Renault Espace: extreme bandenslijtage achter

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2.2 DCI

Na (particuliere) aankoop van mijn Espace 2.2DCI 2001 heb ik er gelijk winterbanden onder gezet (7mm profiel) na 8.000 km waren de achterbanden (links + rechts) bijna helemaal kaal. Slijtage is gelijkmatig en achteras kan niet worden uitgelijnd.
Na het wisselen van de winter- naar zomerbanden (16" naar 17") gaat deze slijtage gewoon door. Soms zitten er op de achterbanden dunne rolletjes rubber welke er eenvoudig afgeveegd kunnen worden.
Op hobbelige wegen lijkt het alsof de auto 'aan het spoorzoeken is' en op de snelweg bij het wisselen van rijstrook trekt de auto iets als de wielen over het midden gaan. De auto trilt achter iets (lijkt op wiel onbalans), maar had dit met beide sets banden.

Verder heb ik een aantal keren op de snelweg een enorme herrie gehoord alsof ik met een lekke band reed. Versnellen of remmen hielp niet maar na verloop van tijd (5-10min) ging dit over. Zelfs bij stoppen bleef dit geluid aanhouden tot stilstand. Of dit probleem te maken heeft met de banden slijtage weet ik niet.

Iemand ideeen? (as, vering of iets anders)

b0mmie

Geplaatst door b0mmie (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Espace? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

sgm (0), 17 jaar geleden

heb je de auto al een laten uitlijnen? Weet je iets van de onderhoudshistorie van de auto? Hoeveel kilometer heeft de auto gelopen?

b0mmie (0), 17 jaar geleden

@sgm: Volgens een aantal garages kon de auto (achterzijde) niet worden uitgelijnd. De auto heeft ong. 160k km gereden en qua historie heb ik (hopelijk) alle bonnen. Ik zal de bonnen eens allemaal nalopen.

sgm (0), 17 jaar geleden

Dat de achterkant niet kan worden uitgelijnd komt voor bij veel autotypes. Dus dat is niets vreemds. De voorkant wordt dan gesteld op basis van de stand van de achteras. De achteras moet dan gewoon kloppen.
Als dat niet zo is, dan is er iets krom. Vervangen is dan in de regel de enige oplossing.

In ieder geval is duidelijk dat er iets flink mis is. Of de uitlijning klopt niet of de vering is compleet rot.

b0mmie (0), 17 jaar geleden

@sgm: Komende vrijdag gaat de auto op de uitlijnbank om de sporing te bekijken. Vanmiddag is de vering/ophanging/remmen/etc bekeken op de brug. Hierbij was niets vreemds te vinden. De huidige set slijt net als de vorige set netjes recht (dus niet binnen of buitenkant) en er zitten rolletjes/sliertjes rubber op de achterbanden.

Hendrik4290 (0) PRO, 17 jaar geleden

Is het brandstof verbruik ook hoger dan normaal? En is de remslijtage achter ook normaal?
Ik heb nog ergens van soortgelijk probleem gelezen maar kan het nu niet dadelijk vinden.

b0mmie (0), 17 jaar geleden

@Hendrik4290: Omdat ik de auto nog niet zo heel erg lang heb, kan ik nog weinig zeggen over het verbruik. Voor mijn gevoel licht het verbruik iets hoger, de vorige eigenaar kon met een tank 1.000km rijden, ik kom (met voornamelijk snelweg, 120km/u) tot zo'n 950km. Gisteravond heb ik een andere stel wielen achterop gezet en daarbij merkte ik dat er toch weerstand was op de remmen (na een finke zet kwam het wiel nog niet 1 maal rond). Dit zou kunnen doordat de blokken niet geheel vrij zijn gekomen van de schijven, terwijl die gistermiddag op de brug wel geheel vrij waren (achterwielen draaiden mooi vrij van weerstand, ze gingen toch een paar keer rond na een flinke zet). Ik zal na een lange rit de velgen/remmen eens voelen of ze warm zijn.

b0mmie (0), 15 jaar geleden

'tIs al een tijdje terug, maar toch wil ik de oplossing hier neerzetten. Nadat de auto op de uitlijnbank is geweest, bleek dat de achteras het probleem was. Deze is vervangen door een andere en sindsdien spoort de auto weer helemaal goed en is de banden slijtage normaal. Na nadere inspectie van de achteras bleek dat de arm rechts aan de achteras waarschijnlijk in het verleden is rechtgebogen. Hierop waren sporen van verhitting en laswerkzaamheden te zien (het was de monteurs nog niet opgevallen). Dank voor alle hulp en tips

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Espace of stel zelf een nieuwe vraag.