Toyota Land Cruiser 2009: Tropische versie aan te passen naar "normaal"?

Bouwjaar: 2009, Brandstof: Diesel, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: 5LE, Motorinhoud (cc): 2986

Ik heb een goedlopende Prado LJ120 met 82k op de teller. Meegenomen uit het midden-oosten. Daar zit de crux nu ik naar een koud klimaat ga verhuizen. Dit is namelijk een zogenaamde tropische versie. De temperatuur van de motor komt in het metertje niet hoger dan 1/3 ipv 1/2. Dat betekend dat op koude dagen... - 5C, de motor zeer langzaam warm wordt. Denk aan minimaal 30 minuten goed doorijden.

Mijn vraag: Is de motor simpel te "normalizeren"?

Is bijvoorbeeld het vervangen van de ECT (engine coolant sensor) al voldoende?

B. Reiziger

Geplaatst door B. Reiziger (0) , lid sinds 1 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Toyota Land Cruiser? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

10 Reacties

kaleido 1 (1425) PRO, 1 jaar geleden

Denk meer richting thermostaat waarschijnlijk zit die er niet in , zit ook een grotere radiateur in , zou je deels kunnen afdekken , zijn speciale rolhoezen voor.

B. Reiziger (0), 1 jaar geleden

Dank @kaleido 1. Er zit zeker een thermostaat in. Was ik vergeten! De thermostaat heeft een grotere opening dan normaal. Ik had gezien dat je deze kon vervangen door een versie met kleinere opening. De garage vertelde mij dat dit niet mogelijk was. Vandaar dat ik het vergeten was. Hopelijk bedoelde de garage dat ze het risico niet wilden nemen omdat ze het nog nooit gedaan hebben. Te zien aan de specificaties paste de thermostaat naadloos.

    PS, radiateur is idd bijna dubbel zo dik en de fan is ook een stuk groter. Afdekken? Ik ga op zoek, dank! - B. Reiziger (0), 1 jaar geleden

kaleido 1 (1425) PRO, 1 jaar geleden

Welk risico loop je met de thermostaat, toch geen , als ie te warm wordt ga je naar eentje die eerder opend , je hebt ze in verschillende temperaturen .

B. Reiziger (0), 1 jaar geleden

Echt? Ok, dus gewoon kopen, Erin zetten. Stukje rijden, temp in de gaten houden en als hij te hoog wordt een andere kopen?

Is het risico niet dat andere onderdelen....geen idee welke(sensoren?) , harder moeten gaan werken of in de war geraken? Al moet ik zeggen dat de Prado erg old school is. Weinig sensoren en software te vinden.

kaleido 1 (1425) PRO, 1 jaar geleden

Ja begin met een 83 graden thermostaat zou ik zeggen.

B. Reiziger (0), 1 jaar geleden

Thx Kaleido1, ik ga er 1 bestellen.

Gaat ff duren voor ik hier op terug kom denk ik. Geen idee van levertijden.

    Verrassend veel te vinden. Van 11 Euro tot 72.
    Toevallig een idee waarom Valeo altijd zoveel duurder is dan de rest? OEM? Wel aan te raden? - B. Reiziger (0), 1 jaar geleden

kaleido 1 (1425) PRO, 1 jaar geleden

Krijg je er dan een compleet huis bij bv. We hebben het hier toch over een een gewoon wasthermostaat?

B. Reiziger (0), 1 jaar geleden

Klopt. Het is een extereem prijsverschill. Vandaar mijn vraag over Valeo. Ik hoop dat dit mag...linkje... https://www.autodoc.nl/auto-onderdelen/t... let ff niet op de motor versie

kaleido 1 (1425) PRO, 1 jaar geleden

Je moet het zelf weten , maar heb niet zulke goede ervaring met deze site als zodanig , verkeerd defect enz.

    Dank, neem ik zeker mee in besluit bestelling. - B. Reiziger (0), 1 jaar geleden

kaleido 1 (1425) PRO, 1 jaar geleden

Winparts gaat wel aardig goed , kun je ook gewoon bellen en wordt je normaal te woord gestaan.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Land Cruiser of stel zelf een nieuwe vraag.