Algemeen: vervangen aircocompressor en vulhoeveelheid PAG olie

Korte vraag.
Voor mijn auto heb ik recent de a/c compressor laten vervangen.
Bij de nieuwe a/c compressor zat een handleiding waarin o.a. de vulhoevelheid PAG-olie voor de compressor was aangegeven. Dit is 220 ml PAG-100 olie.
Nu heeft de garage de compressor vervangen. Op de bon stond echter dat er maar 150 ml PAG-olie was bijgevuld.
Ik dacht dus eigenlijk dat er te weinig olie in de nieuwe compressor is gevuld.
Navraag aan de garage leverde het volgende antwoord op:
Bij demontage oude pomp is de hoeveelheid olie welke is afgetapt uit de oude compressor gevuld in de nieuwe compressor, dit bleek dus 150 ml.
De vulhoeveelheid welke in de instructie staat voor de nieuwe compressor betreft volgens de garage de vulhoeveelheid bij een geheel nieuw systeem, dus ook nieuwe leidingen, filter, condensor etc.
Nu dat er dus 150 ml in plaats van 220 ml is gevuld betekent dus dat de overige 70 ml olie nog ergens anders zweeft in het systeem.
Is de handelswijze van de garage correct? Met andere woorden: zit er voldoende olie in de compressor? De a/c koelt overigens goed en heeft geen bijgeluiden.

vincent86c-1

Geplaatst door vincent86c-1 , lid sinds 4 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor jouw? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

harry4203 PRO, 2 maanden geleden

Dat is in principe correct idd.

    Hoi harry4203,

    Bedankt voor je antwoord! Toch nog een vraag. Als deze handelswijze correct is, klopt het dan dat zodra je bijvoorbeeld een defecte aircofilterdroger of condensor vervangt, dat je dan theoretisch naast het opnieuw vullen van het systeem met koelmiddel ook PAG-olie bij moet vullen omdat er mogelijk enkele ml. olie achterblijven in de oude te vervangen filterdroger of condensor? En hoe meet je dan hoeveel verlies je hebt bij het vervangen van die onderdelen? Want blijkbaar trek je niet alle olie uit het gehele systeem bij het aftappen van het koudemiddel? - vincent86c-1, 2 maanden geleden

kaleido 1 PRO, 2 maanden geleden

10ml vangt dit op.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Algemeen of stel zelf een nieuwe vraag.