het eenvoudiger door de kanalen. Bij een volgende service beurt even een motor flush laten uitvoeren wil vaak al voldoende zijn.

Het probleem die je omschijft mbt de airco zal idd een spanrol dan wel de vrijloop pouli van de airco kunnen zijn. Echter omdat het geluid bij inheschakeld airco erger is zou het de spanrol moeten zijn (zoals ook al door de dealer ondervonden)

steigerplank (0), 10 jaar geleden

Nou helaas was het niet de spanrol. Dus voor niks een nieuwe gemonteerd. Scheelt dat het bij de dealer is gebeurd, dus oude spanrol gaat er gewoon weer in. Zonde van hun tijd, maar ze pakken het wel netjes op.
Ze denken inderdaad nu de poelie van de airco. Donderdag staat er een nieuwe afspraak.

Motor flush? Zal het eens laten vallen bij de dealer. Bedankt.

TvH85 (0), 10 jaar geleden

Dit is een middel die vlak voor de serbice in de olie word gedaan en zo de afzetting in de motor oplost.
Hiervoor hoeft de motor alleen maar even warm te worden.

Vervolgens olie aftappen en na spoelen met nieuwe olie en vervolgens opnieuw vullen met een nieuw olie filter.
Hierna zijn alle oloe kanalen weer mooi vrij en zou de motor een stuk mooier moeten lopen.

off grid hutje in het bos

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 307 of stel zelf een nieuwe vraag.