Volvo C30 2011: Versnelling "springt" er af en toe uit, wat te doen?

Bouwjaar: 2011, Brandstof: Diesel, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: D4164T, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 80

Hallo, in de afgelopen week is mij op de snelweg het volgende gebeurt:
Ik reed in de vijfde versnelling, goede 100 kmh, een tunnel in, op het gedeelte waar je eerst even naar beneden rijd voordat het weer omhoog gaat, opeens sprong die uit de versnelling, snel weer terug gezet in de versnelling en alles weer ok.
In eerste instantie dacht ik dat ik misschien even met mijn voet op de koppeling had gezeten, die erg soepel en licht gaat.(deze is een week of 4 geleden vervangen)
Maar vanmorgen gebeurde mij hetzelfde weer en weer in de buurt van de tunnel, ik zat net op het gedeelte voordat je de tunnel in gaat, dit gedeelte loopt ook al iets naar beneden , ik reed in de vierde versnelling opeens sprong hij er weer uit, snel weer terug gezet en alles ok.
Ik merk bij het normale schakelen eigenlijk niets, je kunt goed opschakelen.
Over de koppeling nog even het volgende, deze is dus nieuw geplaats ongeveer een week of 4 geleden, als de motor in zijn vrij staat en je trapt de koppeling in hoor je wel een geluid(is moeilijk te beschrijven), alsof er iets soepel meedraait, geen direct storen schrapend geluid, dit verdwijnt gelijk weer als je de koppeling los laat.
Trek ik heel langzaam op in de eerste versnelling(even met de deur open om goed te kunnen horen) heb je hetzelfde geluid als ik de koppeling langzaam laat komen tot hij pakt. Omhoog en omlaag schakelen doet de versnellingsbak goed.
Ik heb begrepen dat in deze auto een hydraulische koppeling zit, stelt deze zich automatisch bij? En is dit geluid wat ik hoor normaal?
Wat is er evt. te verstellen? Ik zou graag wat informatie willen hebben zodat ik wat meer weet voordat ik naar een garage ga.
Bij voorbaat mijn dank, Groet Hans

Volvo C30 1.6D S/S SUMMUM Bj 2011 80 KW 178.000 km gelopen

Hans131257

Geplaatst door Hans131257 , lid sinds 1 jaar geleden

4 Reacties

kaleido 1 PRO, 5 maanden geleden

Afstelling van schakelmechanisme zou niet helemaal juist kunnen zijn zodat hij net niet goed in zijn vergrendeling valt.

  Dank voor je reactie, heb bij volvo garage opgebeld en uitgelegd, volgens hun is het de versnellings bak,eerlijk gezegd dacht ik eerder zoiets als het antwoord wat je gegeven hebt, ik kan snel/langzaam optrekken en terugschakelen, de bak schakelt heel erg soepel zonder rare geluiden te maken, het is gebeurt bij relatief lage sneldheid, rond de 90/100 kmh in de hoge versnelling, volgende week toch maar diagnose laten doen bij Volvo. - Hans131257, 5 maanden geleden
  Ik kan nu precies uitleggen wat er gebeurt, verschillende keren geprobeerd de storing te reproduceren:Rij met 100 kmh in de vijfde versnelling, geef langzaam meer gas (hand voorzichtig op de versnellingspook) je voelt dan tijdens het langzaam gas geven dat de versnellingspook er langzaam uitgedrukt wordt. - Hans131257, 5 maanden geleden

kaleido 1 PRO, 5 maanden geleden

Dan lijkt het toch de vergrendeling in de bak te zijn , maar is de pookafstelling al wel gecontroleerd ?

  Wat er precies gedaan is na inbouw nieuwe koppeling weet ik niet, een feit is dat in zijn vrij er veel lawaai te horen is als je de koppeling in trapt, geen schurend geluid meer een soepel geluid als of er iets mee draait, heel erg goed te horen, laat je koppeling los is het verdwenen, bij heel langzaam optrekken in eerste versnelling( koppeling langzaamlaten komen) hoor je het heel duidelijk tot de koppeling pakt. (lager?) Een feit is dat het allemaal begonnen is na het vervangen van de koppeling, ik moet er eerlijk bij zeggen dat het geluid er vanaf het begin was, maar bijna niet waarneembaar, en omdat ik dacht dat is omdat het een hydraulische koppeling is. Maar nu is het heel erg duidelijk te horen, had een geluidsopname gemaakt, maar kan die geloof ik niet plaatsen hier. Geluidsopname had ik gestuurd naar degene die de koppeling gedaan had omdat hij mij aan de telefoon vertelde dat een beet geluid normaal is en geen kwaad kan, dit vond hij ook wel erg veel, ga er volgende week weer naar toe.Ik kan mij bijna niet voorstellen dat de versnellingsbak, als die in zijn vrij staat dit geluid maakt. - Hans131257, 5 maanden geleden
  https://www.dropbox.com/s/rl0x0ysxsrroc87/WhatsApp%20Audio%202021-06-26%20at%2013.58.51.mp4?dl=0 Link naar het geluid, weet niet of dit zo mogelijk is. - Hans131257, 5 maanden geleden
  Werkt, link kopieren en in browser plakken dan hoor je het. - Hans131257, 5 maanden geleden
  Bij twee garages geweest, waarvan eentje volvo specialist is en heb gevraagd wat het vreemde geluid was wat uit versnellingsbak/koppeling kwam en waarom vijfde versnelling er bijna uitsprong tijdens het rijden, geen bevredigend antwoord gekregen bij beide. Bij Transmissie Revisie shift te Vlaardingen opgebeld en met monteur Emre gesproken, uitgelegd wat er aan de hand was, gelijk antwoord op mijn vraag: Te weinig olie in de bak was zijn oordeel. Kon gelijk voorbijkomen, zeer vakkundige monteur, vriendelijk alles uitgelegd. Olie ververst van de bak en alles is weer top, een absolute aanrader. Nog nooit zo'n vertrouwen gehad in een garage, de omgang was makkelijk en de service nog beter. - Hans131257, 4 maanden geleden

kaleido 1 PRO, 4 maanden geleden

Vreemd , je mag er toch vanuit gaan dat diegene die de koppeling vervangen heeft toch ook weer olie in de bak doet , hoop dat het geen schade heeft opgeleverd.

Hans131257, 4 maanden geleden

Ik ben bij dezelfde garage terug geweest, toen de bak het bovenstaande geluid maakte. De reactie was dit eigenlijk geen kwaad kon omdat je het alleen hoorde als je de koppeling half ingetrapt had. (je rijd toch nooit met een half ingetrapte koppeling werd er gezegd) Gelukkig dat ik dan toch de volgende morgen naar het bedrijf in Vlaardingen ben gegaan, er kwam ongeveer een halve liter olie uit de bak, (zie foto)normaal zit er iets van bijna 3 liter olie in. Nu bsoluut geen geluid meer als je de koppeling in trapt en schakelt tot nu toe weer normaal. Bedankt voor je reacties, ik zal dit nu afsluiten.

.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volvo C30 of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.