Algemeen: Zandstralen voor auto werkt niet meer

Beste Forumgangers,

In augustus 2022 heb ik een Chevrolet Monza uit 1979 gekocht en wil ik gaan opknappen/volledig restaureren. De eerste maanden ben ik bezig geweest met het strippen van de complete auto, alle onderdelen eraf. Ik doe dit in mijn eigen kleine garage, en ja, het is beperkt. Inmiddels staat de carrosserie nog op wielen en staat in een opslag. In mijn garage heb ik een "straalcabine" gemaakt en ik ben begonnen met al het plaatwerk te schuren en stralen.

Dit betreft dus de 2 spatschermen, achterklep, motorkap en de 2 deuren. De vloer van de straalcabine is een plastic bouwzeil. De wanden zijn van een halfdoorzichtig flexibel plastic, opgehangen aan het plafond van de garage. Ik ben vanaf februari 2023 begonnen met het stralen van alle onderdelen. Hiervoor het ik een compressor moeten kopen, het werd de Herkules 350/50/10 (50L tank, 356L/min capaciteit). Ook een straalketel gekocht bij Datona van 50L incl straalpistool en slang. Straalmiddel gekocht (4x 8kg) bij de Hornbach.

Ik heb nu maanden plezier gestraald en het werkte perfect voor mijn doel. Het is rustgevend en langzaam werk (tijd is geen probleem). Vanaf vorige week krijg ik problemen met het stralen en ik kan maar niet uitvinden hoe dit komt. Ik hoop dat jullie me een zetje in de goede richting kunnen geven of hopelijk zelfs, DE OPLOSSING!

Wat er gebeurde is dat tijdens het stralen er vocht mee kwam uit het straalpistool. Na het eindelijk de handleiding van de compressor te lezen, kwam ik erachter dat eigenlijk regelmatig het vocht uit de compressor afgetapt dient te worden. Dat heb ik maar snel gedaan. Er kwam een halve liter water uit, wat licht bruin van kleur was. Daarbij kwam het volgende probleem. En dat was dat ik lang het straalpistool ingerukt moest houden voordat er eindelijk een beetje straalmiddel mee kwam. En dit is dus mijn grote probleem.

Wat ik al geprobeerd heb:
- Compressor ontwateren
- Andere luchtdrukslang geprobeerd
- Straalmiddel vervangen
- Straalslang gecontroleerd op verstoppingen of breuken
- Luchtfilter van compressor vervangen

Ik werk op een druk van 10 tot 12 bar, straal constant voor een 30 minuten en dan neem ik even pauze. Maximaal 2 uur op 1 dag. De drukopbouw van de compressor werkt zoals in het begin, prima dus. Het straalmiddel veeg ik altijd op en doe ik na zeven weer terug in de ketel (hergebruik).

Zoals ik al had aangegeven, ik heb de motorkap, achterklep, 2x spatscherm en 1 deur al helemaal klaar. Ik moet nog 1 deur voor ongeveer de helft. (de carrosserie moet natuurlijk ook nog, maar dat gaat na de vakantie worden)

Verdere beschrijving van het precieze probleem: Ik houd het straalpistool ingedrukt en er komt 1 druppel water, maar geen straalmiddel. Als ik het straalpistool ingedrukt houd, komt er een 2 minuten alleen lucht, dan pas een klein beetje straalmiddel, wat geleidelijk meer wordt. Maar niet tot het optimale punt. Dit geldt voor elke keer als ik even stop (2 seconden) met stralen, dus loslaten van het straalpistool. Wat voorheen dus meteen de volle lading kreeg.

Kunnen jullie me helpen? Of aangeven waar ik met mijn probleem heen kan?

Alvast bedankt, Pim

pimschreurs

Geplaatst door pimschreurs , lid sinds 5 maanden geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor jouw? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

kaleido 1 PRO, 5 maanden geleden

De norzzel van je straalpistool slijt uit en kun je afstellen .is dit in orde
Vocht in je straatmodellen is dodelijk het blijft dan teveel aan elkaar plakken en wil niet mee met de onderdruk in de slang.
Als je aan de aanzuigslang voelt zuigtabletten deze dan wel ?
Er zit in je pistool ook geen verstopping

harry4203 PRO, 5 maanden geleden

Spellingcorrectie aan staan?😅😅😊

    Ja inderdaad wat een onzin
    Moet zijn straalmedium en zuigt - kaleido 1 PRO, 5 maanden geleden

pimschreurs, 5 maanden geleden

Ik zal eens goed kijken naar de nozzel van het straalpistool. Deze zijn vervangbaar en ik heb er 3 extra bij gekregen. Ik heb mijn straalmiddel vervangen nadat ik merkte dat er vocht uit de compressor kwam. Dit is dus vers en zit geen vocht in, het klontert ook niet. Betreffende de aanzuigslang, als ik de straalgritslang los maak van het straalpistool, valt het aanzuigen een beetje tegen. Misschien komt dat door de nozzel die uitgesleten is. Ik zal dit proberen. In mijn straalpistool zit geen verstopping, hartstikke vrij.

pimschreurs, 5 maanden geleden

Zojuist heb ik gekeken naar het straalpistool. De nozzel is goed en vrij (vrijwel onbeschadigd). Maar in het pistool (een soort messing nozzel waar de perslucht uit komt) zit een gat in! Ik denk dat dit het probleem is. Ik heb contact opgenomen met de winkel. Ik hoop dat dit gewoon onder de garantie valt. Toch bedankt mensen!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Algemeen of stel zelf een nieuwe vraag.