Renault Laguna: Kleine defecten Laguna RXI break

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.0-16V

Hallo allemaal,

Ik heb de auto nu een week in bezit en als zo vaak vallen kleine dingen pas later op, het meest irritante is wel dat de achterklep wel elektrisch ontgrendeld wordt maar niet te openen is. In het instructieboekje staat wel hoe die van binnen uit te openen is maar dat is alleen van toepassing voor de 7 zitter, gelukkig is de achterruit apart te openen en werkt wel. Heb ik gelijk irritatie 2 de achterwisser, de motor draait wel maar het mechanisme in het raam is niet echt gangbaar dus schiet bij gebruik uit de schijf van de wissermotor. Tot slot de autoradio, na veel gezoek de juiste universele kabels aangeschaft die ik overigens wel zelf moest aanpassen en het geluid is net alsof die uit een echoput komt klinkt hol en bijna geen bastonen. Eerst nog gedacht een luidspreker verkeerd aangesloten maar alles zit kleur op kleur en ook de plus-min van de luidsprekers klopt. Ik hou wel een blauwe draad over in de aansluitkabel. De antenne is in de achterzijruit gemonteerd.
Nu mijn vragen.

Hoe kan ik de achterklep van binnen open om het slot te herstellen,
Hoe kan ik het mechanisme van de wisser demonteren om deze weer gangbaar te maken. Is de blauwe draad die ik overhoud voor een eventuele antenneversterker en hoe kom ik van dat echoput geluid af.

Al met al zijn het wel luxeproblemen maar wil ze toch graag oplossen.

M.v.g.

Ronald.

ronny530

Geplaatst door ronny530 (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

limbra (485), 12 jaar geleden

Wat betreft het slot van de achterklep: probeer eens vanaf de laadruimte of je de afdek plaat van je achterklep kunt
verwijderen , misschien kun je dan bij het slot komen en dit ontgrendelen.

De ruitenwisser: je kunt de ruiten wisserarm demonteren en als je de achterklep open hebt gekregen de
ruiten wisser motor los maken , grote kans dat daar iets afgebroken is c.q. versleten is , vervangen is dan de oplossing.

De radio: de blauwe kabel is voor de aansturing van eventuele electrische antenne , indien aanwezig.
Het echoput geluid ligt waarschijnlijk aan de kwaliteit van de luid speakers , als het de standaard speakers zijn
dan krijg je daar idd geen vol bass geluid uit. ook de instelling van de autoradio kan hier de oorzaak van zijn,
(bass - treble -fader -balans ).

succes

Heino4267 (200), 12 jaar geleden

Ik heb zelf zo'n Laguna van 1999 gehad (een RTX Station) en de kwaliteit van de standaard luidsprekers is echt dik in orde. Ik vermoed dat de aansluiting van de luidsprekers niet goed is.

Je kunt dat zelf heel eenvoudig verhelpen (half uur werk), mits je het een beetje voorzichtig aanpakt. (twee personen nodig)

1. Luidsprekeraansluitingen opzoeken aan de luidsprekerkant.
- je trekt met de autoradio uit "de luidsprekerplug die de auto in gaat" uit jouw universele verloopsnoer dat aan de radio vast zit.
- je pakt pen en papier, een 1,5 Volt batterij (bv. penlite AA) en een stuk tweepolig (electriciteits)snoer.
- Eén persoon houdt de twee draadjes aan de ene kant van het snoer op de + en - van de batterij.
- Jij steekt de twee draadjes aan de andere kant van het snoer in de luidsprekerplug die de auto in gaat. Je zoekt net zo lang totdat je een luide tik hoort uit één luidspreker (meteen weer het draadje loshalen!).
- Noteer de luidspreker (bv. linksvoor) en welke draadjes het zijn.
- Zo werk je alle luidsprekers af totdat je de aansluitingen van alle luidsprekers hebt opgeschreven. Klinken niet alle "luide tikken" ongeveer hetzelfde? Dan is er een luidspreker kapot, maar dat merk je verderop in dit verhaal wel.

2. Luidspreker aansluitingen opzoeken aan de versterkerkant. De batterij kan je wegleggen, die heb je niet meer nodig.
- Eén persoon houdt de twee draadjes aan de ene kant van het snoer op de + en - van één luidspreker in de plug die de auto in gaat.
- zet de radio aan met de fader en de balans zo ingesteld, dat slechts één luidspreker het doet (bv. links voor).
- jij steekt de andere kant van het snoer in de universele plug die naar de radio gaat (voorzichtig dat je geen sluiting maakt!).
- zoek de twee aansluitingen op die geluid uit de luidspreker laten komen en noteer welke dat zijn.
- verstel de balans zo dat er alleen geluid uit één andere luidspreker moet komen en probeer opnieuw. Noteer uit welke aansluitingen nu geluid komt. Verstel de fader en breng op dezelfde manier de aansluitingen van de overige luidsprekers in beeld.

3. Sluit alle luidsprekers aan conform je aantekeningen. Zorg dat bij alle aansluitingen de gemerkte draad (is waarschijnlijk de plus) ook weer wordt aangesloten op een gemerkte draad. Als je dat volhoudt, heb je overal de + en - goed zitten en heb je goed geluid.
Als het geluid nog steeds niet goed is, zijn er luidsprekers opgeblazen en moet je ze vervangen (bv, van de sloop, want de originele luidsprekers zijn niet slecht).

ronny530 (0), 12 jaar geleden

Bedankt voor de reactie's zover, het geluidprobleem heb ik inmiddels opgelost door van de voorste luidsprekers aan één kant de fase te wisselen, dus plus aan min en min aan plus. Nu klinkt het zoals het hoort te zijn. Ook de antenne aangesloten op de blauwe draad en de ontvangst is een stuk beter. Wat betreft de achterklep en de wisser daar moet ik nog mee aan de gang maar het weer is er ook niet naar.

M.v.g.
Ronald.

sjaak10918 (0) PRO, 12 jaar geleden

[quote=ronny530]Hallo allemaal,

Heb ik gelijk irritatie 2 de achterwisser, de motor draait wel maar het mechanisme in het raam is niet echt gangbaar dus schiet bij gebruik uit de schijf van de wissermotor
M.v.g.

Ronald.[/quote]
het asje van de ruitewisser gaat gewoon te zwaar. Proberen in te spuiten met kruipolie/wd40 oid (aan 2 kanten) en dan rond te draaien (niet met de ruitewissermotor) en dat meerdere keren smeren en draaien. Als ie dan wat soepeler gaat, kun je ook de ruitewissermotor het werk laten doen. Anders wordt het toch vervangen. Kijk wel of het gst in de de schijf en het pennetje niet zover versleten zijn dat ze wel heel makkelijk uit elkaar gedrukt worden.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.