Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sportwagon 2009: Geen turbodruk

Bouwjaar: 2009, Brandstof: Diesel, Motorcode: 939A2000, Motorinhoud (cc): 2000, Vermogen (kw): 110

Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm 16v

Auto net in bezit. 10 jaar lang bij 1 eigenaar en 1 garage. Redelijk onderhouden. Lage Kilometerstand (153000) voor een diesel dus vervuiling is een risico.
Roetfilter is in februari vervangen.

Na 3000km (2 weken) foutcode P0237 en motor in noodloop. MAP Sensor vervangen en alles was weer goed. 1000km later geen motorstoring maar geen turbodruk meer. Auto niet vooruit te branden.
Bij garage uitlezen: P0401 en hierop de EGR vervangen.

Geen resultaat. Geen nieuwe foutcodes. Geen turbodruk.
Garage heeft ook geen idee.

Waar moet ik zoeken?

Geplaatst door

J.A. (60)

al 5 jaar lid

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor jouw auto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen via onderstaand kentekenveld.

Reacties

geen idee hoe het zit bij een alfa maar heb bij een fiat gehad ook foutcode EGR was de wasgate die niet werkte. Goede ademhaling uitlaat verstopt?

Highway 520
badge

1 week

Verder gekeken:
- Geen scheuren in de slangen
- Wiel inlaatzijde turbo draait rond
- Drukomvormer hoor je wel vacuum maar bij lucht inblazen houdt deze niet vast/stroomt door -> vermoedelijk defect?
- lijkt wat olie aan intercooler zijde weg te druppelen (vacuum probleem > drukomvormer?)

Verder geen turbodruk.
Opvallend: luchtfilter behuizing is soort van aan elkaar gelijmd...moet dus compleet nieuwe behuizing plaatsen want filter vervangen lijkt zo onmogelijk. Mocht dit het geval zijn kan het zijn dat luchtfilter verstopt is...zou wel een schandelijke actie zijn van de fiat/alfa garage waar deze altijd in onderhoud geweest is.

J.A. 60

1 week

Update

100% zeker dat het de turbo is. Is niet zo zeer vastgelopen maar een gedeelte van de turbovinnen aan de uitlaatzijde is afgebroken en klem komen te zitten. Gelukkig eigenlijk en dat het niet in de roetfilter is gaan morren.
Vervangende turbo geregeld, helaas niet de juiste pakkingen (inschattingsfout) dus kan morgen pas afmaken.

Eerst voor demontage de boel geflushed en leeg laten lopen. Nu rustig gedemonteerd en dan in omgekeerde volgorde weer terug. Dan eerst starten zonder aanslaan voor rondpompen van de olie. En dan kunnen we weer. Had het moeilijker verwacht...ben geen monteur en dit is eigenlijk mijn eerste grote klus maar so far so good. Hopelijk morgen weer rijdend.

J.A. 60

1 dag

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sportwagon of stel zelf een nieuwe vraag.