Alfa Romeo 145 1999: Ultrasoon reinigen - nodig?

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Benzine

Medeforummers,

Uit een aantal metingen op de vermogensbank is gebleken dat mijn auto, een Alfa Romeo 145 QV bouwjaar 1999 (107.000km, regulier dealeronderhoud en volledig standaard op K&N filter en sportuitlaat na) bij vollast te arm staat. Van Alfa Romeo kreeg ik te horen dat hedendaagse auto's altijd schraal staan in verband met de strenge milieu-eisen.
Een aantal tips werden mij echter door het bedrijf met de vermogensbank meegegeven, zoals reinigen brandstofsysteem en vervangen filters (reeds gedaan bij 80.000km), reinigen injectoren, chiptuning en eventueel een hogere brandstofdruk.

Nu heb ik half internet afgezocht naar dat ultrasoon reinigen van injectoren, maar behalve het feit dat er in de regio vrijwel geen bedrijf te vinden is die dit doet, vind ik er ook weinig over. Ook op Problemcar heb ik gezocht en ik zag wel een aantal vragen, maar eigenlijk nog geen antwoorden.
Oftewel: heeft het zin, kan het kwaad en wat is jullie ervaring / mening hierover?

Alvast dank en met vriendelijke groet,

Aad Doix

Doix

Geplaatst door Doix (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Alfa Romeo 145? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

Erwin2907 (0), 19 jaar geleden

Aad,

Het ultrasoon reinigen kun je bij de meeste universele auto-onderdelenwinkels laten doen. Bijvoorbeeld AOC of Akkermans, maar dat is in het zuiden des lands.
Ultrasoon reinigen houdt in dat je ze in een bak met reinigingsvloeistof gooit, ziet er uit als een frietpan. Wanneer de machine aangezet wordt brengt het een bepaalde frequentie in de vloeistof. Wordt dus eigenlijk schoongetrild.

Succes
Erwin

Doix (0), 19 jaar geleden

Ha Erwin,

Dank voor je reactie. Een frituurpan? Apart, maar ik begrijp dus dat vloeistof met een bepaalde frequentie door de injectoren gespoeld worden, dus?
Dit werkt echter beter, neem ik aan dan een middeltje via de tank? Ik hoor verschillende verhalen en weet niet goed wat te doen. Hoe kan ik als leek beoordelen of de injectoren gereinigd moeten worden?

Met vriendelijke groet,
Aad Doix

Erwin2907 (0), 19 jaar geleden

De injectoren kunnen getest worden. Dit doet met door de injectoren aan te sluiten op een testkast, wat ze dan eigenlijk doen is brandstof vernevelen en kijken of de nevel een goede conus-vorm heeft. Verder mag de injector niet lekken/ druppelen zolang de openingsdruk niet bereikt is. Wanneer nu de injectoren vervuild zijn op het dichtingsvlak van de naald, zal de injector "druppelen".
De vervuiling kun je verwijderen door ultrasoon reinigen. De vloeistof gaat niet door de injector heen, hij ligt gewoon in de vloeistof en na een aantal uur weer mooi schoon.
Dus:
1. verstuivers verwijderen en laten testen
2. eventueel laten reinigen.

Simpeler is dus een reinigingsvloeistof in de brandstof te gooien, veel goedkopen ook natuurlijk. Probeer dat eerst eens, flesje Wynn's op een tank van ca. 20 liter kan best goed helpen. Zodra je motor goed warm is gewoon in zijn 4 120 rijden op de snelweg zodat je m goed opstookt. Hogere temperatuur = betere reiniging.

Doix (0), 19 jaar geleden

Het kwam mij recent ter ore dat het toevoegen van een reinigingsmiddel in de brandstof er juist voor zorgt dat de laatste restjes vuiligheid zich uiteindelijk in de injectoren verzamelt, en dus mogelijk het probleem erger maakt, of is dit bull****?

Grtz,

Aad

Erwin2907 (0), 19 jaar geleden

Volgens mij een broodje aap, want je hebt een brandstoffilter tussen je tank en injectors (neem ik aan, ik ken alfa niet zo). Je maakt niet de leidingen naar de injector toe schoon, maar de nozzle (daar waar de verbranding plaats vindt).
Ik heb het al vaker gebruikt, nooit een probleem geweest. Zowel benzine als diesel. Maar als je het zeker wil weten hoef je natuurlijk niets te doen, je auto werkt toch prima nu?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Alfa Romeo 145 of stel zelf een nieuwe vraag.