Algemeen: Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Ik lees veel berichten dat veel jongens die zonder personeel werken vaak niet verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid omdat het te duur is. Zelf zijn we dat hier wel, maar betaal ik me scheel aan zo'n verzekering en dan blijkt ook nog dat je als je ziek bent maar 225 euro per week uitgekeerd krijg. (En 150 euro per maand betaal voor die verzekering).

Ik overweeg nu om die verzekering op te zeggen. Ik ben nl. op het spoor gekomen van een solidariteitsfonds (www.broodfonds.nl) waar ik me wel voor wil inzetten. Het is heel simpel en eenvoudig, want gebaseerd op vertrouwen en "een ons kent ons" gevoel. Een kleine club zelfstandigen (max 50 personen) die elkaar kennen en vertrouwen. Wil je er meer van weten en/of ook meedoen om toch een boterham te kunnen kopen als je onverhoopt ziek wordt zonder dat je leeg looptop zo'n verzekering, mail me dan maar of reageer hier.

Siem Bijman

Siem Bijman

Geplaatst door Siem Bijman (140) PRO , lid sinds 23 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor jouw? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

13 Reacties

sytze (0) PRO, 12 jaar geleden

Ik heb wel personeel en die zijn uiteraard verzekerd. Ikzelf daarentegen niet. De kosten die dit met zich meebrengt kan ik niet ophoesten en je kan maar in een aantal gevallen een beroep doen op een uitkering van die verzekering.
Je moet dan al iets erg's hebben, want een gewone lang durende griep valt daar echt niet onder. Dus heb ik besloten om niet te verzekeren en voorzichtig te zijn privé en op het werk. Voor de rest is het uitkijken geblazen.

Denk dat er heel wat zelfstandigen zijn die het 'zo' doen.

Sytze Jansma

marcel7031 (0) PRO, 12 jaar geleden

Wat doe je dan als je (deels) arbeidsongeschikt raakt? Meteen maar de bijstand in?
Je zou de premie evt zélf kunnen opsparen maar dan is het niet eenvoudig een mooi concept te bedenken.
Ik neem aan dat je een verschillende verzekeringen hebt gepolst mbt offertes?
Ik ken iemand die gespecialiseerd was in zzp'ers. Andere maatschappijen zullen toch ook wel zoiets hebben?
Ik zie wel eens kleine zelfstandigen die met pensioen gaan en moeten leven van alleen een aow, en dat is niet veel hoor.
Jullie sparen toch ook voor een pensioen? Doen hoor. Desnoods in eigen beheer.
Sytze, kun je anders je bedrijfsvorm zodanig kunnen wijzigen dat je óók tot je eigen personeel kan behoren met dezelfde wellicht voordelige verzekeringen?

Ik kan mij voorstellen dat het lastig is om erin te duiken en dat je liever aan de slag wilt.
Toch wil ik je sterk adviseren hier eens fors in de materie te duiken. Laat offertes maken en ook verschillende.
gr marcel

Edwin2581 (0) PRO, 12 jaar geleden

hallo.

ook ik ben zelfstandig ondernemer. ik heb een universeel bedrijf en doe het in principe alleen. ik ben toen ik 30 werd bezig geweest voor een arbeidsong heidsverzekering. ik schrok me toen al kapot van de premie. maar dat is niet het ergste probleem. tegenwoordig heb je een a.o verzekering waarbij wordt gekeken naar je bedrijf. heel mooi denk je dan, maar bij mij is het probleem: ik doe onderhoud, reparatie, apk EN VERKOOP. krijg ik nu een ongeluk en ik ben bijvoorbeeld vanaf mijn nek verlamd( Hopelijk gebeurt er nooit iets!!!) , dan zegt de verzekering.

je kunt nog praten en dus verkopen. ik wordt dus NOOIT volledig afgekeurd en krijg dus nooit normaal uitgekeerd.ik heb echt wel verschillende dingen vergeleken, maar overal loop je tegen dit probleem aan , en ik ben ondertussen 40 geworden en nu is het dus helemaal niet te betalen.

ik ben prive gestopt met voetballen en probeer de risico's ook uit te sluiten

marcel7031 (0) PRO, 12 jaar geleden

Vervelend, zou je anders de "verkoop"' door iemand anders officieel kunnen laten doen? Partner bv?
Toch interessant, zou een vakbond of AMT of Bovag een onderzoek kunnen doen?
Het zou toch mooi zijn een collectieve verzekering te kunnen doen?

