Smart Fortwo: Nieuwe turbomotor?

Bouwjaar: 2001

Mijn probleem: Tijdens het rijden valt mijn smart(kmstand 80.000) uit de versnelling. Ik zie 3 horizontale streepjes in het display, verder branden er geen geen andere controlelampjes. De motor blijft lopen en ik kan gas geven, alleen hij rijdt dus niet omdat hij niet in de versnelling zit. Ook kan ik niet meer schakelen met de rem ingetrapt. Het enige dat ik kan is naar de kant van de weg stilstaan en opnieuw starten. Soms lukt zelfs dat niet als ik te ongeduldig/paniekerig ben, en hoor ik alleen gepruttel achter uit de auto. Maar als ik rustig de sleutel omdraai lukt het wel en kan het zijn dat het weer dagen goed gaat. Gemiddeld gebeurt dit 2 a 3 keer per week (ik rij ongeveer 150 km per week). Ik kan geen patroon ontdekken; maakt niet uit hoe vol/leeg de tank is, hoe hard ik rij of welke versnelling (meestal gebeurt het wel als ik snelheid minder in een bocht, vlak voor de bebouwde kom of voor een stoplicht). Ook wil hij af en toe niet starten als ik s'ochtends wegrij. Lijkt net of hij zoekt naar de neutraal (geeft eerst een A in het display terwijl de pook in de N staat).
Ben nu 3 keer bij de garage geweest, de eerste keer hebben ze de software bijgesteld, de tweede keer de wisselbak opnieuw ingeleerd en alle stroomdraden gecheckt en waar nodig opnieuw gesoldeerd (het bleek dat de vorige eigenaar de alarminstallatie er niet zo netjes uit had gehaald). Maar het hielp niet.
Vandaag voor de derde keer geweest, de smart is helemaal getest, en ik kreeg te horen dat het schoepenwiel van de turbo af en toe bleef steken. Oftwel er moet een nieuwe turbo in, kosten 1100 euro...
Ze zeggen dat doordat er een stofje in dat schoepenwiel komt, de smart een noodgreep doet door uit de versnelling te schieten.
Maar ik heb nog niet gemerkt dat de kracht weg valt van de auto, ook stottert hij niet, slaat niet af, en heb ik zelf het idee dat er iets anders aan de hand is. Wat is jullie mening?

M10

Geplaatst door M10 (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Smart mini? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

Carlos85 (0), 17 jaar geleden

Apart verhaal zeg dat t aan de turbo kan liggen. Je zou zeggen dat je dan idd merkt dat het vermogen ineens inzakt o.i.d. Ben je wel bij een smart centre geweest, of een ander autobedrijf?

richard wasch (0) PRO, 17 jaar geleden

Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat het iets met de turbo te maken heeft, wanneer het de turbo is gaat er een oranje lampje branden( met ! teken)op dat moment merk je ook dat er geen vermogen geleverd wordt door de turbo. Dit is meer een versnellingsbak probleem, het kan zijn de de koppeling te ver versleten is en daar door niet meer herkent wordt. Ook kan het de sensor op de versnellingsbak zijn, deze zit aan de linker kant van de versnellingsbak. ( platte ronde sensor met 1 stekker verbinding.)Het kan ook een draad breuk zijn die de stappen motor aanstuurt.

Misschien een beetje late reactie maar laat even weten hoe het is af gelopen en welke storing het was.

Richard

M. van Dijk (0), 15 jaar geleden

Dank voor jullie reacties. Ook excuses voor mijn nu erg late reactie...
De onderzoeken waren wel door een Smart-centre gedaan. Uiteindelijk toch de turbo vervangen, en vreemd genoeg tot vorige week geen klachten meer gehad.
Tot vorige week dus... nu weer hetzelfde verhaal: tijdens het rijden 3 streepjes en uit de versnelling. Binnenkort zal ik weer naar de smart-centre gaan en jouw aanwijzingen meenemen, Richard. Misschien kan het een draadbreuk zijn, onze andere auto had ook een marter op bezoek gehad.

Binnenkort meer...

henri48 (0) PRO, 15 jaar geleden

kan zijn dat de schakelmotor defect is geeft dan meestal ook een foutcode uberstroomabschaltung
heb al een paar keer meegemaakt dat als je dan de schakelmotor demonteerd en deze opent dat deze dan vol olie zit van de versnellingsbak
idee misschien??
gr henri

M. van Dijk (0), 14 jaar geleden

Sorry voor de weer erg late reactie... maar het bleek uiteindelijk idd dat de schakelmotor vol olie zat. Bij de vorige tests was dat niet opgevallen of zat er op dat moment geen olie in, waarom niet is een raadsel. Probleem opgelost!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Smart mini of stel zelf een nieuwe vraag.