Algemeen: 14" of 15" wielen

Mijn auto heeft standaard 14" metalen velgen. Deze wil ik vervangen door LM velgen.
Kan ik nu het beste ook 14" LM velgen eronder zetten of ook 15" LM velgen en wat is buiten de prijs het verschil in rijgedrag?

Luud51

Geplaatst door Luud51 (0) , lid sinds 11 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor jouw? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

moderator (0) PRO, 11 jaar geleden

Om geen verschil in de snelheidsmeter te krijgen, zou je de gelijke omtrek van een wiel moeten houden. Een grotere diameter van de velg betekent dan een minder hoge band monteren. Dat gaat dan ten koste van het comfort in de auto omdat de band ook een onderdeel is van o.a. vering.
Zelf zou ik in dit geval 14 inch monteren met de zelfde bandenmaat als nu gemonteerd is. Maar niet iedereen denkt hiet uiteraard zo over.

cor van jaarsveld (0) PRO, 11 jaar geleden

Omdat het verschil in velg diameter 25,4 mm is. zul je ook andere banden moeten monteren. Deze moeten dan de helft dus ongeveer 12,7 mm lager zijn..

Dit heeft tot gevolg dat het comfort minder wordt. De koersvastheid zal echter beter zijn. Omdat de band minder beweeglijk is. In de bocht kun je waarschijnlijk merken dat de auto wat directer stuurt..

Sommige merken plaatsen bij luxere of sportieve uitvoeringen van een bepaald model, zelf al grotere en bredere velgen... Er worden dan meestal ook bredere banden gemonteerd..
brandstof kost
Bredere banden hebben een grotere rolweerstand wat extra brandstof kost..

Al met al behoeft dat geen reden te zijn om af te zien van grotere (mooier ogende) velgen..

Het is noodzakelijk dat de andere velgen met banden niet te breed zijn, (hierdoor kunnen ze (in bochten) gaan aanlopen...

Om dit te omzeilen worden er soms velgen met een afwijkende ET waarde gemonteerd.. En dat raad ik ten strengste af... De wegligging wordt daardoor hehoorlijk nadelig beinvloedt en de spoorstangen(kogels) worden extra belast.. waardoor je kans loopr of versnelde slijtage ervan..

Luud51 (0), 11 jaar geleden

Hartelijk bedankt voor het antwoord ik ga voor de 14" wielen. Deze zijn in mijn geval ook goedkoper.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Algemeen Overig of stel zelf een nieuwe vraag.