P. Kelder (0) PRO, 12 jaar geleden

Ik ben het geheel met Edwin eens en zit ook in het zelfde schuitje. Enkel in onze gezinssituatie hebben wij het onderling anders geregeld.
Mijn vrouw heeft ook een bedrijf en hebben samen de afspraak, mocht ons individueel iets overkomen dan we dan terug kunnen vallen op één van ons beiden mocht de nood aan de man zijn.

En ook ik moet in privé bepaalde risico's uitsluiten alhoewel ik daar niet naar leef, je staat er niet altijd bij stil.

Gr. paul

Siem Bijman (140) PRO, 12 jaar geleden

Even ter toelichting": zo'n "broodfonds" constructie is wat ik er van begrijp een vereniging die wordt opgericht door mensen die in principe zelf baas zijn, in samenwerkingsverband binnen een vof of als alleenwerkende ondernemer (zzp-er) en is gebaseerd op het schenkingprincipe wat vrijgesteld is van belasting. Om dat mogelijk te maken heb je een groep van minimaal 20 ondernemers en maximaal 50 nodig die elkaar min of meer kennen en die je dus kunt vertrouwen. Je stort 30 tot 90 euro per maand op een eigen spaarrekening waar alleen het bestuur over kan beschikken. Die 30 euro geeft je dan het recht om bij ziekte maximaal 2 jaar een uitkering te ontvangen van 1000 euro per maand. Heb je daar niet voldoende aan endenk je bv 2000 nodig te hebben om hypotheek en je gezin van eten te kunnen voorzien, bnetaal je 90 euro per maand.

Wordt er binnen de groep niemand ziek en staat er na een poos 1500 tot 3000 euro op jer eigen spaarrekening, dan hoef je niets meer te storten. Wordt er iemnd ziek of gehandicapt, wordt er vanaf iedere deelnemer 30 tot 90 euro van zijn rekening gestord op de lopende rekening van de zieke.

Stap je om wat voor reden uit de vereniging, is het geld dat je zelf op jeeigen -door de vereniging beheerde- spaarrekening hebt staan gewoon van jezelf. Uiteraard zitten er wel wat kosten aan , 10 euro per maand en 350 om te starten, maar dat kan de groep ook zelf nog

Nu betaal je voor een verzekering en ben je je geld kwijt ook al ben je nooit ziek. In dit broodfondsprincipe ben je misschien je geld ook kwijt, maar dan gaat het naar een zieke collega en niet naar een aandeelhouder van een verzekeringsmij. Solidariteit dus en dat kan alleen als de groep niet te groot is en men dus betrokkenheid heeft. Is de groep kleiner dan 20 leden, loop je gevaar dat er te weinig buffer is om een zieke te helpen, en zoals gezegd wordt de groep te groot is de betrokkenheid te gering en kans op misbruik neemt dan toe.

Na 2 jaar, of de groep moet afspreken om dit langer uit te keren, stopt de schenking en kom je of in de bijstand of als je dat wilt kun je je daar bij een verzekeringsmij nog extra voor gaan verzekeren. En dan is de premie in elk geval een heel stuk lager dan dat je alles daar onder brengt.

Nico8119 (0), 12 jaar geleden

Even afwachten wat de politiek gaat doen.

Ik heb voor mezelf een uitgebreide verzekering die uitkeerd tot aan m'n 60ste. Maarja, ik zit alleen maar achter een buro. Dan is zo'n verzekering heel betaalbaar. Voor de mensen die het het hardst nodig hebben is zo'n verzekering echter niet te betalen. De politiek is daar inmiddels ook achter.

Een broodfonds is natuurlijk een goed initiatief maar eigenlijk zou er genoeg in dat fonds binnen moeten komen om iemand tot aan het pensioen te ondersteunen. Met 30 tot 90 euro per maand ben je er niet. Ik denk dat je eerder richting de 150 euro per maand moet gaan en dan nog leeftijdsafhankelijk. Fiscaal zit het broodfonds ook niet handig in elkaar. Je kunt de inleg niet als inkomensvoorziening aftrekken. Eigenlijk zou je een cooperatieve verzekeringsmaatschappij moeten oprichten.

Edwin2581 (0) PRO, 12 jaar geleden

wat ik eigenlijk zoek is een verzekering die uitkeerd op mijn 65 ste verjaardag, mits ik natuurlijk niets mankeer. hoeveel premie ik dan moet betalen interesseert me dan niet zoveel, ik zie het gewoon als een verkapt spaarpotje. maar die is er eigenlijk niet.

