Renault Grand Espace: regensensor espace 2004

Bouwjaar: 2004, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.0 T

Mij renault espace 2.0 t expression van 10-2004 is standaard niet voorzien van een regensensor
wel is er een stekker bij de behuizing op de voorruit aanwezig en deze past ook op de sensor module welke ik reeds in mijn bezit heb.
ook staat er spanning op 2 van de 3 draden van deze stekker. 12 en 5 volt.
zou iemand kunnen bevestigen of deze sensor eventueel ingelezen kan/moet worden bij de dealer of kan iemand hier op dit forum mij verder helpen zodat deze functioneerd?...

En zit in deze regensensor ook een lichtsensor?



Alvast hartelijk dank voor de moeite.

petb

Geplaatst door petb (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Espace? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

14 Reacties

RenaultDriver (0), 15 jaar geleden

Oei, dit zijn lastige vragen. Ik heb me altijd afgevraagd of een regensensor ook een lichtsensor bevat. Je bestelt het wel tegelijk, maar in de documentatie staat dat de lichtsensor ergens voor op het dashboard zit, vlak onder de voorruit.

Je kunt er vanuit gaan dat je de sensor moet laten inlezen, je zult in ieder geval de UCH moeten configureren dat er een regensensor in zit. Verder heb je niet het goede knopje aan het stuur, met een normale interval zitten daar andere symbolen op als met een sensor, maar wellicht maakt dat voor de werking niet uit.

Zou je eens willen laten weten hoe dit afloopt? Want ik ben ook geinteresseerd, heb nu een Espace IV zonder regensensor maar ik mis 'm soms wel...

't garagistje (0) PRO, 15 jaar geleden

@petb
de lichtsensor en regensensor zijn 1 geheel. Ik denk dat de schakelaars rond het stuur hetzelfde zijn (geen extra automaat-knop) dus misschien wel een poging waard om de configuratie vd wagen aan te passen bij je dealer.
@Renaultdriver
die sensor op het dashboard dient om de lichtsterkte in Lux te bepalen om de automatische airco aan te sturen. Als ik me niet vergis.

mvg

Hans4040 (340) PRO, 15 jaar geleden

"die sensor op het dashboard dient om de lichtsterkte in Lux te bepalen om de automatische airco aan te sturen. Als ik me niet vergis."

Gaat de airco dan aan als het donker wordt?

mvg,
Hans.

petb (0), 15 jaar geleden

inmiddels heb ik een andere voorruit laten monteren was toch al nodig i.v.m steenslag en heb ervoor gekozen eenje te laten monteren met een regensensor mogelijkheid
Ook heb ik een regensensor ingebouwd welke perfect in het beugeltje klikte van de voorruit de sensor angesloten op het 3 aderige stekkertje (wat wel paste ).

zal zeker naar de dealer moeten om te kijken of het inderdaad mogelijk is deze sensor eventueel te activeren.(hoop dat ik de goede monteur krijg die dat met zekerheid kan zeggen.
vaak zeggen ze "als het er niet op zit standaard dan kan het ook niet.."

ik heb vorige week eens bij een espace gekeken en kan wat betreft aan de ruitenwisser hendel geen verschil ontdekken met degene die ik heb .
ik kan nu de interval in 4 standen sturen met de draai knop en bij een regensensor word deze schakeling gebruikt om de gevoeligheid van de regensensor in te stellen ,voor zover ik kan achterhalen tot nu toe.


wat betreft de licht meting ik meen dat een airco de zonlicht en temperatuur sterkte meet en aan de hand daarvan in werking treed?

RenaultDriver (0), 15 jaar geleden

[quote=Hans4040]"die sensor op het dashboard dient om de lichtsterkte in Lux te bepalen om de automatische airco aan te sturen. Als ik me niet vergis."

Gaat de airco dan aan als het donker wordt?

mvg,
Hans.[/quote]
Andersom. Als er veel zonlicht op de ruit schijnt dan ervaar je dat als warmer en de airco compenseert dat door ietsje harder te airco-en. Aardig bedacht van Renault, toch? Het werkt erg goed...

Maar waar is die lichtsensor dan voor die in de regensensor zit, voor de automatische koplampen?

