Renault Laguna RXT 1998 (nw type): computerstem geeft geen welkomst melding meer

Bouwjaar: 1998

Ik heb mijn laguna 1.6 16V Vialle LPi RXT 1998 (vernieuwd type) gekocht met 124.000 km op de teller. Telkens als ik het contact aan zette kreeg ik de welkomstmelding te horen ("Welkom, het controlesysteem is operationeel.")
Naeen aantal maanden zo tussen de 150.000 a 160.000 km hield dit ineens van de ene op de andere dag op. De melding is nu alleen nog te horen als ik het "Rep." (repeat laatste melding) knopje indruk (en er natuurlijk geen andere meldingen zijn, zoals bijna lege tank of lampje stuk).
Dealer zegt dat dit niet kan, en dat er nooit een welkomstmelding gegeven wordt door de computerstem.
Bij het vervangen van de voorbanden zag ik dat het rode draadje van de reblokslijtage sensor was gebroken. Dat is gerepareerd, maar daar lag het dus ook niet aan.
De auto rijdt er niet minder om (inmiddels bijna 210.000), maar ik ben toch wel benieuwd waar dit aan ligt.

EvT

Geplaatst door EvT (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

ronie (0), 18 jaar geleden

ik denk dat ze bij jou in slaap is gevallen omdat ze al zo lang niets heeft gehad om je te vertellen.

Mooi toch.
Ronie.

ksie (0) PRO, 18 jaar geleden

Wat de dealer zegt is vlgs dat ik weet inderdaad goed.

EvT (0), 18 jaar geleden

@ronie: haha! helaas heb ik regelmatig te weinig benzine in de tank...

@ksie: Nee, ik heb toch echt ongeveer het eerste jaar elke dag direct bij het aanzetten van het contact deze melding gehoord. Wat ik vergeten was te vermelden, is dat de dealer me ook vertelde dat ik dan het knopje om de stem te onderdrukken ingeschakeld heb... Dat heb ik dus niet.

Heino4267 (225), 18 jaar geleden

Ik heb zelf een Laguna RXT van 7-1999. Die zegt al zolang ik hem heb helemaal niets, tenzij er iets mis is. Dus: Ik start en hoor geen stem die verteld dat alles okee is (zoals jij beschrijft). De melding die jij hierboven vermeldt ("Welkom, het controlesysteem is operationeel") krijg ik alleen als ik op de rechter van de 2 druktoetsen (= "herhaal de laatste melding") druk.
Wel heb ik het altijd al vreemd gevonden dat een zéér belangrijk feit als een defecte koplamp structureel niet wordt gemeld (bijv. bij het starten).

EvT (0), 18 jaar geleden

@Heino: Ook vreemd dat er geen melding komt als je ruitensproeiertankje bijna leeg is...

Heino4267 (225), 18 jaar geleden

Die situatie komt bij mij nooit voor (ik sproei niet veel en vul op tijd bij).

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.