close auto

Surf Advertentievrij op Problemcar.nl!

Geen afleiding meer, alleen de antwoorden die je zoekt. Word VIP en geniet van een volledig advertentievrije ervaring.

Word VIP voor slechts €1,99 per maand!

Word vip

Toyota Yaris 2003: Dim/Grootlicht doen het niet

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2SZ-FE, Motorinhoud (cc): 1300, Vermogen (kw): 64

Auto komt hier binnen en heeft geen dim en geen grootlicht meer.. Grootlicht werkt wel met seinen.
Zekeringen en lampen zijn goed.
Iemand ervaring mee misschien? Schakelaar lijkt verdacht maar voor ik daar maandag aan begin zijn er wellicht bekende problemen van bekent.
Is trouwens een uitvoering zonder dagrijlicht als ik het schema zo bekijk. dus wordt rechtstreeks vanaf de schakelaar aangestuurd dacht ik in het schema te zien.

Bvd dank.

Geplaatst door

Siem Bijman (500)
badge vip badge

al 23 jaar lid

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor jouw auto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen via onderstaand kentekenveld.

Reacties

Siem, bij mij geen specifieke problemen bekend (ook niet in Technische Service Bulletins). Dus blijft het in eerste instantie een kwestie van voeding en massa controleren. Zekeringen zijn ook in orde. In de motorruimte kan ook een (kleine) zekeringen- en relaiskast gemonteerd zijn met relais voor dimlicht en grootlicht en 2 zekeringen voor de rechter- en linker koplamp.

AtteRoskam 45
badge vip badge

1 maand

Dankjewel Atte.
Heb gezien dat er nogal wat verschillende schema's mogelijk zijn. Heb adh van het VIN nr gezien dat het een Yaris is van 2003 die in Frankrijk is gebouwd en dat schema heb ik even bijgevoegd.
Op de rechter (koplamp (H4) zitten 3 draden, 1 zwarte die constant 12V moet hebben en een zwart gele voor het grootlicht en een zwart witte voor de dim. En dat correspondeert met dit schema.
Volgens dit schema zit er dus helemaal niets tussen de schakelaar en de koplamp, behalve wat connectors. Dus geen relais, wat op zich wel apart is. Met seinen werkt het grootlicht wel, maar hoor ik ook geen relais tikken, dus zou best kunnen zijn dat er inderdaad geen apart relais tussen zit, ik weet het niet.
Heb gisteren nog even wat gemeten en de constante 12V was op de rechter koplamp af en toe niet aanwezig, maar nu plotseling wel weer, wat ik ook beweeg aan de draden.
Op de linker koplamp zit natuurlijk ook een constante 12V maar met een zwart/rode draad en die blijft wel aanwezig zo te zien.
Ik denk dat ik het in de connector O4 moet zoeken, en wellicht heb jij daar nog een idee over en weet je waar ik die zou moeten vinden.
O157 is zoals je kan zien de rechter koplamp en S28 de schakelaar. Kom er niet helemaal uit hoe die schakelaar zou moeten werken, maar op pen 8 en 9 lijken de massa aansturingen te zitten voor de dim en grootlicht.

Siem Bijman 500
badge vip badge

1 maand

. Schema (kreeg ik hier eerst nog niet geplaatst)

Siem Bijman 500
badge vip badge

1 maand

. Schakelaar defect, wordt massa geschakeld en komt geen massa op de geel/rode en blauw/rode draad vanaf de schakelaar. Bij seinen wel, dus de rest van het circuit is in orde. Is ook te zien op de foto

Siem Bijman 500
badge vip badge

1 maand

En de schakelaar zit in de stuurkolom? Leuk, met een airbag...

atte 10
badge vip badge

1 maand

Is nog nooit zo makkelijk geweest Atte. Zit er in geklikt net als een stekkerverbinding. 2 minuten werk😜

Siem Bijman 500
badge vip badge

1 maand

Een mens mag toch ook wel eens geluk hebben....

atte 10
badge vip badge

1 maand

Het lijkt erop dat de schakelaar in de stuurkolom het probleem is, omdat er geen massa wordt doorgegeven op de geel/rode en blauw/rode draad vanaf de schakelaar. De rest van het circuit lijkt in orde, dus de schakelaar vervangen zou het probleem moeten oplossen.

Agnatil 10

1 maand

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Yaris of stel zelf een nieuwe vraag.