Seat Ibiza: Kilometerteller kapot en raar geluid bij afremmen op motor

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6

Ik reed vandaag met mijn Seat Ibiza SE 1.6 uit 1999 (het nieuwe model van dat jaar) en opeens leek het alsof er iets heel erg aanliep ergens voor in mijn motor. Ik dacht zelfs dat ik met mijn velg op de straat reed, zo klonk het. Ik heb de auto snel uitgezet en goed rond de auto gelopen maar dat leverde niets op.
Als ik hem in zijn vrij zette en gas gaf, deed de motor het gewoon dus hoopte ik maar dat het veilig was om te proberen om verder te rijden. Het geluid werd minder, en nu is er alleen nog maar een wat hoger en harder geluid dan normaal als ik de auto op de motor laat afremmen. Ook gaat het schakelen wat stroef. Tenslotte doet mijn kilometerteller het ook niet meer. Die schommelt van 0 naar 120 (ik rij dan 20 ofzo). Heeft iemand enig idee?

PS Hij is vorige week gekeurd (APK) en daar kwam uit dat mijn remblokjes en schijven redelijk versleten zijn, maar nog niet perse vervangen hoeven te worden. Verder was hij in orde.

wouterberg

Geplaatst door wouterberg (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Seat Ibiza? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

ricky (0) PRO, 16 jaar geleden

Lijkt mij een probleem zo te horen met de differentieel in de versnellingsbak.
Rij er ff mee langs een garage.

Ricky,

CARS&MOTORS (0) PRO, 16 jaar geleden

hoor je ook VREEMDE GELUIDENmet bochten
dan differentieel
anders als t contant is bakje

wouterberg (0), 16 jaar geleden

In bochten hoor ik geen extra geluiden. Het geluid is niet echt meer geschraap van metaal (ik moest nog 1 km naar huis rijden) maar bij het afremmen op de motor (of dus als je stopt met gasgeven terwijl je boven het gewenste toerentalvan die versnelling uitkomt) dan komt er echt een soort van hoge zoem alsof de tandarts een boortje aanzet. Verder lijkt inderdaad de versnellingsbak af en toe een beetje te tikken ofzo.

Wat verder opvalt aan de kilometerteller: als ik wat harder rij, dan geeft hij aan dat ik 20km/uur rij. Rem ik dan af, of stop ik met gasgeven (waardoor hij afremt omdat ik boven de optimale aantal toeren voor die versnelling zit) dan knalt hij opeens naar boven naar de 100+. Hij gaat dus soort van tegenovergesteld, of hij reageert op het 'afremmen' van de auto..

Iemand gaf als optie een of andere lager die wellicht kapot/versleten was? Heeft iemand enig idee van de kosten?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Seat Ibiza of stel zelf een nieuwe vraag.