Skoda Octavia: versnellingsbak kapot na 83000 km

Bouwjaar: 1998

Na 83.000 km moet de versnellingsbak van mijn Octavia van eind 1998 worden vervangen. De kilometerstand is (pas) 83.000 km. Bij achteruit rijden klinkt hij niet lekker.
Volgens garage moet de bak worden vervangen inclusief enkele koppelingelementen en kost de reparatie in de orde van ¤ 2750,- incl. BTW
Kan de versnellingsbak na deze afstand al aan vervanging toe zijn.
Ik gebruik de auto met name voor woon werk verkeer (20 km) en lokale ritjes.

hans3945

Geplaatst door hans3945 (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Skoda Octavia? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

10 Reacties

tonzwart (0), 18 jaar geleden

Nee, dat is niet gebruikelijk. Tenzij er dingen gebeurd zijn zoals te weinig of geen olie in de versnellingsbak, maar als er geen lekkage te zien is, en de wagen heeft op tijd het correcte serviceschema ondergaan, dan is dat uitgesloten.
Verder is het een kwestie van pure pech. Een defect aan een versnellingsbak komt zeer weinig voor.
Het valt te onderzoeken of de bak niet goedkoper gereviseerd kan worden door een bedrijf die zich daar op toelegt. Ik heb een keer een versn. bak laten reviseren door een éénmans bedrijf, ergens bij Sliedrecht in de buurt. Perfecte reparatie, en kostte (destijds) Fl 650,=
Laat het nu na al die jaren duurder zijn geworden; ¤ 2750 is best veel geld, en het moet goedkoper kunnen. Ga er maar eens op googlen.....

hans3945 (0), 18 jaar geleden

ik lees in een ander forum dat bij dit type versnellingsbak de achteruit ingeschakeld wordt door de pook naar beneden te duwen. Dat kan resulteren in het afbreken van een tandje, waardoor de bak lawaai gaat maken en gereviseerd moet worden.
Als dat het geval is, dan is verkeerd gebruik vrijwel uitgesloten. Schijnt een zwakke plek van deze versnellingsbakken te zijn, want bij mijn Seat dealer kwam dit ook regelmatig voor.

Omdat bij mij de bak geluid maakt bij het achteruit rijden zou dit best kunnen.

patje kadettje (0), 18 jaar geleden

zeker als het een 1600 betreft komt dit vaker voor.
Het heeft iets te maken met klinknagels die losraken en dan ergens tussen komen.
Het huis van de bak wordt dan ook meestal een scheur of gaatje in geslagen,waardoor de olie eruit loopt.
Dit zal dan betekenen dat er een hele nieuwe,of goede gebruikte, bak onder moet.

wmuller (0), 18 jaar geleden

Wel snel bij 83.000 Km, heb zelf een Golf III, 1600 mtr uit '94 met inmiddels 212.000 km. Bij ca. 100.000 km kokende versnellingbak olie gehad (St. Gothardpas opgereden in 2e met 4000 toeren, stom). Schuim uit overlooppijpje en stinken als wat. Thuis de olie laten vervangen bij de VW dealer. Tot nu toe prima schakelen en geen rep. gehad.

32klepper (0) PRO, 18 jaar geleden

Hallo Hans
Betreft dit een 1.6 met 55 kW???
Dan komt dit wel vaker voor.
Ook bij VW en Seat.
Bij ons komt zo een reparatie neer op een E1250.- tot E1500,-
inclusief bakrevisie.
Bij jou in de buurt zal die mogelijkheid ook wel zijn!
succes

hans3945 (0), 18 jaar geleden

Het is een 1.6 74 kW van dec 1998.
Hoewel ik redelijk tevreden was met de Octavia, was ik teleurgesteld over de schade aan die versnellingsbak bij deze km-stand. Er waren wel afgelopen jaren wat problemen met de electrische ramen. Reeds 3x kapot (weggezakt), waardoor nieuw mechaniek nodig. En ook de kilometerteller geeft te veel aan, zo'n 20 a 25%. Niet te wijzigen volgens dealer.
Maar goed, nu hoge reparatiekosten of een lage inruil met schade (geboden werd ¤2000-¤2500 bij aanschaf nieuwe octavia) viel behoorlijk tegen.
Nu biedt de dealer aan om de helft van de reparatiekosten te vergoeden en wel 25% dealer en 25% importeur PON. Kennelijk voelen ook zij zich verantwoordelijk voor deze schade.
Positief dat zij zelf met dit aanbod komen. Gelet op levensduur en gereden kilometers lijkt het redelijk. Er wordt gerepareerd met originele onderdelen. Dus de prijs zal nog aanzienlijk zijn gelet op eerste raming van ¤2750. Moet er maar over gaan praten.

arie549 (0) PRO, 18 jaar geleden

kijk hans, je eigen willen ze dus gratis bij inruil.

als je niks inruilt op een nieuwe octavia, krijg je 8% korting.
en wat kost een nieuwe octavia?

ga eens uit van 25.000 . 10% van 25.000 is 2500.

dus reken maar uit wat je voor je oude terug krijgt.

HansMooij (0), 18 jaar geleden

Hallo Hans, Ik heb ook een probleem met mijn versnellingsbak. Alleen niet in zijn achteruit maar vanaf 2 t/m 5. Ik heb u ook al een mail gestuurd met daarin meer gegevens.
vriendelijke groet.

hans3945 (0), 18 jaar geleden

Ik heb de versnellingsbak afgelopen week laten vervangen en gebruik gemaakt van de coulanceregeling van importeur en dealer (50% van de kosten vervangen versnellingsbak). De coulancebijdrage was 1118,- incl. BTW. Door bijkomende kosten van drukgroep en koppelingsplaat (samen 295.- incl. BTW), die tegelijk werden vervangen en beurt waren de kosten Eur 1773,- incl. BTW

Santa (0), 18 jaar geleden

Hans, indien je het vervelend vindt dat je snelheidsmeter TE VEEL aangeeft, moet je eens wat hogere banden monteren. Ik weet zo niet wat je bandenmaat is, maar je zou het eens kunnen uitproberen met twee andere wielen op je vooras. Proefondervindelijk vaststellen heet dat. Hoe weet je trouwens dat je teller zoveel afwijkt? VDO aan boord?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Skoda Octavia of stel zelf een nieuwe vraag.