Toyota Avensis: Hoog olieverbruik

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Motorcode: VVT-I

6 maanden geleden een Avensis vvt-i 1.8 gekocht (101000 km op de teller). Ik rijd al 12 jaar probleemloos toyota en om die reden ook weer overgaan tot de aanschaf van een voor mij nieuwe toyota avensis.
Helaas was ik bij aankoop nog niet op de hoogte van het (mogelijk) hoge olieverbruik. De auto is niet bij toyotadealer gekocht maar bij een bovaggarage met 12 mnd garantie. Constateerde bij bij het peilen dat er weinig olie in zat. Vanaf dat moment iedere 1000 kilometer de olie gaan peilen en inderdaad het hoge olieverbruik leek een feit. Ik val helaas buiten de coulanceregeling van toyota aangezien deze geldt voor auto's niet ouder dan 7 jaar (volgens de toyotadealer bij mij in de buurt). Mijn auto is 7 jaar en 2 maanden. Toyota Nederland gaat kijken wat ze voor me kunnen doen. Heb nog steeds hoop maar geen zekerheid.

De garage waar ik de auto heb gekocht, is ook aan het zoeken naar een oplossing, mogelijk een ander 2e hands blok. Bij het oplossen van dit probleem vind ik een gebruikt blok geen optie omdat ik dan niet zeker ben van de gelopen kilometers van het vervangende blok. En wie zegt mij overigens dat het probleem dan is verholpen?
Ik ben mijn mogelijkheden nu aan het afwegen.
Eén van de mogelijkheden is de reparatie zelf uit te voeren met nieuwe onderdelen. Mij zegt de term 'onderblok' niet zo veel. Klopt het dat het gaat om vervanging van de cilinders, zuigers (met veren) en dat de cilinderkop en onderblok met krukas niet vervangen hoeft te worden.
Verder wil ik graag weten welk werkplaatshandboek ik kan gebruiken. Nederlandstalig vind ik alleen de handboeken:
- Toyota Avensis Benzine/Diesel 1998-2000 of Toyota Avensis Benzine/Diesel 2002-2004 (2001 kan ik nergens vinden)
Engelstalig kom ik uit op:
- Toyota Avensis 1998 to Jan 2003 (R to 52 reg) Petrol (uitgever: Haynes UK (Engels)

Ik zal zeker de afloop van de zaak op dit forum vermelden.

Alvast bedankt voor de reacties.

Biet

Geplaatst door Biet (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Toyota Avensis? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

Michiel7811 (0), 15 jaar geleden

Beschik je over de ervaring en gereedschap om dit te doen? Anders vind ik het erg dapper.
m

Biet (0), 15 jaar geleden

Hoi Michiel, de ervaring niet, maar wel veel bekenden met gereedschap . . . .

Nico8119 (0), 15 jaar geleden

Ik zou even afwachten wat Toyota ervan zegt. Uiteindelijk kun je alles zelf doen, alleen is de vraag hoeveel tijd en studie je er in moet stoppen.

Biet (0), 15 jaar geleden

Je hebt gelijk ik wacht zeker nog het antwoord van toyota af. Heb in ieder geval nog vertrouwen in toyota en de persoon die mij daar heeft gelopen. Hij nam het probleem serieus voor mijn gevoel. Ik zal het antwoord zeker hier vermelden. Toch verneem ik graag welk werkplaatshandboek ik moet nemen. Altijd handig, toch. . . . ?

MartijnL (0), 15 jaar geleden

Ik heb het zelfde probleem gehad, is een kwaal van de eerste serie vvti blokken, had de auto van een particulier gekocht, dus geen garantie, echter met de auto naar de dealer geweest, die scheepte mij eerst af, echter zelf een mail gestuurd naar toyota nederland, die adviseerde om toch weer naar de dealer te gaan, olie verbruikstaat opgemaken, die moeten dan in overleg met de importeur, die stelt kostenloos een nieuw onderblok ter beschikking, de dealer is verplicht om dit probleem kostenloos op te lossen. is bij mij gebeurt, nu geen problemen meer en heeft mij niks gekost, alleen wat ergenis. suc 6

Biet (0), 15 jaar geleden

He Martijn, dat is heel goed nieuws. Wacht met vertrouwen het antwoord van Toyota af. Bedankt voor je reactie.

Biet (0), 15 jaar geleden

Helaas geen garantieregel vanuit toyota. Wel een onkostenvergoeding van € 600,00. Wellicht netjes maar zeker niet kostendekkend. Ik probeer nu de garantieregeling van de verkopende garage aan te spreken. Wel heeft toyota gemeld dat ik een shortblok moet nemen van na mei 2003. Vanaf deze datum is het productieprobleem wat het hoge olieverbruik veroorzaakt, verholpen. De auto komt uit 2001. Ik hoop dat ik met de vergoeding van toyota de dealer zover kan krijgen een dergelijk blok te nemen.

pieter72 (0), 15 jaar geleden

@martijn

Mag ik vragen hoe oud de auto van jouw is ?

Want die van ons 2003 ( model 2002 ) heeft nu 86000 gelopen en heb het idee dat hij begint olie te verbuiken ?

hij krijgt zijn beurten bij de dealer

Biet (0), 15 jaar geleden

Hoi Pieter, het probleem doet zich voor bij de E17 motoren. Het probleem is vanaf de modellen van juni 2003 opgelost. Ik zou dus direct contact opnemen met toyota. Toyota zal je vragen je te melden bij een dealer om een peilcontrole te doen. Er is namelijk een coulanceregeling voor auto's niet ouder dan 7 jaar. Jouw auto is jonger dan 7 jaar. De mijne was 2 maanden te oud. Dat is echt een harde grens. Mijn advies is je probleem nu al te melden bij toyota. Je bent dan in ieder geval niet te laat.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Avensis of stel zelf een nieuwe vraag.