Ik vermoed dat je inderdaad een vriendelijke monteur moet vinden die dit voor je wil doen, want gewoon bij de dealer zullen ze inderdaad zeggen dat het niet kan. Automatische koplampen weet ik zeker dat het een configuratie in de UHC is die met het diagnoseapparaat is in te stellen, dit moeten dealers ook doen als ze bv het instrumentenpaneel vervangen. Uiteraard zal het alleen werken als de betreffende sensor aanwezig is.

abc (0) PRO, 15 jaar geleden

het is gewoon mogelijk om de uch in te stellen met licht/regensensor mbv de diagnose comp,of het dan ook werkt is een tweede maar aan gezien de bedrading er ligt lijkt me dat niet zo'n probleem

Safrane10698 (0), 15 jaar geleden

Ook moet je er rekening mee houden dat er luxe en normale UHC's in de auto kunnen zitten. Heb je een luxe dan kan je alle functies aansturen heb je een normale dan kan je niet alles aansturen.

En idd de licht sensor naast de regensensor is voor de koplampen. Maar je hebt ook regensensoren die geen lichtsensor hebben. Kan je zien aan de vorm van de complete sensor.

En een tip als de man achter de balie je niet wilt helpen met dat soort dingen. Even op zaterdag ochtend naar de dealer dan is er geen balie medewerker en kan je met de werkplaats chef praten. Mijn ervaring is dat die wel in zijn voor dit soort dingen. En omdat ze niet weten hoe ze een rekening op moeten maken is het nog gratis ook.

mambolexie (0), 15 jaar geleden

een werkplaats chef die geen rekening kan maken....... vertel eens waar vindt ik die ? waar ik op zaterdag kom kan ook nog eens rekeningen maken

Safrane10698 (0), 15 jaar geleden

:D Ede, ik zeg niet welke.....

Hans4040 (340) PRO, 15 jaar geleden

@Safrane10698:

dit draagt niet bij aan het oplossen van het probleem.

Safrane10698 (0), 15 jaar geleden

ik heb volgens mij wel wat info verschaft of heeft de ts er niks aan?

petb (0), 15 jaar geleden

Yes!

waar ik op gehoopt had is gelukt nadat de dealer de computer in heeft gelezen en daar de regensensor en lichtsensor heeft geactiveerd.

de regensensor werkt en ook de licht sensor schakelt de verlichting in zodra het donker/duister word.

de sensor koste ik geloof ik plm 80€ dus dat is te overzien.
er zullen vast meer mensen zijn die deze extra luxen willen gok ik.

allemaal bedankt voor het meedenken!

RenaultDriver (0), 15 jaar geleden

Cool dat het gelukt is, bedankt voor het vermelden. Maar je hebt wel een speciale voorruit nodig begrijp ik? Iemand met een Espace zonder regensensor (ikke) is dus niet klaar met 80 euro en een uurtje slijmen bij de dealer.

petb (0), 15 jaar geleden

[quote=RenaultDriver]Cool dat het gelukt is, bedankt voor het vermelden. Maar je hebt wel een speciale voorruit nodig begrijp ik? Iemand met een Espace zonder regensensor (ikke) is dus niet klaar met 80 euro en een uurtje slijmen bij de dealer.[/quote]
ja op zich heb je de vorruit nodig met een doorkijkgat erin daar zit dan ook tevens ook een bevestiging klem op waarin je de sensor inklikt.

Eeerlijk gezegd ook wanneer ik niet alsnog een andere ruit nodig had dan had ik alsnog het geprobeerd en had dan de sensor aangeschaft en eventgueel in een zelfgemaakt kastje/behuizing gemonteerd.,de sensor is ook bedekt met siliconen achtige substantie die al redelijk op de ruit plakt ,eventueel een klein druppeltje(s) glaslijm had ook wel volstaan gok ik.


de voorwaarde is natuurlijk dan wel of er al een kabel bij de voorruit aanwezig is waar de sensor op aan gesloten kan worden.

ik ga er vanuit dat er ook uitvoeringen zijn waar deze kabel niet op aanwezig is.
alhoewel de Expression die ik heb de standaard uitvoering is van de espace voor zover ik weet.

mocht je nog iets willen weten dan hoor ik het wel.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Espace of stel zelf een nieuwe vraag.