Volkswagen Passat: water in automaatbak

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Diesel, Motorcode: TDI 81 kW

De automaatbak van mijn VW Passaat Variant TDI (81 kW, april 1998, 162.000 km) begon plotseling schokkend en slippend te schakelen en maakte daarbij een gierend geluid.
De Eindhovense VW dealer, bij wie de auto vanaf het begin in onderhoud is, constateerde dat de ATF-olie vermengd was met een grote hoeveelheid water. Het mengsel van olie en water leek op yoghurt: wit, stijf en kleverig. Het water was vanuit een overvolle paravan (de bak onder de voorruit, waarvan de afvoer verstopt bleek te zijn) in de automaatbak gestroomd via de ontluchtingsnippel waaraan het kunststof afdekkapje ontbrak.
De automaatbak is bij de dealer enkele malen schoongespoeld en voorzien van nieuwe ATF (de rekening bedraagt ruim 1200 euro), maar de bak schakelt nog steeds even slecht.

Ik veronderstel dat dit probleem zich vaker voordoet. Ook bij andere VW's kan het plastic kapje op de ontluchtingsnippel zoekraken zonder dat dit wordt opgemerkt. (Die nippel zit immers diep onderin het motorcompartiment en bij onderhoudsbeurten wordt er niet speciaal op gelet, zoals bij de dealer werd verteld.)
Ook zonder een grote overstroming zoals in mijn Passat, kunnen via de open ontluchting telkens kleinere hoeveelheden water in de automaatbak binnendringen. De automaatbak slijt dan ongetwijfeld sneller (als gevolg van onvoldoende smering) en kan voortijdig de geest geven zonder dat iemand begrijpt waarom.
Het incident werd door de dealer gemeld aan Pon. Men ziet bij Pon geen probleem, omdat zoiets nog niet eerder is opgemerkt. Dit "niet opmerken" beschouw ik juist als het echte probleem.

Mijn vraag: heeft iemand een soortgelijke ervaring gehad?

pgoemans

Geplaatst door pgoemans (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Passat? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

jan T (30) PRO, 17 jaar geleden

paul je hebt je hebt er niet veel aan denk ik mar wij hebben het niet meegemaakt en er rijden toch heel wat automaten in de passat en a4 .

groetjes jan.

ricky (0) PRO, 17 jaar geleden

Heb het nog niet meegemaakt,maar kan me wel voorstellen dat als het afdekkapje ontbreekt er natuurlijk van alles in kan komen,en bij een verstopte paravan (wat wel vaak voorkomt),loopt het water niet weg via de afvoer,maar via welk gat dan ook,en de bak hangt eronder.
Waarschijnlijk heeft iemand een keer de afdekkap niet goed gemonteerd of vergeten,want deze zit oorspronkelijk goed vast en gaat niet zomaar los.
Zou het even aankijken,maar ik vrees dat de bak overleden is.

Ricky,

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Passat of stel zelf een nieuwe vraag.