P. Kelder (0) PRO, 12 jaar geleden

[quote=Edwin2581]die uitkeerd op mijn 65 ste verjaardag, mits ik natuurlijk niets mankeer. hoeveel premie ik dan moet betalen interesseert me dan niet zoveel, ik zie het gewoon als een verkapt spaarpotje. maar die is er eigenlijk niet.[/quote]
Edwin

Indien we daar nu nog in moeten stappen is de premie zowiezo onbetaalbaar lijkt mij.

Gr. paul

Nico8119 (0), 12 jaar geleden

[quote=Edwin2581]wat ik eigenlijk zoek is een verzekering die uitkeerd op mijn 65 ste verjaardag, mits ik natuurlijk niets mankeer. hoeveel premie ik dan moet betalen interesseert me dan niet zoveel, ik zie het gewoon als een verkapt spaarpotje. maar die is er eigenlijk niet.[/quote]
Zo'n spaarpotje is er wel degelijk. Het heet banksparen. De inleg kun je aftrekken van je bruto inkomen als pensioenvoorziening. Pas na je 65ste ga je belasting betalen over de uitkering.

marcel7031 (0) PRO, 12 jaar geleden

Spaarloon in een lijfrentepolis stoppen was heel gebruikelijk. Is helaas gestopt.
Mijn lijfrente polis ga ik nu maar prive tot mijn 65e vullen zodat de gegarandeerde uitkering gehandhaafd blijft op mijn 65e.
Daar ben ik al heel vroeg mee begonnen.
Als je nu graag zou willen beginnen kan dat gewoon. Doe dat wel in samenspraak met je belastingadviseur.
Sparen momenteel met een lage rente én aan het einde van het jaar in box3 veel belasting betalen is heel onhandig.
Lastig, nú een goede klassieker kopen? of een blok goud?
Toch vind ik dat bv de bovag zich daar sterk voor moet maken.

Siem Bijman (140) PRO, 12 jaar geleden

[quote=Nico8119]Even afwachten wat de politiek gaat doen.

Een broodfonds is natuurlijk een goed initiatief maar eigenlijk zou er genoeg in dat fonds binnen moeten komen om iemand tot aan het pensioen te ondersteunen. Met 30 tot 90 euro per maand ben je er niet. Ik denk dat je eerder richting de 150 euro per maand moet gaan en dan nog leeftijdsafhankelijk. Fiscaal zit het broodfonds ook niet handig in elkaar. Je kunt de inleg niet als inkomensvoorziening aftrekken. Eigenlijk zou je een cooperatieve verzekeringsmaatschappij moeten oprichten.[/quote]
Dit broodfondsidee Nico is weliswaar niet aftrekbaar, maar de uitkering is wel onbelast (schenking). En...hetgeen je betaald komt op je eigen spaarrekening terecht en daar gaat het alleen van af naar een collega die ziek wordt. Bij een verzekering ben je het geld hoe dan ook altijd kwijt en dat is netto meer dan 90 euro / mnd. Bovendien is 90 euro goed voor een uitkering van 2000 euro bij ziekte, maar als je met een uitkering van 1000 euro rond kunt komen is de inleg slechts 30 euro/ mnd.

Dus dit is in eerste instantie bedoeld voor de 1e twee jaar van ziekte en als je kijkt wat dat gemiddeld bij een verzekeringsmij kost dan is 150 euro / mnd vrij normaal en krijg je slechts 900 euro / mnd uitgekeerd. Verdien je niet zoveel heb je ook niet veel aan die aftrekbaarheid hé!

Michielrc7825 (0) PRO, 12 jaar geleden

hallo,
Ben er ook in gedoken en je schrikt je inderdaad een hoedje, de uitkering staat niet in verhouding tot het uitgekeerde m.a.w. als je ziek wordt en ook al is het langdurig dan zul je nog een inkomen erbij moeten hebben want van de uitgekeerde verzekering redt je het niet zo makkelijk. Je krijgt netto uitgekeerd terwijl je je voorlopige aanslag van de belasting ook al aan het betalen bent.
Het is ook vreemd dat je voor de werknemer maar een klein bedrag tov een zelfstandig ondernemer moet betalen.
@ nico8119, het gaat vooral om de eerste twee jaar, dit a en b deel zijn gewoon het duurste. Bovendien is mijn c deel van dien aard dat ik bij ongeschiktheid voor mijn beroep niet geforceerd wordt om ander werk te doen.
Siem, mocht je meer informatie krijgen en hebben dan hou ik me aanbevolen.
mvg michiel

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Algemeen Overig of stel zelf een nieuwe vraag.